Kritik af europæisk politi-database

Flere EU-landes udvikling af et system, hvor politiet kan dele oplysninger, møder nu kritik fra EDPS, der er Europas databeskyttelses-vagthund.

Computerworld News Service: Flere EU-medlemslande arbejder på at udvikle et system til deling af politiets oplysninger. Men planen møder kritik fra Europas databeskyttelses-vagthund, EDPS.

Peter Hustinx fra EDPS (European Data Protection Supervisor) advarer om, at forslagets nuværende form ikke er sikker nok til at varetage følsomme personoplysninger.

"Forslaget er meget åbent på bestemte områder,” siger Peter Hustinx. "Vi har brug for et skelet af fælles regler, før vi kan komme videre.”

Initiativet til systemet blev taget af syv medlemslande i 2005 og blev døbt Prüm-traktaten. Traktaten giver de deltagende lande adgang til hinandens politioplysninger, altså informationer om DNA, fingeraftryk, bil-registrering og andre personlige oplysninger.

Siden har i alt 15 EU-medlemslande sagt ja til aftalen, heriblandt et par af de nye Østeuropæiske medlemmer.

En af Peter Hustinxs største bekymringer er kompleksiteten.

”En ting er at lave sådan et system mellem syv lande, der har en ret stor ekspertise indenfor DNA-databaser og DNA-beskyttelse. Men noget andet er at involvere 27 lande. Det er et kæmpemæssigt skridt.”

Ingen faste regler

Med det nye system kan politiet søge på mistænksomme personer og fremskaffe oplysninger om vedkommende på få minutter.

Peter Hustinx er ikke modstander af ideen om at dele informationer om DNA, fingeraftryk og den slags, men han er bekymret over manglen på tydelige regler til administrationen af så stort et system.

”Forslaget uddyber ikke hvilke kategorier af mennesker der skal lagres eksempelvis i DNA-databasen; er det kun dømte personer, er det alle med en eller anden plet på straffeattesten, eller er det alle de anklagede i forbindelse med en sag?”

”Forslaget siger heller ikke noget om, hvor lang tid man må opbevare informationerne, og hvordan de skal behandles,” tilføjer han.

Tyskland og Østrig tester på nuværende tidspunkt database-udvekslingen, og de vil blive efterfulgt af Belgien, Frankrig, Luxemburg, Holland og Spanien.

Peter Hustinxs og EDPS har udstedt et dokument til EU's regeringer med forslag til retningslinjer for informationsdelingen.

Tyskland, der på nuværende tidspunkt har formandskabet for EU, håber på at indlemme alle 27 medlemslande i aftalen i slutningen af juni.

Oversat af Ditte Thøgersen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere