Artikel top billede

"Vi er inde i en innovativ guldalder, der for alvor vil ændre storage-teknologierne," siger EMC's storage-topchef Dave Donatello.

Vi hælder ny storage på gamle flasker

Reportage: Fremtidens storage-løsninger bygger på gårsdagens teknologier. Tre af kodeordene for fremtidens storage er nemlig flash-drev, kryptering og eliminering af dubletter.

EMC World, Las Vegas: Storage-firmaet EMC har samlet 128 partnere og 9.000 mennesker fra 85 lander i spillebyen Las Vegas for at snakke storage.

Ud over at præsentere et hav af produkter sætter konferencens deltagere fokus på trends og teknologier i storage-systemer.

"Vi er inde i en innovativ guldalder, der for alvor vil ændre storage-teknologierne," lød det fra EMC’s storage-guru Dave Donatelli, der samtidig er direktør for firmaets storage-divisionen.

De fleste af fokusområderne i hans indledende præsentation handlede dog om nyanvendelse af gamle teknologier som kryptering og flash og den noget nyere de-duplication-teknologi, der gennem det seneste år har været et af de helt store buzz-ord.

Tre velkendte teknologier, der ved ny anvendelse for alvor er ved at bevæge sig ind på storage-området.

hurtige flash-drev.
Flash-teknologien vil i stort omfang afløse de roterende diske, fordi de byder på flere fordele.

De er lettere, meget hurtigere både med hensyn til læse/skrive-handlinger og med hensyn til respons-tiden.

Der kan eksempelvis læses cirka 30 gange hurtigere fra et flash-drev og respons-tiden vedbliver med at være lav, hvor de traditionelle diske falder i hastighed i takt med belastningen.

Der er dog lige et par detaljer, som skal på plads før det for alvor går løs med faste lagerenheder. Flashdrev stadig mangler nemlig lagerkapacitet i forhold til roterende diske og så er de dyre.

Men priserne er på vej ned.

"Indenfor to år vil prisniveauet være det samme som for roterende diske," sagde Dave Donatelli.

"Den roterende disk er ikke død endnu, men vi vil se en langt større grad af miksede miljøer, hvor flash-drev bruges til at tage vare på de data, der skal tilgår hurtigere."

Danskerne vil de-duppe

Storage-teknologien de-duplication går kort fortalt ud på, at man fjerner alle dubletter helt inde i hvert enkelt dokument.

En PowerPoint-præsentation brydes eksempelvis op i enkeltdele som grafik, billeder eller video.

Ved hjælp af dedup-teknologien barberes dokumentet så ned til at være én enkelt kopi af hver komponent i dokumentet.

Hvis præsentationen sendes til virksomhedens 50 ansatte, henvises man efterfølgende til en enkelt kopi af elementerne, og på denne vis kan firmaer spare kæmpe datamængder.

Ved at skulle transportere mindre datamængder gennem netværket spares både lagerplads og ikke mindst energi, hvilket mindsker to af de dominerende problemer i it-afdelingen.

Tidligere har teknologien mest været benyttet på back-end-niveau, men nu skal den enkelte klient inddrages i arbejdet, lød det fra talerstolen.

"De-dup-teknologien er nu på vej over ud på klienterne så man kan fjerne dubletter helt ude hos brugerne, hvilket vil betyde langt færre data, der skal sendes rundt i netværket," sagde Dave Donatelli.

Reducering af datamængderne har nærmest altid været et stående stående verdens it-afdelinger, hvilket står i skarp kontrast til en IDC-analyse, der siger, at datamængderne stiger med 60 procent om året.

Større danske firmaer er så småt begyndt at flirte med de nye storage-teknologier.

"De-duplication er på vej ind i danske virksomheder, som eksempelvis Rockwool, men vi er stadig på begynderniveau," fortæller Niels Astor, der er den danske produktchef i EMC.

Med hensyn til kryptering af gemte data er udfordringen noget større, lyder det fra Niels Astor.

"Jeg kan ikke komme i tanke om et eneste dansk firma, som vi arbejder med, der kryptere sine back up-data," siger han.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere