Tågeslør over danske it-udgifter vil fortsætte

Det vil være en kompliceret opgave at få overblik over det offentliges udgifter til it, mener lederen af Den Digitale Taskforce.

Danskerne skal ikke forvente at få det store, årlige og forkromede overblik over, hvordan staten og det offentlige anvender it-kronerne.

Det vil simpelthen være en for tung opgave, mener Lars Frelle-Petersen, leder af Den Digitale Taskforce under Finansministeriet.

"Det ville være rart at kunne se alle ting, men det ville være en meget stor administrativ byrde for den enkelt insitution og medarbejder, hvis alle disse oplysninger skulle indsamles og registreres centralt," siger Lars Frelle-Petersen, leder af Den Digitale Taskforce.

Overblikket er godt nok

Han mener allerede, at staten har et ganske godt overblik over statens udgifter.

"Det har vi blandt andet som følge af det statslige indkøbsprojekt. Men vi har ikke et centralt overblik over alle udgifter som eksempelvis alle medarbejderes og chefers tidsforbrug på it," siger han.

Svaret fra lederen af Den Digitale Taskforce, der har til opgave at koordinere it-initiativer på tværs af samfundet, kommer efter, at eksperter i går fremhævede et stigende behov for at få et overblik over de udgifter, der anvendes til it.

Findes for forskning og sundhedsvæsen

Det kunne eksempelvis være på finansloven, hvor der findes opgørelser over andre indsatsområder som for eksempel sygehuse, forskning, psykiatri og børnehaver.

Men udgifterne til digitaliseringsindsatsen og it generelt, findes der ikke noget overblik over.

Og det undrer blandt andre forvaltningseksperten, professor Bent Greve fra RUC, der i går sagde:

"Set i lyset af, at it betyder mere og mere på forskellige velfærdsområder, ville det være helt fornuftigt at få sådan en opgørelse. Ikke mindst af, hvor vi får mest for pengene."

Kritikken gør indtryk

Undren er der også fra Troels Andersen fra CEDI (Center for Digital Forvaltning).

Og for et år siden var en række eksperter som professor Anders Drejer fra Aarhus Universitet og Erik Bonnerup også ude med riven over det manglende overblik.

Kritikken både nu og for et år gør indtryk på Lars Frelle-Petersen.

"Vi arbejder løbende på at få mere gennemsigtighed og overblik over forbruget og i de midler, vi investerer i it både til drift og udvikling. Et muligt næste skridt kunne være mere ensartede måder at opgøre udgifterne på," siger Lars Frelle-Petersen.

Han mener dog, at gevinsterne ved et sådant indblik skal overvejes nøje, før man kaster sig over opmålinger.

"Man skal gøre sig klart, at it ofte spiller en større eller mindre rolle i mange projekter, og de ressourcer, vi bruger på at få indblik i ressourceforbruget, altid skal stå mål med de gevinster, indblikket giver," siger Lars Frelle-Petersen.

Brug erfaringer fra USA

I sit forslag til, hvad Danmark bør gøre på området, fremhævede Troels Andersen fra CEDI det amerikanske eksempel.

I USA er det helt normalt, at der holdes øje med investeringerne i statens it-projekter. I sammenhæng med regeringens budget vedlægges hvert år et regneark med overblik over alle projekter.

Den amerikanske regerings prioritering af området som vigtigt understreges af, at politikere og embedsfolk – og andre interesserede – nu også har mulighed for at forholde sig til projekterne kvartalsvis og bevare overblikket over, om de enkelte milepæle i projekterne er nået.

Svært i Danmark

Den amerikanske model passer blot ikke til Danmark, mener Lars Frelle-Petersen:

"Det er svært at sammenligne med den amerikanske model, der er et udtryk for en helt anden centralisme. I Danmark har vi ministeransvar, og det er den enkelte minister, der er ansvarlig for ministeriets initiativer," siger Lars-Frelle Petersen.

Selv om Danmark ikke har et komplet og gennemskueligt overblik over it-investeringer og it-udgifter, mener Lars Frelle-Petersen, at der bliver gjort en masse for at analysere, om digitaliseringsinitiativerne og udviklingen af den digitale forvaltning fungerer efter planen.

Ingen penge gives i blinde

Eksempelvis nævner han en rapport fra foråret, som ser på potentialet, hvis der indføres mere e-læring.

Og selv om sådanne initiativer ikke indgår i et værktøj som eksempelvis finansloven, der af eksperter betragtes som et vigtigt styringsredskab for politikerne, mener Lars Frelle-Petersen ikke, at der bliver givet penge i blinde.

"Vi arbejder løbende på at skabe bedre gennemsigtighed. Ingen giver penge i blinde – det ville hverken skatteyderne eller politikerne være tilfredse med," siger han og pointerer, at der løbende arbejdes på at gøre gennemsigtigheden endnu bedre.

Er der ikke nogen, der arbejder på at få it tættere på finansloven, ind i Nationalregnskabet eller en anden form for årlig digitaliseringsopgørelse?

"Nej – ikke i dag," siger Lars Frelle-Petersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere