Hemmelig supercomputer til svensk net-overvågning

Til efteråret bliver en af verdens mest kraftfulde supercomputere leveret til den svenske stat. Leverandører og myndigheder holder formålet med den 60 millioner kroner dyre maskine hemmeligt.

En af verdens mest kraftfulde supercomputere bliver til efteråret leveret til den svenske stat.

Maskinen er bestilt af en hemmeligholdt myndighed og hverken leverandører eller myndigheder må udtale sig om computeren, der har en regnekraft på 182 teraflops, skriver Computerworlds svenske søsterblad.

Præcis hvad Sverige skal med den knap 60 millioner kroner dyre supercomputer er ligeledes hemmeligt.

Men flere kilder peger på at det er Forsvarets Radioanstalt (FRA) der skal bruge den enorme regnekraft i forbindelse med den omdiskutere overvågningslov.

Loven vil tillade myndigheden at kontrollere al datatrafik ind og ud af Sverige.

Blandt verdens mest kraftfulde

Supercomputeren er opbygget af et cluster, der består af mere end 2000 servere.

Med en regnekraft på 182 teraflops vil den hemmeligholdte myndighed råde over Sveriges absolut mest kraftfulde maskine, som muligvis vil være en af verdens 10kraftigste computere, skriver avisen.

Alle parter i handelen af den kraftfulde computer er meget hemmelighedsfulde.

Hverken leverandørerne HP, Go Virtual eller repræsentanter fra Forsvarets Radioanstalt (FRA) må fortælle hvem der har købt og bestilt computeren eller hvad den skal bruges til.

”Vi kan alene sige, at der er tale om en svensk myndighed. Mere må vi ikke fortælle,” siger Jan Wallenberg fra Go Virtual til avisen.

Firmaet er leverandør af kompetencen om supercomputeren mens HP leverer selve hardwaren til den hemmelige myndighed.

Også Forsvarets Radioanstalt har lagt låg på sagen og vil ikke kommentere indkøbet.

”Vi kommenterer aldrig, hvad vi anskaffer. Jeg må ikke udtale mig,” siger indkøbschef hos Forsvarets Radioanstalt, Jan Svenonius, til avisen.

Anonyme kilder peger på FRA

Ifølge avisens oplysninger peger kilder imidlertid på at den knap 60 millioner kroner dyre supercomputer skal placeres i lokaler hos Forsvarets Radioanstalt.

Angiveligt har også it-kæmpen IBM tidligere på året modtaget henvendelser, inden kontrakten til sidst gik til HP.

Ifølge Computerworlds søsterblad peger flere og flere kilder på at det er den omdiskutere myndighed Forsvarets Radioanstalt som har bestilt supercomputeren.

Eksempelvis skal myndigheden have sendt en stor ordre i udbud på den type server som HP nu skal levere.

Også kilder fra det svenske forsvarsdepartement peger på Forsvarets Radioanstalt som en oplagt køber af systemet.

Få kan bruge den enorme regnekraft

Kun myndigheder som universiteter og Sveriges meteorologiske institut vil nemlig have glæde af maskinens enorme regnekraft, skriver avisen.

Ifølge Jan Wallenberg fra Go Virtual er det normal praksis at de kraftigste computere i verden holdes hemmelige.

”Sådan er det ofte med denne type indkøb. Der er mange systemer som ikke offentliggøres på markedet,” siger Jan Wallenberg.

Det kan ifølge Jan Wallenberg ske, når der er tale om systemer som er strategisk vigtige, og som man ikke er interesseret i at andre skal vide, er indkøbt til militære formål.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere