Artikel top billede

Afmatning vil splitte it-branchen i tabere og vindere

Den økonomiske afkøling vil splitte it-branchen i tabere og vindere. Især hardwareproducenter, udviklings-virksomheder og kursusudbydere kan imødese svære tider.

Danske virksomheders udsigt til mindre vækst i 2008 vil efter alt at dømme komme til at betyde en klar opdeling af vindere og tabere blandt it-branchens brede vifte af virksomheder.

Især virksomheder med fokus på hardware, uddannelse og udvikling vil kunne imødese færre kroner på bankbogen.

Til gengæld vil mobilitetsvirksomheder, virksomheder med fokus på automatisering af arbejdsprocesser og outsourcing-virksomheder fortsat vil kunne stole på pæne regnskaber i 2008.

Det vurderer analysehuset IDC Nordic med baggrund i den konkrete, noget mere alvorlige økonomiske situation i forhold til 2007 kombineret med erfaringer fra tidligere afmatningsperioder.

Nedturen venter

Så sent som i går viste en konjunkturanalyse fra Greens Analyseinstitut, at danske topchefer forudser en afmatning i 2008.

Og undersøgelsen er kun den seneste af en lang stribe af prognoser fra blandt andet Danmarks Statistik og brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Selv om it-branchen tidligere har været på banen med meldinger om, at nedturen vil gå uden om danske it-firmaer, tyder alt dog ifølge IDC Nordic på, at det får en betydning for branchen som helhed.

IDC forventer således til februar at nedjustere forventninger til it-investeringerne i 2008 med et halvt til et helt procentpoint.

Det svarer i kroner og ører til et fald i omsætningen på 60 millioner kroner på en prognose, der allerede i november fik et nøk nedad.

Rammer ikke jævnt

Men det betyder ikke, at alle it-virksomheder nu nødvendigvis skal barbere et halvt til et helt procentpoint af den forventede 2008-omsætning.

Ifølge IDC Nordic bliver pengene ikke ligeligt fordelt i it-branchen.

Især hardware-virksomheder, udviklingsvirksomheder og leverandører af ad hoc services og uddannelsesvirksomheder vil i det kommende år kunne sende færre fakturaer ud til kunderne.

"Der sker ganske typisk det, at virksomhederne blive mere forsigtige, og der vil i højere grad sondres mellem udgifter, der er absolut nødvendige, og dem, der lettere kan udskydes," siger Per Andersen fra IDC Nordic.

Blødere landing denne gang

Senest it-branchen kom i klemme i forbindelse med en økonomisk nedtur var umiddelbart efter årtusindeskiftet og frem til 2003. Men der er en afgørende forskel fra dengang og til nu, vurderer Per Andersen.

Dels fordi der sidste gang skete en meget brat opremsning af væksten – denne gang er overgangen svagere.

Dels fordi mange virksomheder i branchen allerede slås med arbejdskraftmanglen.

Det betyder, at virkomhederne i første omgang vil se en nedgang i væksten som positiv, fordi det giver luft til at få udrettet projekter, som det i forvejen har været svært at holde bærende.

"Der vil gå længere tid, inden man opdager, at den er gal. Men det skal nok komme – desværre," siger Per Andersen.

Fortsat brug for automatisering

Dog vil ikke alle it-virksomheder nødvendigvis gå ud af 2008 med et dårligt resultat.

Faktisk vil der være it-virksomheder, der kommer til at klare sig fornuftigt igennem den økonomiske afmatning.

Dels vil der ikke ske ændringer i de i forvejen lange servicekontrakter.

Dels vil mange it-chefer med investeringer i it-automatisering fortsat kunne bidrage til at afhjælpe en efterhånden konstant hovedpine hos toplederne: Arbejdskraftmanglen.

"Derfor vil vi fortsat se investeringer i øget automatisering, outsourcing, offhoring – alt, der kan sikre gennemførsel af forretningsprocesserne med et lavere antal hænder," siger Per Andersen.

Også behov for mobilitet

Han peger også på mobilitetsområdet, som en sikker vinder i kampen om kundernes kroner selv i nedgangstider:

"Igen handler det om den manglende arbejdskraft, fordi medarbejderne skal have lettere og hurtigere adgang til de relevante informationer med det samme," siger Per Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere