Artikel top billede

Piratgruppen: EU's DRM-forslag er en taber-strategi

EU's opfordring til at genoverveje brugen af DRM-teknologien er yderst mystisk og mærkeligt timet, mener Piratgruppen. IFPI forholder sig passivt til forslaget.

Trist og bagstræberisk.

Sådan vurderer Piratgruppens talsmand, Sebastian Gjerding, EU-kommissionens opfordring til de europæiske indholdsudbydere om at indføre digital rights management (DRM) på digitalt indhold som musik, film og computerspil.

Formålet med kommissionens opfordring er, at indholdsudbyderne bedre kan kontrollere det digitale indhold, og udspillet kommer samtidigt med, at flere pladeselskaber dropper den udskældte DRM-teknologi.

DRM-teknologien er fra 2002 blevet brugt til at begrænse brugen af musik til én specifik afspilningsplatform samt undgå kopiering.

"Kommissionens udmelding er dybt ironisk, for det er en taber-strategi, der kommer mange, mange år for sent. Jeg kan ikke helt forstå, hvad EU vil med udspillet, fordi pladeselskaberne har jo erkendt, at DRM ikke er godt nok," siger Sebastian Gjerding til Computerworld.

Illusion om knaphed på varer

Han mener, at DRM er indført for at skabe og sikre en illusion om knaphed på varer, som vi kender fra den fysiske verden. Denne knaphed findes ikke i det digitale univers, hvor det ikke koster noget at kopiere eksempelvis musik-filer.

Samtidigt påpeger han, at der altid vil programmer, der kan bryde DRM-teknolgien. Men DRM skaber en vis uoverskuelighed for forbrugerne, fordi de ikke på forhånd ved, hvor de kan spille den indkøbte musik.

"Og det er jo fuldstændig vanvittigt, at efter flere it-politiske foreninger og interessegrupper har krævet politisk indgriben mod DRM på grund af forbruger-uoverskueligheden i DRM, så går EU pludselig i den modsatte retning," siger Sebastian Gjerding.

Politisk vaklen

Nogenlunde samtidigt med at EU opfordrer til at genoverveje DRM-teknologien, så har Englands videnskabsminister David Maxim Triesman i følge BBC foreslået, at det skal være lovligt at kopiere indhold fra CD'er over til PC'er.

Den engelske udmelding kommer som en naturlig forlængelse af, at millionvis af musik-elskere i flere år har rippet CD'er til PC'en for at kunne afspille sange enten via computeren eller senere hen på MP3-afspilleren.

"Det engelske forslag er jo nærmest det modsatte af, hvad EU-kommisissionen opfordrer til. Og jeg synes, at de to modsatterettede forslag viser, at de færreste politikere ved, hvilket ben de skal stå på med hensyn til kopiering og DRM-beskyttelse," siger Sebastian Gjerding.

Herhjemme har både regeringen og oppostionen tidligere meldt ud, at de ønsker [url="https://www.computerworld.dk/art/38916"]DRM og kopieringsforbudet enten afskaffet eller lempet[/b].

IFPI afventer udviklingen

Sebastian Gjerding frygter, at EU-opfodringen vil få pladebranchen til at genoverveje at indføre DRM eller noget tilsvarende.

"Det vil være helt forfærdeligt, hvis DRM bliver taget op til overvejelse igen, efter at flere af de store pladeselskaber har afskaffet det. Det ville være mere fornuftigt at overveje andre forretningsgange i stedet," siger han.

Men hos pladeselskabernes brancheorganisation, IFPI er der endnu ikke klarhed over, hvordan EU-opfordringen vil blive tolket af medlemmerne.

"Det er op til hver enkelt selskab at overveje, hvordan EU-udspillet skal tolkes. Vi har derfor ikke en samlet udtalelse om opfordringen," siger IFPI's danske marketingdirektør, Jesper Bay.

Han forklarer dog, at EU-opfordringen til at kigge på DRM-teknologien er et oplagt branche-spørgsmål, som vil blive taget op i den kommende tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere