Hemmelig supercomputer til svensk net-overvågning

Til efteråret bliver en af verdens mest kraftfulde supercomputere leveret til den svenske stat. Leverandører og myndigheder holder formålet med den 60 millioner kroner dyre maskine hemmeligt.

En af verdens mest kraftfulde supercomputere bliver til efteråret leveret til den svenske stat.

Maskinen er bestilt af en hemmeligholdt myndighed og hverken leverandører eller myndigheder må udtale sig om computeren, der har en regnekraft på 182 teraflops, skriver Computerworlds svenske søsterblad.

Præcis hvad Sverige skal med den knap 60 millioner kroner dyre supercomputer er ligeledes hemmeligt.

Men flere kilder peger på at det er Forsvarets Radioanstalt (FRA) der skal bruge den enorme regnekraft i forbindelse med den omdiskutere overvågningslov.

Loven vil tillade myndigheden at kontrollere al datatrafik ind og ud af Sverige.

Blandt verdens mest kraftfulde
Supercomputeren er opbygget af et cluster, der består af mere end 2000 servere.

Med en regnekraft på 182 teraflops vil den hemmeligholdte myndighed råde over Sveriges absolut mest kraftfulde maskine, som muligvis vil være en af verdens 10kraftigste computere, skriver avisen.

Alle parter i handelen af den kraftfulde computer er meget hemmelighedsfulde.

Hverken leverandørerne HP, Go Virtual eller repræsentanter fra Forsvarets Radioanstalt (FRA) må fortælle hvem der har købt og bestilt computeren eller hvad den skal bruges til.

”Vi kan alene sige, at der er tale om en svensk myndighed. Mere må vi ikke fortælle,” siger Jan Wallenberg fra Go Virtual til avisen.

Firmaet er leverandør af kompetencen om supercomputeren mens HP leverer selve hardwaren til den hemmelige myndighed.

Også Forsvarets Radioanstalt har lagt låg på sagen og vil ikke kommentere indkøbet.

”Vi kommenterer aldrig, hvad vi anskaffer. Jeg må ikke udtale mig,” siger indkøbschef hos Forsvarets Radioanstalt, Jan Svenonius, til avisen.

Anonyme kilder peger på FRA
Ifølge avisens oplysninger peger kilder imidlertid på at den knap 60 millioner kroner dyre supercomputer skal placeres i lokaler hos Forsvarets Radioanstalt.

Angiveligt har også it-kæmpen IBM tidligere på året modtaget henvendelser, inden kontrakten til sidst gik til HP.

Ifølge Computerworlds søsterblad peger flere og flere kilder på at det er den omdiskutere myndighed Forsvarets Radioanstalt som har bestilt supercomputeren.

Eksempelvis skal myndigheden have sendt en stor ordre i udbud på den type server som HP nu skal levere.

Også kilder fra det svenske forsvarsdepartement peger på Forsvarets Radioanstalt som en oplagt køber af systemet.

Få kan bruge den enorme regnekraft
Kun myndigheder som universiteter og Sveriges meteorologiske institut vil nemlig have glæde af maskinens enorme regnekraft, skriver avisen.

Ifølge Jan Wallenberg fra Go Virtual er det normal praksis at de kraftigste computere i verden holdes hemmelige.

”Sådan er det ofte med denne type indkøb. Der er mange systemer som ikke offentliggøres på markedet,” siger Jan Wallenberg.

Det kan ifølge Jan Wallenberg ske, når der er tale om systemer som er strategisk vigtige, og som man ikke er interesseret i at andre skal vide, er indkøbt til militære formål.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.