Foto: Torben Klint.

effektiv.medarbejder@lokum.biz

Klumme: Med storrumskontorer og fleksible arbejdsformer, bliver toilettet efterhånden det eneste sted, hvor man kan få noget kvalitetstid.

En chef i vores virksomhed, (vi kalder ham Magnus – hans rigtige navn er redaktionen bekendt), blev på et tidspunkt afsløret i at tale i telefon på toilettet. En kvindelig ansat så ham gå ind på toilettet, mens han talte i telefon og komme ud et par minutter efter. Stadigt talende i telefon.

Magnus, der er svensker, og som sådan både cool og veltrænet, lod sig slet ikke mærke med de korslagte arme og bebrejdende blikke, der mødte ham.

Den virkelige konsekvens af handlingerne mærkede han først lidt senere. Mere nøjagtigt da han efterfølgende ringede til den pågældende kvindelige medarbejder. Selv den dag i dag vil hendes første spørgsmål nemlig være:

"Hvor er du Magnus? – Du er vel ikke på toilettet, for så vil jeg ikke tale med dig."

Jeg må indrømme, at jeg selv har det på samme måde.

I de gamle dage var toiletbesøg en social ting. Der er masser af eksempler på toiletter, hvor romere, middelalderriddere eller svenske bønder sad side om side i det samme lokumsrum. Men sådan er det altså ikke mere. I vores civilisation er toiletbesøg en privat ting, og min kvindelige kollega syntes simpelthen, det var frastødende at vide, at hun talte med en person, der var på toilettet.

I business loungen i lufthavnen kan man høre telefonsnak inde fra mange af de aflukkede toiletter, og jeg tænker altid, hvordan disse mennesker undgår, at deres samtalepartnere hører, når de trækker ud.

Men måske taler de med personer, der også er på toilettet. Eller de taler med deres chef, der synes, det er skønt, at medarbejderne arbejder hele tiden – også når de skal træde af på naturens vegne.

Jeg er helt overbevist om, at alle, der har en BlackBerry eller smartphone i et eller andet omfang, får ordnet deres mails på toilettet. Denne tanke har i de sidste måneder udviklet sig til noget nær en besættelse for mig – jeg prøver at gennemskue, om jeg sidder og læser en såkaldt "lokums-mail".

Er der særlige sproglige træk, der afslører, om personen sidder på toilettet. Bliver mails mere kortfattede, mere direkte, tænksomme, frigjorte…? Jeg ved det ikke.

Men jeg ved, at ny teknologi hjælper os til at løse vores arbejdsopgaver lige dér, hvor det er smart for os. Problemet er, at det for nogle betyder, at de synes, de skal arbejde og være tilgængelige hele tiden. Vorherre har aldrig fri. Vorherre på lokum!

Selv har jeg besluttet, at jeg ikke vil have en BlackBerry endnu, fordi jeg netop ikke vil skrive mails (eller klummer) på toilettet. Jeg tilhører måske den sidste generation af lokumsromantikere, der mener, at toilettet er et af de få steder, hvor man kan få en smule fred til at reflektere uden at skulle være effektiv.

Jeg ved, at jeg kæmper mod vindmøller, og på lang sigt kan den nuværende udvikling få ret vidtrækkende konsekvenser. Hvis vi ikke passer på, ender vi med, at medarbejdere sidder i timevis på toilettet.

Med storrumskontorer og fleksible arbejdsformer, bliver toilettet efterhånden det eneste sted, hvor man kan få noget kvalitetstid – og når alle arbejdsredskaberne rykker med på toilettet, er der kun gode grunde til at blive siddende.

Vi kan ende med at udvikle en generation af "toilet-astronauter", der lever en stor del af deres liv på toilettet. Hvis vi altså ikke ender med at nedbryde de kulturbestemte privatlivsbarrierer, der er knyttet til toiletbesøget, og vender tilbage til "storrumstoiletterne". Vorherre på lokum!

Henrik Zangenberg er managing partner hos Gartner Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.