Hemmelig supercomputer til svensk net-overvågning

Til efteråret bliver en af verdens mest kraftfulde supercomputere leveret til den svenske stat. Leverandører og myndigheder holder formålet med den 60 millioner kroner dyre maskine hemmeligt.

En af verdens mest kraftfulde supercomputere bliver til efteråret leveret til den svenske stat.

Maskinen er bestilt af en hemmeligholdt myndighed og hverken leverandører eller myndigheder må udtale sig om computeren, der har en regnekraft på 182 teraflops, skriver Computerworlds svenske søsterblad.

Præcis hvad Sverige skal med den knap 60 millioner kroner dyre supercomputer er ligeledes hemmeligt.

Men flere kilder peger på at det er Forsvarets Radioanstalt (FRA) der skal bruge den enorme regnekraft i forbindelse med den omdiskutere overvågningslov.

Loven vil tillade myndigheden at kontrollere al datatrafik ind og ud af Sverige.

Blandt verdens mest kraftfulde
Supercomputeren er opbygget af et cluster, der består af mere end 2000 servere.

Med en regnekraft på 182 teraflops vil den hemmeligholdte myndighed råde over Sveriges absolut mest kraftfulde maskine, som muligvis vil være en af verdens 10kraftigste computere, skriver avisen.

Alle parter i handelen af den kraftfulde computer er meget hemmelighedsfulde.

Hverken leverandørerne HP, Go Virtual eller repræsentanter fra Forsvarets Radioanstalt (FRA) må fortælle hvem der har købt og bestilt computeren eller hvad den skal bruges til.

”Vi kan alene sige, at der er tale om en svensk myndighed. Mere må vi ikke fortælle,” siger Jan Wallenberg fra Go Virtual til avisen.

Firmaet er leverandør af kompetencen om supercomputeren mens HP leverer selve hardwaren til den hemmelige myndighed.

Også Forsvarets Radioanstalt har lagt låg på sagen og vil ikke kommentere indkøbet.

”Vi kommenterer aldrig, hvad vi anskaffer. Jeg må ikke udtale mig,” siger indkøbschef hos Forsvarets Radioanstalt, Jan Svenonius, til avisen.

Anonyme kilder peger på FRA
Ifølge avisens oplysninger peger kilder imidlertid på at den knap 60 millioner kroner dyre supercomputer skal placeres i lokaler hos Forsvarets Radioanstalt.

Angiveligt har også it-kæmpen IBM tidligere på året modtaget henvendelser, inden kontrakten til sidst gik til HP.

Ifølge Computerworlds søsterblad peger flere og flere kilder på at det er den omdiskutere myndighed Forsvarets Radioanstalt som har bestilt supercomputeren.

Eksempelvis skal myndigheden have sendt en stor ordre i udbud på den type server som HP nu skal levere.

Også kilder fra det svenske forsvarsdepartement peger på Forsvarets Radioanstalt som en oplagt køber af systemet.

Få kan bruge den enorme regnekraft
Kun myndigheder som universiteter og Sveriges meteorologiske institut vil nemlig have glæde af maskinens enorme regnekraft, skriver avisen.

Ifølge Jan Wallenberg fra Go Virtual er det normal praksis at de kraftigste computere i verden holdes hemmelige.

”Sådan er det ofte med denne type indkøb. Der er mange systemer som ikke offentliggøres på markedet,” siger Jan Wallenberg.

Det kan ifølge Jan Wallenberg ske, når der er tale om systemer som er strategisk vigtige, og som man ikke er interesseret i at andre skal vide, er indkøbt til militære formål.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.