Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Prosa og Claus Bobjerg Juul tabte det indledende opgør i retten mod IBM om de hemmelige jobkarteller, men vil anke afgørelsen.

IBM vinder lille sejr over fyret dansk medarbejder

Allerede inden retssagen rigtigt er kommet i gang, har IBM vundet en lille sejr over den tidligere ansatte, Claus Bobjerg Juul, der blev fyret i sagen om jobkarteller. Prosa vil anke afgørelsen.

Byretten i Lyngby har besluttet, at at retssagen mellem fagforeningen Prosa på vegne af den tidligere IBM-ansatte Claus Bobjerg Juul og it-giganten IBM om de såkaldte hemmelige jobkarteller skal indledes i byretten.

Prosa havde ellers ønsket at sagen skulle indledes i Landsretten, da man på den måde var sikret en prøvelse i Højesteret, hvis udfaldet i landsretten ikke faldt ud til fagforeningens fordel.

Nu skal fagforeningen, såfremt byretten dømmer til fordel for IBM, søge særlig tilladelse til at føre sagen hele vejen til højesteret.

Vil anke sagen

Fagforeningen vil derfor nu anke afgørelsen fra byretten til landsretten, der altså kan beslutte at tage sagen op i første instans.

"Det er ærgerligt, fordi der vil gå længere tid, inden der falder en endelig afgørelse," siger Hanne Lykke Jespersen, leder af den juridiske afdeling i Prosa.

Hun forklarer dog, at afgørelsen var forventet med den nye retsreform, som angiveligt skulle betyde at flere sager skal starte i byretten.

Knap 200.000 i erstatning

Sagen drejer sig om de hemmelige jobkarteller, hvor arbejdsgivere indbyrdes aftaler ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

Prosas påstand er, at IBM via disse aftaler har hindret Claus Bobjerg Juul i at få job hos A.P. Møller – Mærsk, der havde en jobkartel-aftale med IBM.

Prosa kræver på vegne af Claus Bobjerg Juul 199.000 kroner i erstatning, fordi der uden hans vidende har været en aftale, der forhindrede ham i at få job hos A.P. Møller - Mærsk.

Sagen kan få store konsekvenser for resten af it-branchen, hvor disse aftaler især har været udbredt.

Den principielle betydning har da også betydning for hvorfor Prosa gerne vil sikre sig adgang til Højesteret.

Et forsigtigt skøn lyder ifølge Prosa, at flere tusinde medarbejdere har været underlagt de hemmelige aftaler.

Dog har kun et fåtal af medarbejderne formodentlig fået kendskab til aftalernes eksistens, da arbejdsgiverne ikke har stået i kø for at røbe dem.

Heller ikke Konkurrencestyrelsen har været villig til at afsløre aftalerne, på trods af at aftalerne i visse tilfælde kan stride mod konkurrenceloven.

Politisk farce

På det politiske plan har sagen haft et noget omtumlet forløb.

Beskæftigelsesministeren Claus Hjort Frederiksen (V) besluttede at aftalerne skulle forbydes ved lov, da hans eget ministerium og statsministeriet blev afsløret i at indgå hemmelige jobkartel-aftaler selv.

Det skete efter at ministeren forinden havde kritiseret brugen af de hemmelige aftaler skarpt.

Men et fremsat lovforslag blev trukket tilbage, da det mødte hård kritik fra fagforeningerne og oppositionen.

Siden har ministeren fremsat endnu et lovforslag i slutningen af 2007, men det blev ikke til noget på grund af valget.

Og i regeringsgrundlaget for denne valgperiode står der, at regeringen vil de hemmelige aftaler til livs.

Men det mener fagforeningerne reelt er en forringelse for lønmodtagerne, fordi det lovliggør de ikke-hemmelige aftaler.

På den måde kan arbejdsgiverne bruge de ikke hemmelige aftaler til at underminere funktionærloven og se stort på de kompensationsrettigheder, som lønmodtagerne har ifølge funktionærloven ved almindelige kunde og konkurrenceklausuler.

Men den senste politiske udmelding fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, var at arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted lovede lønmodtagerne, at der ingen forringelser vil blive i forhold til funktionærloven.

IBM har ikke ønsket at kommentere artiklen, udover at selskabet tager rettens afgørelse til efterretning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere