Velkommen til overvågningssamfundet

Storbritannien er et af verdens mest overvågede samfund. Danmark bevæger sig i samme retning.

Kan du huske Echelon?

Et verdensomspændende aflytningssystem, der indsamlede alskens elektronisk information om personer og virksomheder.

Man skal ikke mange år tilbage, før ord som Big Brother-samfund satte sindene i kog, og fik EU til at undersøge fænomenet:

Eksisterede der overvågningssystemer som Echelon, og var vi på vej mod et overvågningssamfund?

Braget fra World Trade Centers fald 11. september 2001 overdøvede den debat. Eksistensen af aflytningssystemer som Echelon drages ikke længere i tvivl, og opbygningen af overvågningssamfundet fortsætter for fuld kraft. Det sker med befolkningens billigelse.

Forklaringen er, at 11. september og terrortrussel har ændret hele grundlaget for debatten.

“Fokus er skiftet i debatten. Tidligere var sproget præget af Big Brother og glidebaner. I de senere år er det mere tryghed og sikkerhed, som er i fokus. Man er mindre bekymret for privatliv. Spørger man folk, om der skal være mere sikkerhed, så siger de ja. Det bliver ikke koblet til privatliv og overvågning,” siger Anders Albrechtslund, forsker i overvågning og etik på Aalborg Universitet.

Uskyldige mistænkes
De ubekymrede bør dog være lidt mere skeptiske over for udviklingen, mener borgerrrettighedsgrupper.

Lovgivningsmæssigt øgede beføjelser til private virksomheder, politi og efterretningsvæsener kombineret med nye teknologier som intelligente videoovervågningskameraer, biometriske databaser, datamining, og social netværksanalyse skaber en farlig cocktail for den enkelte borger.

“Der sker fejltolkning, misbrug og tab af data. Man går ud fra, at regeringer og virksomheder er velmenende og perfekte enheder, der kan holde ordentligt styr på alle de data der indsamles. I realiteten er det en utæt si. Det har vist sig, at data fejltolkes eller er decideret forkerte, så folk beskyldes for at være terrorister, pædofile eller kriminelle uden grund,” siger senior fellow
Gus Hosein fra borgerrettighedsgruppen Privacy International.

Mod overvågningssamfund
Trods advarslerne fra grupper som Digital Rights og Privacy International fortsætter etableringen af et decideret overvågningssamfund.

“Informationssamfundet udvikler sig og får mere og mere karakter af et overvågningssamfund,” lyder det eksempelvis fra den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse, Peter Hustinx.

I en nylig udtalelse fra Peter Hustinx følges konstateringen af udviklingen mod et overvågningssamfund op med et ønske om en aktiv debat om udviklingen.

“En fundamental debat om udviklingen er nødvendig,” hedder det blandt andet.

Peter Hustinx er ikke alene om den vurdering.

Tidligere har Storbritanniens databeskyttelsesmyndighed været ude med endnu kraftigere advarsler mod udviklingen.

!“Storbritannien er gået søvngængeragtigt ind i et overvågningssamfund,” lød det fra lederen af storbritanniens databeskyttelsesmyndighed, Richard Thomas, da rapporten “A Report on the Surveillance Society” – en rapport om overvågningssamfundet udkom.

Rapporten konstaterer, at: “Vi lever i et overvågningssamfund. Det giver ingen mening at tale om overvågningssamfund i fremtidig form. I alle rige lande er hverdagen fyldt med overvågning, ikke bare fra morgen til aften, men døgnet rundt. ”

Richard Thomas efterlyser mere debat om udviklingen, så befolkningen bliver klar over, at overvågningssamfundet stort set er realiseret i Storbritannien.

I dag vurderer borgerrettighedsgruppen Privacy International, at Storbritannien sammen med Kina og Rusland er et af verdens mest overvågede lande.

Udviklingen i Danmark
Storbritannien er i særklasse, når det gælder overvågning, men resten af EU følger i Storbritanniens fodspor. Det gælder også Danmark.

Da den danske terrorpakke II blev vedtaget i 2006, betegnede Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech udviklingen som en underminering af retsstaten og gående mod etablering af en politistat.

Siden er udbygningen af overvågningssamfundet i Danmark fortsat.

1. juli trådte loven om øget videoovervågning i kraft og til september træder logningsbekendtgørelsen, som pålægger internetudbydere og andre at registrere internet-trafik og e-mail, i kraft.

Eksperter efterlyser en mere saglig debat om udviklingen i stedet for at se overvågning som et teknologisk fiks på et alvorligt problem.

“Der mangler en debat om, hvorvidt overvågningstiltagene reelt virker. Der er ikke dokumentation for, at man løser de problemer, man ønsker, ved hjælp af overvågning. I stedet er der en automatisk tænkning, hvor overvågning ses som en knap, man kan trykke på, og så har man løst et problem. Det er ikke en debat man tager; om det reelt virker,” siger Anders Albrechtslund.

Som eksempel nævner han spørgsmålet om videoovervågning. Her har en række undersøgelser ikke kunnet påvise en sammenhæng mellem video-overvågning og nedgang i kriminalitet.

Se listen over de værste lande.

Se fakta om Danmark som overvågningssamfund

Se hvad overvågningslovene betyder for dig.


Læs mere i fredagens trykte udgave af Computerworld samt i den kommende tid på cw.dk.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
5 gode råd til det sikre og effektive projektarbejde - og selvom det sker hjemmefra
Hjemme- og fjernarbejde behøver ikke at koste på produktiviteten i dine projekter. I dette whitepaper kan du derfor læse fem gode råd til at få dine projekter sikkert i hus - også selvom hovedparten af arbejdet sker andre steder end på arbejdspladsen. De fem råd handler blandt andet om kommunikationen, holdånden, sikkerheden og opsamling af viden når du arbejder hjemmefra.