Artikel top billede

”Vi har valgt at have et job, hvor vi tjener penge samtidig med at vi gør noget godt,” siger Jonatan Løw, medstifter af Edison-vinderen Engodsag.dk (Foto: Søren Holm)

Er velgørenhed og forretning en giftig cocktail?

Computerworlds læsere har de seneste par uger debatteret Edison-vinderen flittigt. Sammenblandingen af velgørenhed og forretning vækker skepsis.

Edison 2008: ”Er det her fupvelgørenhed eller hvad?” og: ”Hvem får mest ud af velgørenhed?”

Under disse overskrifter undrer et par Computerworld-læsere sig på avisens debatside over, hvordan Engodsag.dk kan få godgørende pengedonation til at spille sammen med sund forretningsmæssig indtjening.

Kombinationen af velgørenhed og økonomi skurrer nemlig i mange danskeres ører.

Og ørerne var netop hvad Røde Kors’ tidligere generalsekretær Jørgen Poulsen fik i maskinen, da han forlod den velgørende organisation og insisterede på at få den løn med sig, som var aftalt i hans kontrakt.

Den slags går bare ikke i Danmark.

Derfor har Edison-vinderen et indbygget konfliktforhold i sit forretningskoncept, som folkene bag virksomheden stedse må forholde sig til.

Jonathan Løw, medstifter af Engodsag.dk, understreger, at det netop er derfor, at virksomhedens regnskaber er tilgængelige på nettet.

Transparens er kodeordet

Mange opfatter sammenblandingen af økonomi og velgørenhed som usmagelig. Hvad siger du til kritikken?

”Vi lytter altid til kritik, men det er måske en lidt dansk holdning. I England er der for eksempel ingen modsætning mellem de to begreber. Her har man erkendt, at hvis virksomhederne skal engageres i det velgørende arbejde, skal det det kunne betale sig for dem,” siger Jonathan Løw.

Virksomheder er jo sat i verden primært for at tjene penge, forklarer han.

”Vi er sat i verden af to grunde. Vi skammer os ikke over at tjene penge, men vi vil gøre det på en måde, hvor brugerne er med os, og ved, hvad vi gør. Derfor er transparens det vigtigste. Vi lægger vores regnskaber åbent ud på hjemmesiden, så folk kan se alle tallene," siger han.

Desuden sidder hjælpeorganisationerne med i bestyrelsen.

"Det er vores måde at sige, at vi ikke ser noget forkert i at tjene penge på det her.”

Trefjerdedele af de indsamlede midler går ubeskåret videre til organisationerne.

”Det har vi lovet dem, der bruger vores software. De skal kunne stole på, at det vi siger, det gør vi også.”

Idealisme og realisme

Modsætningen mellem velgørenhed og forretning er ret beset fortænkt, mener Jonathan Løw.

”Vi forstår ikke helt modstillingen. Det må handle om, at der kommer en masse penge ud til hjælpeorganisationerne. Selvom man er idealist, må man også være realist."

Verdens største internetbutikker har ikke som primært formål at gøre godt, men at tjene penge.

"Vi har lavet et setup, hvor vi alligevel får dem til at give en hel masse penge. Og synes man ikke, at det er i orden, vi tjener penge på det her, så kan man jo lade være med at bruge programmet,” siger Jonathan Løw.

Han erkender, at jo større virksomheden bliver, jo større mål som skydeskive for kritik risikerer den at blive.

”Men omvendt vil vi også samle flere penge ind. Omsætter vi 400 millioner på nethandelsdelen, vil de 300 millioner med det samme være gået til velgørenhed. Hvor mange andre virksomheder kan sige, at de har gjort så stor en forskel?”

Konkurrerer på løn

Nogen argumenterer for, at folk i hjælpeorganisationer ikke skal have løn. Men hvad skal de så leve af, spørger Jonatahn Løw.

”Og de glemmer, at hjælpeorganisationerne skal have dygtige folk til at udføre arbejdet, hvis de skal samle mange penge ind.”

Sådan er det også for Engodsag.dk, hvis de skal have mulighed for at vokse lige så meget som ambitionerne rækker.

”Vi kan godt tiltrække folk på vores image. Men vi er også nødt til at kunne konkurrere med andre virksomheder på løn," siger Jonathan Løw.

Du kan læse alt om Edison-konkurrencen og se videoer med både kandidaterne og dommerne på cw.dk/edison




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere