Velkommen til overvågningssamfundet

Storbritannien er et af verdens mest overvågede samfund. Danmark bevæger sig i samme retning.

Kan du huske Echelon?

Et verdensomspændende aflytningssystem, der indsamlede alskens elektronisk information om personer og virksomheder.

Man skal ikke mange år tilbage, før ord som Big Brother-samfund satte sindene i kog, og fik EU til at undersøge fænomenet:

Eksisterede der overvågningssystemer som Echelon, og var vi på vej mod et overvågningssamfund?

Braget fra World Trade Centers fald 11. september 2001 overdøvede den debat. Eksistensen af aflytningssystemer som Echelon drages ikke længere i tvivl, og opbygningen af overvågningssamfundet fortsætter for fuld kraft. Det sker med befolkningens billigelse.

Forklaringen er, at 11. september og terrortrussel har ændret hele grundlaget for debatten.

“Fokus er skiftet i debatten. Tidligere var sproget præget af Big Brother og glidebaner. I de senere år er det mere tryghed og sikkerhed, som er i fokus. Man er mindre bekymret for privatliv. Spørger man folk, om der skal være mere sikkerhed, så siger de ja. Det bliver ikke koblet til privatliv og overvågning,” siger Anders Albrechtslund, forsker i overvågning og etik på Aalborg Universitet.

Uskyldige mistænkes
De ubekymrede bør dog være lidt mere skeptiske over for udviklingen, mener borgerrrettighedsgrupper.

Lovgivningsmæssigt øgede beføjelser til private virksomheder, politi og efterretningsvæsener kombineret med nye teknologier som intelligente videoovervågningskameraer, biometriske databaser, datamining, og social netværksanalyse skaber en farlig cocktail for den enkelte borger.

“Der sker fejltolkning, misbrug og tab af data. Man går ud fra, at regeringer og virksomheder er velmenende og perfekte enheder, der kan holde ordentligt styr på alle de data der indsamles. I realiteten er det en utæt si. Det har vist sig, at data fejltolkes eller er decideret forkerte, så folk beskyldes for at være terrorister, pædofile eller kriminelle uden grund,” siger senior fellow
Gus Hosein fra borgerrettighedsgruppen Privacy International.

Mod overvågningssamfund
Trods advarslerne fra grupper som Digital Rights og Privacy International fortsætter etableringen af et decideret overvågningssamfund.

“Informationssamfundet udvikler sig og får mere og mere karakter af et overvågningssamfund,” lyder det eksempelvis fra den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse, Peter Hustinx.

I en nylig udtalelse fra Peter Hustinx følges konstateringen af udviklingen mod et overvågningssamfund op med et ønske om en aktiv debat om udviklingen.

“En fundamental debat om udviklingen er nødvendig,” hedder det blandt andet.

Peter Hustinx er ikke alene om den vurdering.

Tidligere har Storbritanniens databeskyttelsesmyndighed været ude med endnu kraftigere advarsler mod udviklingen.

!“Storbritannien er gået søvngængeragtigt ind i et overvågningssamfund,” lød det fra lederen af storbritanniens databeskyttelsesmyndighed, Richard Thomas, da rapporten “A Report on the Surveillance Society” – en rapport om overvågningssamfundet udkom.

Rapporten konstaterer, at: “Vi lever i et overvågningssamfund. Det giver ingen mening at tale om overvågningssamfund i fremtidig form. I alle rige lande er hverdagen fyldt med overvågning, ikke bare fra morgen til aften, men døgnet rundt. ”

Richard Thomas efterlyser mere debat om udviklingen, så befolkningen bliver klar over, at overvågningssamfundet stort set er realiseret i Storbritannien.

I dag vurderer borgerrettighedsgruppen Privacy International, at Storbritannien sammen med Kina og Rusland er et af verdens mest overvågede lande.

Udviklingen i Danmark
Storbritannien er i særklasse, når det gælder overvågning, men resten af EU følger i Storbritanniens fodspor. Det gælder også Danmark.

Da den danske terrorpakke II blev vedtaget i 2006, betegnede Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech udviklingen som en underminering af retsstaten og gående mod etablering af en politistat.

Siden er udbygningen af overvågningssamfundet i Danmark fortsat.

1. juli trådte loven om øget videoovervågning i kraft og til september træder logningsbekendtgørelsen, som pålægger internetudbydere og andre at registrere internet-trafik og e-mail, i kraft.

Eksperter efterlyser en mere saglig debat om udviklingen i stedet for at se overvågning som et teknologisk fiks på et alvorligt problem.

“Der mangler en debat om, hvorvidt overvågningstiltagene reelt virker. Der er ikke dokumentation for, at man løser de problemer, man ønsker, ved hjælp af overvågning. I stedet er der en automatisk tænkning, hvor overvågning ses som en knap, man kan trykke på, og så har man løst et problem. Det er ikke en debat man tager; om det reelt virker,” siger Anders Albrechtslund.

Som eksempel nævner han spørgsmålet om videoovervågning. Her har en række undersøgelser ikke kunnet påvise en sammenhæng mellem video-overvågning og nedgang i kriminalitet.

Se listen over de værste lande.

Se fakta om Danmark som overvågningssamfund

Se hvad overvågningslovene betyder for dig.


Læs mere i fredagens trykte udgave af Computerworld samt i den kommende tid på cw.dk.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Forsvarets cyberenhed advarer danske virksomheder: Vi står over for alvorlige trusler fra hackerne
Nye værktøjer. Nye ofre. Nye afpresningsmetoder. De cyberkriminelle har ikke ligget på den lade side under corona-pandemien, viser ny trusselsrapport fra Center for Cybersikkerhed.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.