Artikel top billede

Nordmænd kan måske slippe for logning

Norge kan måske slippe for omdiskuteret datalogning. Professorer har nærlæst aftalen med EU.

Den omdiskuterede logningsbekendtgørelse i Danmark fungerer nu på niende måned efter indførelsen i september.

Bekendtgørelsen, der pålægger tele-og internetoperatører at logge trafik mellem modtager og afsender, blev indført som følge af et EU-direktiv, og forventes indført i hele den europæiske union.

Men i nabolandet mod nord har Norge nu muligvis fundet et smuthul, som kan stoppe indførelsen af den lokale pendant af bekendtgørelsen, det såkaldte datalogningsdirektiv, skriver Dagens IT.

To fremstående professorer ved Center for Europaret ved Universitetet i Oslo er nemlig i en juridisk betænkning nået frem til at landet kan udsætte beslutningen om indførelsen af logningen.

Vetoret en mulighed

Juridisk set kan der nemlig argumenteres for, at det omdiskuterede direktiv ikke er relevant for EØS-lande, skriver avisen. Dermed kan landet have mulighed for at gøre brug af en form for vetoret, der er mulig i kraft af EØS-aftalen.

I betænkningen vurderes konsekvenserne af at bruge denne vetoret desuden som meget små, skriver avisen.

Skal overvejes grundigere

Det er interesseorganisationen IKT-Norge som har igangsat betænkningen. Og her mener direktør for myndighedskontakt Hallstein Bjercke at der nu er mulighed for at Norge kan slippe for datalogningsdirektivet.

"EØS-eksperterne fastslår, at direktivet muligvis falder uden for EØS-aftalen, og vi håber at regeringen i detaljer gør rede for direktivets relevans under behandlingen af sagen," siger Hallstein Bjercke til Dagens IT.

Direktøren fremhæver over avisen, at det er vigtigt at tage grundigere stilling til spørgsmål om privatliv, tekniske og økonomiske forhold, samt vurdere markedssituationen før der tages stilling til en norsk implementering.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere