Velkommen til overvågningssamfundet

Storbritannien er et af verdens mest overvågede samfund. Danmark bevæger sig i samme retning.

Kan du huske Echelon?

Et verdensomspændende aflytningssystem, der indsamlede alskens elektronisk information om personer og virksomheder.

Man skal ikke mange år tilbage, før ord som Big Brother-samfund satte sindene i kog, og fik EU til at undersøge fænomenet:

Eksisterede der overvågningssystemer som Echelon, og var vi på vej mod et overvågningssamfund?

Braget fra World Trade Centers fald 11. september 2001 overdøvede den debat. Eksistensen af aflytningssystemer som Echelon drages ikke længere i tvivl, og opbygningen af overvågningssamfundet fortsætter for fuld kraft. Det sker med befolkningens billigelse.

Forklaringen er, at 11. september og terrortrussel har ændret hele grundlaget for debatten.

“Fokus er skiftet i debatten. Tidligere var sproget præget af Big Brother og glidebaner. I de senere år er det mere tryghed og sikkerhed, som er i fokus. Man er mindre bekymret for privatliv. Spørger man folk, om der skal være mere sikkerhed, så siger de ja. Det bliver ikke koblet til privatliv og overvågning,” siger Anders Albrechtslund, forsker i overvågning og etik på Aalborg Universitet.

Uskyldige mistænkes
De ubekymrede bør dog være lidt mere skeptiske over for udviklingen, mener borgerrrettighedsgrupper.

Lovgivningsmæssigt øgede beføjelser til private virksomheder, politi og efterretningsvæsener kombineret med nye teknologier som intelligente videoovervågningskameraer, biometriske databaser, datamining, og social netværksanalyse skaber en farlig cocktail for den enkelte borger.

“Der sker fejltolkning, misbrug og tab af data. Man går ud fra, at regeringer og virksomheder er velmenende og perfekte enheder, der kan holde ordentligt styr på alle de data der indsamles. I realiteten er det en utæt si. Det har vist sig, at data fejltolkes eller er decideret forkerte, så folk beskyldes for at være terrorister, pædofile eller kriminelle uden grund,” siger senior fellow
Gus Hosein fra borgerrettighedsgruppen Privacy International.

Mod overvågningssamfund
Trods advarslerne fra grupper som Digital Rights og Privacy International fortsætter etableringen af et decideret overvågningssamfund.

“Informationssamfundet udvikler sig og får mere og mere karakter af et overvågningssamfund,” lyder det eksempelvis fra den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse, Peter Hustinx.

I en nylig udtalelse fra Peter Hustinx følges konstateringen af udviklingen mod et overvågningssamfund op med et ønske om en aktiv debat om udviklingen.

“En fundamental debat om udviklingen er nødvendig,” hedder det blandt andet.

Peter Hustinx er ikke alene om den vurdering.

Tidligere har Storbritanniens databeskyttelsesmyndighed været ude med endnu kraftigere advarsler mod udviklingen.

!“Storbritannien er gået søvngængeragtigt ind i et overvågningssamfund,” lød det fra lederen af storbritanniens databeskyttelsesmyndighed, Richard Thomas, da rapporten “A Report on the Surveillance Society” – en rapport om overvågningssamfundet udkom.

Rapporten konstaterer, at: “Vi lever i et overvågningssamfund. Det giver ingen mening at tale om overvågningssamfund i fremtidig form. I alle rige lande er hverdagen fyldt med overvågning, ikke bare fra morgen til aften, men døgnet rundt. ”

Richard Thomas efterlyser mere debat om udviklingen, så befolkningen bliver klar over, at overvågningssamfundet stort set er realiseret i Storbritannien.

I dag vurderer borgerrettighedsgruppen Privacy International, at Storbritannien sammen med Kina og Rusland er et af verdens mest overvågede lande.

Udviklingen i Danmark
Storbritannien er i særklasse, når det gælder overvågning, men resten af EU følger i Storbritanniens fodspor. Det gælder også Danmark.

Da den danske terrorpakke II blev vedtaget i 2006, betegnede Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech udviklingen som en underminering af retsstaten og gående mod etablering af en politistat.

Siden er udbygningen af overvågningssamfundet i Danmark fortsat.

1. juli trådte loven om øget videoovervågning i kraft og til september træder logningsbekendtgørelsen, som pålægger internetudbydere og andre at registrere internet-trafik og e-mail, i kraft.

Eksperter efterlyser en mere saglig debat om udviklingen i stedet for at se overvågning som et teknologisk fiks på et alvorligt problem.

“Der mangler en debat om, hvorvidt overvågningstiltagene reelt virker. Der er ikke dokumentation for, at man løser de problemer, man ønsker, ved hjælp af overvågning. I stedet er der en automatisk tænkning, hvor overvågning ses som en knap, man kan trykke på, og så har man løst et problem. Det er ikke en debat man tager; om det reelt virker,” siger Anders Albrechtslund.

Som eksempel nævner han spørgsmålet om videoovervågning. Her har en række undersøgelser ikke kunnet påvise en sammenhæng mellem video-overvågning og nedgang i kriminalitet.

Se listen over de værste lande.

Se fakta om Danmark som overvågningssamfund

Se hvad overvågningslovene betyder for dig.


Læs mere i fredagens trykte udgave af Computerworld samt i den kommende tid på cw.dk.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Vil du med på vej mod den moderne dataestate?
At gøre data tilgængelig, men hurtigst og med de færreste ressourcer, er de første og nødvendige skridt mod en moderne dataestate. Tiden er inde til, at du bevæger dig ned af den digitale landevej, der fører til hurtige og konsistente svar på simple forretningsspørgsmål. Vi giver her et bud på, hvordan du kommer igang.