Nettyve lænser Nordea dagligt

Hver dag stjæles store beløb fra Nordeas svenske webbank på grund af for dårlig sikkerhed. Tabet har rundet otte millioner kroner og stiger fortsat.

Millioner af kroner fortsætter med at fosse ud af bankgiganten Nordea fordi hackere dagligt stjæler penge fra webbanken.

Det samlede tab har nu rundet otte millioner og stiger hver dag.

Nordea mister stadigvæk store beløb, fordi kundernes konti hver dag bliver drænet af hackere, som bryder ind i kundernes netbank.

Det samlede tab har nu rundet otte millioner kroner og vokser hver dag. Det skriver Computerworlds svenske søsterblad.

Store beløb forsvinder

Ifølge svensk politi er det ikke usædvanligt, at større beløb op til 64.000 kroner pludselig er væk fra en kundes konto. Samtidig kommer der hele tiden nye anmeldelser.

Det skyldes, at det stadig er muligt for bedragere at udnytte de samme sikkerhedsbrister, som i vinter var årsag til det store digitale kup mod Nordea.

”Problemet har flere gange set ud til at aftage. Men så kommer der en ny bølge, selv om Nordea advarer om problemet på selskabets hjemmeside,” siger kriminalinspektør Jim Näsström til avisen.

Bedragere har skiftet metode

Allerede i januar lukkedes en del af de såkaldte command and control servere, som trojaner-viraerne på kundernes inficerede maskiner henter ny kode fra.

Men i stedet for at bruge trojanere har bedragere nu kastet sig over masseudsendelse af falske emails fra Nordea som det foretrukne phishing-værktøj.

”Stort set hver dag sker der nye bedragerier. Og det handler om ganske pæne beløb,” siger Jim Näsström til avisen.

Flere personer har allerede fået dom for at stille deres bankkonti til rådighed for nettyvene, så pengene kan bringes ud af Sverige. Men omkring 160 personer venter endnu på at komme for retten, hvor de risikerer en fængselsstraf.

Kun succesfulde angreb anmeldes

Ifølge avisen er det kun en del af angrebene, som anmeldes til politiet.

Nordea er holdt op med at anmelde forsøg, som stoppes i tide, fordi en domsafgørelse har fastslået, at det ikke er ulovligt at stille sin konto til rådighed for andre, hvis bedrageriet mislykkes.

I stedet erstatter Nordea hurtigt det forsvundne beløb, hvorefter Nordea lægger låg på sagen, skriver avisen.

Nordeas svenske sikkerhedsløsning har tidligere været udsat for massiv kritik.

Samtidig har sikkerhedseksperter udpeget Nordea som det nemmeste mål for netbedragere.

De fleste spor i jagten på bedragerne peger ifølge politiet mod Rusland og andre østlande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere