Artikel top billede

Kapitalisterne ser grønt

Glem de fodformede sko, blomsterne i håret og sangene om en renere planet. Bæredygtighed og miljø er blevet hotte emner for kapitalisterne, der har fået øjnene op for et nyt forretningsområde.

Tilbage til artiklen: Disse 10 teknologier vil forandre din fremtid.

For den amerikanske venture kapitalist John Doerr fra Silicon Valley er grøn it ikke et spørgsmål om miljø – det er et spørgsmål om penge.

Manden, der rejste milliarder af dollars og spotter potentialet i selskaber som Amazon, Google, Compaq og Netscape før de fleste andre, er citeret for at kalde grøn teknologi for den største forretningsmulighed i det 21. århundrede.

Når man hører hans definition af det grønne, er forudsigelsen slet ikke så underlig, forklarer René Laursen, chefanalytiker hos Innovation Lab.

”Det er en række forskellige produkter, services og processer, som er skabt med henblik på at generere overlegen performance til lavere pris, at reducere eller eliminere de miljømæssige konsekvenser og herigennem forbedre livskvaliteten,” opremser René Laursen, der selv forsker i grøn teknologi.

Han forklarer, at det er nødvendigt med en sådan definition, fordi erhvervslivet skal kunne se et økonomisk potentiale i tankegangen.

”De vil gerne være med til det, når hippie-delen er skåret væk. Alle kan se fornuften i at få en overlegen performance til en lavere pris,” lyder det fra René Laursen.

It-branchens første spadestik

Ifølge René Laursen er it-virksomhederne også godt i gang med at tænke miljøet og bæredygtigheden ind i nye produkter. For eksempel er de processorer til de stationære maskiner, der sendes på markedet i dag, baseret på de bærbare komponenter, så clock-frekvensen automatisk bliver sat ned, når maskinen står ubenyttet hen.

”Det er først, når den virkelig har brug for noget motorkraft, at den begynder at spise strømmen. Så man er begyndt at tænke strømforbruget med ind,” forklarer René Laursen.

Når analysehuset Gartner har store forventninger til ”Green IT”, skyldes det ikke mindst, at regulativerne inden for strømforbrug bliver stadig strengere som følge af opmærksomheden på den globale opvarmning.

Det kan ramme virksomhedernes planer om at etablere store datacentre, og alt andet lige vil det føre til et øget fokus på at minimere strømforbruget.

René Laursen fra Innovation Lab mener, at der endnu forestår et stort arbejde med at tænke grønt, selv om erhvervslivet allerede er begyndt at få øjnene op for muligheden i den grønne teknologi.

”Det kan godt være, at vi reducerer strømforbruget på det enkelte apparat, men hvis vi ser på den samlede vækst i verden, stiger den jo eksponentielt. Så det er ikke nogen løsning,” mener han.

Masser af forretnings-muligheder

Under den netop overståede valgkamp var miljø et af de meget centrale emner, og fælles for de politiske visioner var, at Danmark gerne skal gå forrest med ny forskning og viden på miljøområdet.

Ifølge René Laursen har danske teknologivirksomheder da også en mulighed for at tjene penge på “den største forretningsmulighed i det 21. århundrede,” men det kræver kreativitet og nytænkning.

Virksomhederne skal nemlig ikke nødvendigvis satse på at opfinde det nye brændstof, der kan løse alle verdens problemer, men snarere forsøge at lave intelligente services til allerede eksisterende teknologier.

”Det kan være nogle services, som gør, at man tænker mere rationelt, og at man påtager sig et ansvar. Man kan kalde det for bevidsthedsskabende teknologier. Meget af det kan løses med software,” siger René Laursen og fortsætter:

”Når vi beder GPS'en om at finde vej fra A til B, får vi altid den korteste vej, men ikke nødvendigvis den mest energieffektive vej. Folk har i forvejen GPS-apparaterne, så det vil være forholdsvis enkelt at lave en database og en softwareløsning, der kan understøtte den service.”

Som et andet eksempel på en simpel, grøn it-løsning peger han på internettjenesten walkit.com.¨

Portalen hjælper beboerne i blandt andet London med at finde de nemmeste og hurtigste gå-ruter i storbyen, samtidig med at tjenesten beregner, hvor mange kalorier man vil forbrænde på turen.

Tilbage til artiklen: Disse 10 teknologier vil forandre din fremtid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere