Sådan kommer du i gang med Linux, del 4

Har du altid kun brugt Windows, men haft et ønske om at prøve Linux? Fjerde del af Computerworlds Linux-guide handler om lækker eyecandy og multimedie.

Multimedie: Der findes mange musik- og videoafspillere til Linux. Mine egne favoritter er Amarok til musik og VLC til film.

Amarok er et af de bedste programmer til afspilning af musik, jeg endnu er stødt på, og det kan fint hamle op med både Media Player og Winamp i Windows.

Programmet har en flot og intuitiv grænseflade, og det er nemt at gennemsøge harddisken for musik samt oprette playlister.

Kører kanon

VLC kender nogen måske allerede fra andre operativsystemer. Det er en video- og musikafspiller, som kan afspille nærmest alle formater.

Jeg har endnu ikke oplevet ikke at kunne afspille en video i VLC. Den klarer også lydfiler fint, men til det formål vil jeg nu stadig anbefale Amarok.

Der er selvfølgelig et hav af andre afspillere tilgængelige. Eksempler er Rhytmbox til musik og Mplayer, Kaffeine og Xine til videoer.

Eyecandy

På Linux kan det lade sig gøre at have imponerende grafiske 3D-effekter, som i modsætning til Windows Vista ikke kræver det vilde af din hardware.

Softwaren hedder Beryl eller Compiz, og det giver blandt andet mulighed for gennemsigtige vinduer, en 3D-terning, der kan rotere, og preview af minimerede vinduer.

Men Beryl skal opleves for at få det bedste indtryk. Der er op til flere videoer af Beryl i aktion på hjemmesiden YouTube.com. Søg blot efter Beryl eller Compiz.

Hvor får jeg hjælp?

Du vil næsten uundgåeligt løbe ind i problemer, når du skifter fra Windows til Linux. Blandt andet fordi det altid kræver tilvænning at begynde at bruge noget nyt.

Du vil sikkert opleve, at ikke alting virker. Til gengæld er hjælpen altid nær.

Er du i tvivl om noget, er der masser af muligheder for at spørge erfarne Linux-brugere på nettet i et af de mange internetforums, som for eksempel Linuxin.dk.

Og foretrækker du menneskelig kontakt, er du velkommen til at dukke op til de møder, som forskellige Linux-brugergrupper afholder.

En af de største er Skåne Sjælland Linux User Group (SSLUG).

Læs sidste artikel i serien på mandag: Hvorfor vælge Linux til desktoppen?

Siden 1. februar 2007 har forfatteren til disse linjer eksperimenteret med Linux set fra en Windows-brugers synspunkt. Resultatet har kunnet følges i Linux-bloggen på computerworld.dk. Denne artikelserie bygger på disse erfaringer..




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere