Artikel top billede

ITST åbner for lavere priser på mobilmarkedet

Mobilselskabernes engrospriser for at modtage opkald fra hinanden falder med over 12 procent. Det vil dog i første omgang ikke give lavere priser til kunderne, vurderer teleanalytiker.

I går besluttede IT- og Telestyrelsen at sænke de store mobilselskabernes engrospriser for at modtage opkald fra andre selskaber.

Prisen må fra 1. maj 2009 og mod udgangen af året højst være på 54 øre i minuttet hos TDC, Telia og Sonofon.

Det åbner, ifølge teleanalytiker Torben Rune fra Netplan, muligheden for nedsættelser af detailprisen til glæde for slutbrugerne.

"De store teleselskaber har dog fået det samme krav, hvilket ikke giver ét selskab en væsentligt fordel på markedet," forklarer han til Computerworld.

Han anser det som meget sandsynligt, at priskrigen på mobilmarkedet vil fortsætte i de kommende år.

"Den fremtidige priskrig på mobilmarkedet vil snarere skyldes konsolideringer eller teknologiske udviklinger snarere end reguleringer, lyder Torben Runes forklaring.

Vi venter og ser

Hos Danmarks største teleselskab, TDC, er man heller ikke villig til at rutte med rabatterne som følge af IT- og Telestyrelsens prisregulering.

"Prisnedsættelsen er jo forudsætningen for lavere priser, men vi sætter jo ikke bare alle vores produktpriser ned med 18 øre," forklarer afdelingschef for Jura og Regulering hos TDC, Anders Thomsen.

Han fortæller derfor, at TDC - i lighed med de andre teleselskaber - i stedet vil se på, om reguleringen kan komme specifikke produkter og kundesegmenter til gode.

3 har særstatus

På grund af sin status som klassens nye dreng har 3 fået reguleret priserne ned til 74 øre i minuttet fra de nuværende 92 øre i minuttet.

3 vil senest i 2011 få pålagt at opkræve de samme priser som de andre selskaber.

"Det er en glædelig udvikling for lige konkurrence og ikke mindst længe ventet," lyder det fra TDC's Anders Thomsen.

Yderligere nedsættelser på vej

IT- og Telestyrelsen har valgt at sætte engrospriserne for modtagelse af opkald fra andre teleselskaber ned på baggrund af en såkaldt LRAIC-model (Long-Run Average Incremental Cost), hvor styrelsen beregner omkostningsbaserede priser.

Styrelsen har siden 2006 løbende reduceret mobilselskabernes priser fra et niveau på over en krone i minuttet.

Og den forventer yderligere nedsættelser på engrosprisen i de kommende år, blandt andet fordi mobiltrafikken forventes at stige og fordi selskaberne agerer mere og mere effektivt på markedet.

Næste regulering af engrospriserne sker om et år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere