Minister afkræver Sverige svar om overvågning

Mens statsministeren og videnskabsministeren afviser at kontakte Sverige vedrørende den omstridte overvågningslov, der fra næste år rammer danskerne, vil Lene Espersen nu tage kontakt til svenskerne.

"Et svensk anliggende".

Så markant var meldningen fra videnskabsminister Helge Sander (V), da han i Folketinget blev spurgt, om han ville tage kontakt til den svenske regering, der netop har vedtaget en overvågningslov, der rammer PET, Folketinget, danske virksomheder og danske statsborgere.

På samme facon afviste statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), at han er i "besiddelse af oplysninger", der skulle få ham til at kontakte svenskerne.

Afviser indgreb
Afvisningen skete på trods af, at den danske telekommunikations-branche har tilkendegivet, at danskere vil blive ramt af den nye lov, og ITEK direkte har appelleret til regeringen om at få en form for garanti mod svensk overvågning af danske interesser.

En Appel, som både Videnskabsminister Helge Sander (V) og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) altså har afvist.

Men nu har den konservative justitsminister Lene Espersen altså tænkt sig at reagere i sagen.

Det fremgår af svar på spørgsmål i sagen om svensk overvågning fra Folketingets Retsudvalg til Justitsministeren.

I svaret fortæller Justitsministeriet, at man til brug for besvarelsen af spørgsmålene har "anmodet Justitiedepartementet i Sverige om en udtalelse om indholdet af lov om signalspaning i försvars-underrättelseverksamhet, herunder i relation til dansk internettrafik mv."

Dermed vil ministeren altså både indhente oplysning direkte fra svenskerne og tage initiativ til at undersøge, om den svenske overvågningslov rammer danske statsborgere.

S går ind i sagen
Et af spørgsmålene er stillet af Socialdemokraternes Morten Bødskov, der altså sammen med SF, De Radikale og Enhedslisten alle er bekymret over den svenske overvågningslovs konseskvenser i Danmark.

Spørgsmålet fra Morten Bødskov til Lene Espersen lyder:

Ministeren bedes redegøre for hovedindholdet af den i Sverige netop vedtagne såkaldte FRA-lov om bl.a. registrering af internettrafik, og hvordan delelementerne i denne lov enten er enslydende med eller forskellig fra de relevante dele af den danske terrorlovgivning.

Udover flere oppostionspoltikere er en række danske borgere også blevet bekymret over konsekvenserne af loven.

Af dokumenter, Computerworld har fået aktindsigt i, fremgår det, at to borgere inden for de sidste par uger direkte har kontaktet IT- og Telestyrelsen for at udbede sig svar om konsekvenserne.

I Sverige har over seks millioner borgere sendt protestmails til de svenske myndigheder.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.