Artikel top billede

Hård kamp om at blive fremtidens mobil-platform

Computerviews: Der er grøde i mobil-industrien med skabelsen af Symbian Foundation. De mobile operativsystemer grupperer sig i de åbne og lukkede. Hvem vinder kampen?

Computerviews: Da vi her på Computerworld for lidt over et halvt år siden skrev om Googles mobil-platform Android, tøvede vi ikke med at hævde, at teleindustrien stod over for, ”hvad der kan blive en af de mest betydningsfulde innovationsbølger, siden mobiltelefonen revolutionerede samtalen.”

Den vurdering holder for så vidt stadig, men spørgsmålet er, i hvilken retning bølgen ruller – og hvem der for alvor sætter gang i den?

Android var og er fortsat et friskt pust, men i sidste uge tog den mobile revolution en ny drejning, da Nokia i forbindelse med Symbians 10-års fødselsdag meddelte, at man vil købe selskabet bag Symbian ved at overtage Sony Ericssons og Panasonics aktieandele.

Ideen med overtagelsen er at etablere en samlet åben softwareplatform under navnet The Symbian Foundation.

Kampen mellem de åbne platforme

Selvom der har været stor interesse for Googles åbne platform, har fødslen vist sig sværere end som så, og i denne uge blev Android meldt forsinket, så vi nu skal frem til fjerde kvartal, inden de første telefoner kommer på markedet. Herhjemme er der endnu længere udsigter til den nye mobil-platform.

For Symbian Foundation tegner fremtiden noget lysere.

Symbian sidder i dag på 63,3 procent af markedet for operativ-systemer til smartphones og er dermed suverænt det mest anvendte mobile operativsystem. Den position giver selv sagt en kæmpe fordel, når slaget om at blive fremtidens mobile platform skal slås.

Linux er dog også en stærk faktor i kampen mellem de åbne platforme. I sidste uge meddelte The Linux Phone Standards Forum (LiPS) at man går sammen med Linux Mobile Foundation (LiMo) i et forsøg på at forsimple det mobile Linux-landskab og dermed stå stærkere i kampen mod de nye rivaler.

Ifølge IDC sidder Linux allerede i dag på 11,4 procent af smartphone-markedet, og med open source-bølgen, kan det tal meget vel vokse.

Windows stærkest blandt de lukkede

Nokias træk med at købe Symbian fri og gøre det til et open source-projekt skal først og fremmest ses som et forsøg på at differentiere sig fra magtfulde Microsoft.

Med Symbians nye open source-stil mindskes feltet af de lukkede spillere.

Tilbage står først og fremmest Microsoft med Windows Mobile, men også Blackberry, iPhone og Palm hører til i denne kategori.

Windows er selvfølgelig et kapitel for sig. Kva Microsofts magtposition på pc-markedet er koblingen mellem de stationære og de mobile enheder i højsædet i Windows Mobile.

Det faktum anser analytikere som et af Microsofts stærkeste kort. Når det kommer til at gøre erhvervsfolket mobilt, har Microsoft med andre ord et meget stærkt våben.

Måske er det en af årsagerne til, at Microsoft hidtil ikke har virket synderligt rystet over hverken Google Android eller det nye Symbian Foundation.

Mens Palm ikke virker som nogen trussel mod Microsoft, er Blackberry og iPhone noget sværere at spå om. Førstnævnte fordi den gamle kæmpe fortsat har et solidt tag i erhvervs-markedet. iPhone fordi masse-hysteriet ingen ende vil tage - og fordi den nye 3G-model rent faktisk ser ud til at være en seriøs bejler til erhvervslivet.

De nedenstående markeds-tal, der er fra 2007, har Symbian som en klar konge, og den position ændrer sig næppe markant lige foreløbig.

Spørgsmålet er, om skabelsen af Symbian Foundation på sigt vil gøre kongetronen mere eller mindre stabil?

Markedsandele på smartphones

Symbian: 63,3 procent
Linux: 11,4 procent
Windows Mobile: 10,7 procent
BlackBerry OS: 9,8 procent
Mac OS X: 2,9 procent
Palm OS: 1,9 procent

Kilde: IDC




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere