Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Dansk teknologi skal give inderne MMS

En lille dansk virksomhed har fået en god idé, der skal gøre MMS-beskeden til hverdag for den indiske mobilbruger. Teknologien er simpel og markedet gigantisk.

MMS-beskeden har i det seneste år nydt stor opmærksomhed i de indiske medier, men på trods af den megen omtale er multimediebeskedens udbredelse i landet stadig uhyre begrænset.

Det skyldes primært, at det er næsten umuligt at sende en billedbesked mellem Indiens mange mobilnetværk.

Indiske udbydere ser ikke nogen god forretning i at oprette løsninger, der tager hånd om kommunikationen mellem de forskellige netværk, og det har givet plads til tredjepartsfirmaer på det gigantiske og hurtigt voksende telemarked.

Koden til en af de mest ambitiøse MMS-løsninger er skrevet i Ballerup.

Platform

Det danske firma Internexium har udviklet en platform til ikke talebaserede services, og måden, firmaet håndterer multimediebeskeder på, kan blive medvirkende til, at der for alvor går hul på MMS-boblen i landet.

Teknologien binder på en unik og enkel måde, de mange forskellige teleoperatører i Indien sammen.

”Vi er faktisk de første, som på globalt plan kan tilbyde operatører at levere MMS til stort set alle GSM-netværk i verden,” fortæller Jes K. Petersen, der er udviklingschef i Internexium, fra Indien.

Hønen og ægget

I øjeblikket er situationen i Indien, at langt de færreste mobilbrugere kan modtage eller sende MMS-beskeder til personer, der benytter et andet netværk.

Ofte er det ikke engang muligt at levere en MMS inden for det samme netværk grundet den regionsopdelte struktur i landet. I stedet for en MMS-besked modtages en SMS, der indeholder en kode.

Denne kode indtastes så på en webside, og først derefter kan modtageren se indholdet af beskeden.

Ud over at det er en besværlig proces, er privat internetadgang stadig ikke hver mands eje i landet.

Der findes kun godt ti millioner hjemmeforbindelser blandt landets befolkning på en milliard.

Omfanget blegner

“Det er meget besværligt. Derfor har MMS’en, på trods af megen hype i det seneste år, langt fra levet op til det potentiale, der ligger i teknologien, og antallet af beskeder blegner i forhold til SMS’en, der ikke på samme måde diskriminerer mellem netværk,” siger Jes K. Petersen.

Som det er tilfældet eksempelvis i Danmark, kunne aftaler mellem teleoperatørerne give den ønskede udveksling mellem netværkene, men den løsning har lange udsigter i Indien og en række andre lande, som eksempelvis USA, der ligeledes har mange telenetværk, som ikke kan tale sammen.

”Vi udnytter hønen og ægget-scenariet,” fortæller Jes K. Petersen.

”Teleudbyderne vil ikke bruge penge på at understøtte tjenesterne fordi de ikke kan tjene penge på en lille brugergruppe og brugergruppen vokser ikke, fordi tjenesten ikke er der. Det giver plads til tredjepartsfirmaer som os.”

157 millioner har GPRS

En af grundene til at samarbejdsaftaler ikke er populære, er et manglende økonomisk incitament hos udbyderne.

Hvis en kunde hos operatør A sender en MMS til en kunde hos operatør B, skal operatør B forbinde til operatør A for at kunne levere beskeden.

Men da det kun er operatør A, der tjener penge på MMS’en, er der ikke det store økonomisk eincitament hos operatør B til at installere faciliteter til at håndtere interaktionen.

Det problem løser Internexium ved at udnytte WAP-teknologi og datatransport via separate servere. Hjørnestenen i firmaets løsning er AlphaMMS, som er en platform til at distribuere MMS-beskeder globalt.

En AlphaMMS kræver kun en mobiltelefon, der har GPRS-adgang, hvilket er gældende for omkring 15 procent af de indiske mobiltelefoner.

Den seneste opgørelse fra marts 2007 siger, at 157 millioner af inderne har en mobil med GPRS. Samtidig er datatrafikken for flere GPRS-tjenester gratis hos mange af landets udbydere.

Når platformen er installeret hos en operatør, sender kunden en MMS fuldstændig, som vedkommende ellers ville have gjort.

Når MMS’en er sendt, bliver den modtaget på AlphaMMS-platformen og videresendt som en WAP Push/WAP Link.

Dette link viser en WAP-side, med præcis det indhold, der kan bestå af lyd, billede, video eller tekst og i den opsætning, som afsenderen har konstrueret.

AlphaMMS kan leveres til alle netværk, både GSM og CDMA.

Ud over at tage hånd om trafikken fra mobilbruger til mobilbruger kan platformen også benyttes fra applikation til person, hvilket eksempelvis kan benyttes til markedsføring af produkter eller udsende nyhedsbreve til abonnenter.

AlphaMMS kan desuden skabe kontakt fra bruger til applikation.

I praksis kan man således sende billeder, videofilm eller andre multimediebeskeder direkte fra telefonen til eksempelvis en blog eller andre web- eller pc-applikationer.

“Teknologien i vores produkt er ikke raketvidenskab, men det virker og er billigt” siger Jes K. Petersen.
”I øjeblikket er teleudbyderne ikke villige til at bruge den nødvendige energi på at løse problemet, og det er vores mulighed,” siger han.

Fra Ballerup til Bombay

Internexium har dansk hovedkvarter i det knap så eksotiske Ballerup nordvest for København, og firmaet er grundlagt i 2002.

Firmaets stiftere, Carl-Johann Johannsen og Lars Ladegaard, har begge en lang fortid hos mobilselskabet Ericsson.

Læs mere om det indiske eventyr i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere