WiMax godkendt som 3G-standard

WiMax opnåede en vigtig udmærkelse, da den internationale sammenslutning for telekommunikation (ITU) godkendte teknologien til betegnelsen 3G.

Computerworld News Service: Den tråløse netværksstandard WiMax er blevet markedsført intenst af Intel Corp. - nogle har kaldt deres lovprisninger for overvurderede.

Med ITU's afgørelse i Geneve, kan WiMax mænge sig med de mere udbredte trådløse teknologier, så som WCDMA (wideband Code division Multiple Access) og CDMA-2000.

Mange regeringer dikterer, hvilken teknologi der skal benyttes, når de tildeler frekvensområder. De vil typisk skele til ITU, der er en FN-organisation, når de stiller krav om standarder.

WiMax er nu blevet en af valgmulighederne, når det gælder krav til 3G, som ITU kalder IMT-2000.

Nye muligheder

"At få ITUs godkendelse er noget der tæller, og åbner for nye muligheder," siger Peter Jarich fra Current Analysis Inc.

"Europæiske udbydere kan meget vel tænkes at vælge WiMax, frem for de andre 3G-systemer, når de skal byde på licenser. En større udbredelse af WiMax i Europa vil øge produktionen og give lavere priser på verdensplan," siger Peter Jarich.

ITU-godkendelsen er en sejr for forkæmperne for teknologineutralitet, der ønsker flere valgmuligheder, når det gælder trådløs bredbåndsopkobling, siger Peter Jarich.

De fleste steder i verden er 3G domineret af WCDMA, der er næste trin efter GSM. Men ITU har også anerkendt CDMA-2000, der er 3G-opgraderingen fra CDMA.

ITU har også godkendt TD-SCDMA (Time Division-Synchronous Code-Division Multiple Access), der er udviklet i Kina, samt en række andre teknologier.

"At få WiMax godkendt som en IMT-2000 teknologi er en stor sejr for WiMax Forum," siger Ron Resnick, der er præsident for WiMax Forum, som certificerer WiMax-baserede produkter.

Enheder klar til certificering

Det, FN-organisationen godkendte, var OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing), som WiMax er bygget på. OFDMA er også i stand til at understøtte fremtidige teknologier, herunder LTE (Long-Term Evolution), der skal være næste trin i videreudviklingen af GSM.

LTE-opkoblingerne forventes klar til kommercielt brug i 2009 eller 2010.

WiMax, baseret på IEEE 802.16-standarden, er bygget til at kunne levere IP-datatrafik med mange megabits i sekundet over flere kilometers afstand.

WiMax Forum forventes at certificere mobile enheder næste år.

Sprint Nextel og Clearwire planlægger at lancere WiMax flere steder i USA. De begynder i slutningen af dette år, og kalder det den største lancering nogensinde.

Oversat af Bo Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere