Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Direktør for IT-Branchen, Jakob Lyngsø, mener ikke, at danske it-virksomheder bør ophøre samarbejdet med Indien på grund af højere indiske lønninger.

Indien under pres som outsourcingens højborg

På grund af lønnen og inflationen kan Indien miste mange outsourcing-kunder i de kommende år. Danske virksomheder bør dog ikke ryste i bukserne, beroliger IT-Branchen.

Styrket valuta, højere lønninger og øgede huslejer kan i 2008 stikke en kæp i hjulet for Indiens indtil videre dominerende status som outsourcing-destination med en andel på 28 procent af verdens it-outsourcings-aftaler.

Allerede i år har krisen kradset i Indiens outsourcing-industri, som har været blandt de værste på aktie-markedet i 2007.

Samlet set er Indiens outsourcing-industris aktiekurs 47 procent under MSCI India, som groft sagt svarer til gennemsnittet af hele Indiens internationale aktiekurs.

Analysehuset Gartner vurderer, at lønningerne i gennemsnit stiger 14,5 procent om året, hvilket næsten er dobbelt så meget som i Filippinerne og Kina.

Samtidigt bliver den indiske møntfod, rupeen, stærkere overfor dollaren, hvilket får store internationale it-virksomheder til at tænke i alternative løsninger og lande. Indiske outsourcing-virksomheder modtager oftest betaling i dollar, mens udgifterne bliver betalt i rupees.

Misforholdet mellem valutaerne får indiske virksomheder til at søge endnu billigere arbejdskraft – i nogle tilfælde helt uden for ingeniør-fagene, og branchen mister samtidigt 20 til 25 procent af arbejdskraften.

Det skriver Financial Times.

Langsigtet strategi er nødvendig

Flere analytikere peger på, at Indien bør udforme en langsigtet strategi, hvis landet ikke skal miste sin store andel af outsourcing-opgaver til lande som Brasilien, Kina og Vietnam.

"Indien er stadig meget appellerende at placere sine opgaver i af flere årsager, men problemerne vil få folk til at tænke sig om, som eksempelvis om en virksomhed skal undersøge andre steder at placere sine outsourcing-opgaver – måske ikke som et fuldbyrdet skrifte, men som et alternativ til Indien," forklarer Gartners vice-præsident Ian Marriott til Financial Times.

Han påpeger dog, at de små og mellemstore virksomheders meget specialiserede opgaver kan være svære at outsource til hvem som helst, fordi eksempelvis et indisk selskab vil have opbygget en vis form for viden om det konkrete produkt.

Ingen betydning for Danmark

Danske it-firmaer bør derfor ifølge direktør i brancheforeningen IT-Branchen Jakob Lyngsø heller ikke begynde at kigge desperat efter nye outsourcings-lande.

"Danske it-virksomheder har outsourcet til Indien i mange, mange år, og derigennem har de fået en specifik viden om vores produkter. Sammenholdt med landets høje uddannelsesniveau er det derfor stadig et meget interessant land, selvom prisforskellen på arbejdskraft ikke er så stor mere," siger han til Computerworld.

Han oplyser, at da danske virksomheder begyndte at outsource til Indien lå arbejdsprisen på en tiendedel af den danske, men det er i mellemtiden blevet "betydeligt mindre."

Kina kan være fremtidens land

Jakob Lyngsø peger samtidigt på Kina som fremtidens land at outsource til.

"Indien uddanner 100.000 it-folk om året, hvorimod Kina uddanner 250.000. Samtidigt outsourcer Indien nogle af sine opgaver til Kina, fordi lønningerne ligger på det halve. For danske it-virksomheder er Kina et meget spændende land," siger Jakob Lyngsø.
Han peger også på lande som Pakistan og Bangladesh, der kunne være interessante for danske virksomheder på grund af de engelsk-orienterede it-uddannelser.

"Selvom den politiske situation i Pakistan er ekstrem anspændt med mordet på Benazir Bhutto og fattigdommen i Bangladesh er høj, så har jeg aldrig hørt om, at de problemstillinger skulle være forhindringer for outsourcing-opgaver til de to lande," lyder det fra Jakob Lyngsø.

Samhandlen bliver vigtig

Han påpeger, at Asien ikke bare skal ses som lande, danske it-virksomheder kan outsource til, men i lige så høj grad som potentielle markeder.

"Lande som Indien, Pakistan og Kina er jo gigantiske markeder i takt med, at deres levestandarder stiger. Derfor har vi med vores tilstedeværelse en chance for at sælge vores produkter til asiatiske kunder. Det er et perspektiv, man ikke skal glemme," slutter Jakob Lyngsø.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere