Foto: Torben Klint

I kløerne på det perfekte maskinbureaukrati

Klumme: Min kone er efterlyst af politiet, og jeg har lært mange vigtige ting om maskin-bureaukrater. Det hele begyndte med, at vi skulle have en ny bil.

“Min kone er efterlyst af politiet.”

Det er en rigtig god åbningsreplik. Til forretningsfrokosten. Til middagsselskabet. Til forældremødet.

Det fremkalder billeder med filmhistoriens eksotiske og tjekkede kvindelige forbrydere. Uma Thurman i Kill Bill. Catherine Zeta Jones i Lokkeduen.

Jeg kan takke Fair Forsikring og deres enestående maskinbureaukrati for denne fantastiske mulighed for at komme i centrum til ethvert selskab.

Den djævelse fartmaskine
Det hele begynder, da vi køber en sølvfarvet Ford KA – en djævelsk fartmaskine med ikke mindre end 60 heste.

Bilen skal forsikres, og Fair giver et godt tilbud.

Vi accepterer og sender de efterspurgte dokumenter.

Nu starter et tremåneders mareridt, hvor vi modtager rykkere for dokumenter der allerede er sendt, nye tilbud på forsikringer vi ikke har bedt om, ændringer til ændringerne, der ikke afspejler de telefoniske aftaler, og som prikken over i’et: Opkrævning af ikke mindre end 27.000 kroner for et års forsikring – og ikke de cirka 5.000 vi havde fået et tilbud på.

“Jamen, det er, fordi vi ikke har modtaget arbejdsgivererklæringen” siger damen i telefonen. Da vi forholder hende, at den er sendt tre gange, får vi at vide, at det ikke kan være sandt, for det kan man ikke se i systemet.

Det bringer os til “Første maskinbureaukratiske grundsætning”: Systemet har altid ret.

Kunden har uret
Man bør søge at ændre kundens opfattelse, hvis der er forskel på, hvad kunden synes at have oplevet, og hvad systemet fortæller, at kunden har oplevet.

Det er billigere og enklere.

Vi accepterer, at vi på grund af den første grundsætning må have glemt at sende erklæringen og sender den (igen).
Nu synes sagen endelig og helt uventet at falde i hak.

Det rigtige beløb (well – næsten) trækkes fra kontoen, og forsikringen træder i kraft. Alt er godt.

Vi kører. Alle er glade. Det bliver forår, og sommer. Bladene falder af træerne, og den lille bil kører stadig fint.

Hvad f... Afmeldt?
Og så – som lyn fra en klar himmel. Et brev fra Motorkontoret fortæller os, at “køretøjet er afmeldt.”

Det viser sig at være forsikringsselskabet, der står bag. En automatisk proces et sted dybt inde i det store og tydeligvis noget autonome forsikringssystem har afsendt denne besked til Motorkontoret.

Vi ringer, men der er ikke noget at gøre. “Det må være den manglende arbejdsgivererklæring.”

Det kan selvfølgelig også være år 2000-problemet. Eller spildt kaffe i en server eller noget med krystal-healing. Den er i hvert fald afmeldt, og nu går det stærkt. Nye systemer tager over.

Da nummerpladerne ikke er indleveret, bliver bilen automatisk efterlyst.

Min kone er nu efterlyst af politiet.

Det går imidlertid først op for hende, efter at hun har cruiset rundt i det efterlyste køretøj en uges tid.

Hun må afmontere nummerpladerne, tage en taxa til motorkontoret, betale 1.100 kroner for et par nye nummerplader, tage en taxa hjem og sætte dem på bilen.

Der er ikke andre muligheder.

Well – det er ”Anden maskinbureaukratiske grundsætning” i ak­tion: Systemer, der styrer mennesker, er langt mere effektive end systemer, der styres af mennesker.

Hvis outputtet ikke passer med forventningerne, er det forventningerne, der bør ændres.

Jeg takker Fair for lektionen.

Så bare rolig kære Fair – det her ordner i nemt.

Juster vores forventninger, og skriv på jeres hjemmeside: ”Fair – frisk og fængslende.”

Henrik Zangenberg er Managing Partner i Gartner Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.