Slæbbare pc'er

Tilbage til artiklen Glæd dig over de døde teknologier

Anklagen: De første transportable pc'er kan ikke sammenlignes med en notebook, og de ville heller ikke passe på nogens lap (skød). De havde vægt og størrelse som en 'flytbar' symaskine.

Min første slæbbare havde en indbygget monitor, der mest af alt lignede en orange radarskærm. Min kammerats Kaypro kørte CP/M og havde to floppy-drev og skulle sluttes til lysnettet. Det var først med Kaypro 2000, at du fik et batteri, der måske kunne køre en time.

Hvorfor det var en pestilens: De vejede mere end 10 kilo og var ligeså umulige at transportere som en sæk med to arrige katte i.

Fem--tommer-skærmen, der enten var grøn på sort, eller orange på sort, var svær at aflæse. Enhver meget dyr hardwarefunktion var et kompromis mellem vægt og funktion.

En tidlig metode til at reducere vægten var at adskille strømforsyningen og computeren. Dette fik producenterne til at reklamere med, at computeren vejede fire kilo, hvis du lod være med at medregne de tre kilo, strømforsyningen vejede.

Den var i øvrigt en mursten, der ikke passede ned i nogen mappe eller taske, der var passende til forretningsrejser.

Der fremkom et væld af muligheder til at forbinde mobile computere med deres desktop-fætre. LapLinks utility program synkroniserede filer, for eksempel, og benyttede en speciel high-speed seriel forbindelse.

Hvorfor de forsvandt: Slæbbare forsvandt, da de bærbare blev billigere, hurtigere, spækket med programmer og blev mindre batteri-slugende.

Opfattelsen af transportable computere ændrede sig, da Tandy 100 kom på markedet. Selvom den ikke var højtydende (set med datidens øjne), havde den et keyboard i fuld størrelse, parrelle og serielle porte og et 300-baud modem. Den havde også Microsoft BASIC, tekstbehandlingsprogram og telekommunikations software.

Tandy 100 var ikke billig, men den appellerede til et vigtigt marked: journalister der skrev om teknologi og manglede sådan en maskine, og var i en position, hvor de kunne anbefale dem til læserne.

Det ændrede design-målene for bærbare computere fra 'minimér en fuldvoksen computer' til 'start med et mindre system: hvor meget kan vi hælde på det?'

Tilbage til artiklen Glæd dig over de døde teknologier

Oversat af Bo Madsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere