Minister afkræver Sverige svar om overvågning

Mens statsministeren og videnskabsministeren afviser at kontakte Sverige vedrørende den omstridte overvågningslov, der fra næste år rammer danskerne, vil Lene Espersen nu tage kontakt til svenskerne.

"Et svensk anliggende".

Så markant var meldningen fra videnskabsminister Helge Sander (V), da han i Folketinget blev spurgt, om han ville tage kontakt til den svenske regering, der netop har vedtaget en overvågningslov, der rammer PET, Folketinget, danske virksomheder og danske statsborgere.

På samme facon afviste statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), at han er i "besiddelse af oplysninger", der skulle få ham til at kontakte svenskerne.

Afviser indgreb
Afvisningen skete på trods af, at den danske telekommunikations-branche har tilkendegivet, at danskere vil blive ramt af den nye lov, og ITEK direkte har appelleret til regeringen om at få en form for garanti mod svensk overvågning af danske interesser.

En Appel, som både Videnskabsminister Helge Sander (V) og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) altså har afvist.

Men nu har den konservative justitsminister Lene Espersen altså tænkt sig at reagere i sagen.

Det fremgår af svar på spørgsmål i sagen om svensk overvågning fra Folketingets Retsudvalg til Justitsministeren.

I svaret fortæller Justitsministeriet, at man til brug for besvarelsen af spørgsmålene har "anmodet Justitiedepartementet i Sverige om en udtalelse om indholdet af lov om signalspaning i försvars-underrättelseverksamhet, herunder i relation til dansk internettrafik mv."

Dermed vil ministeren altså både indhente oplysning direkte fra svenskerne og tage initiativ til at undersøge, om den svenske overvågningslov rammer danske statsborgere.

S går ind i sagen
Et af spørgsmålene er stillet af Socialdemokraternes Morten Bødskov, der altså sammen med SF, De Radikale og Enhedslisten alle er bekymret over den svenske overvågningslovs konseskvenser i Danmark.

Spørgsmålet fra Morten Bødskov til Lene Espersen lyder:

Ministeren bedes redegøre for hovedindholdet af den i Sverige netop vedtagne såkaldte FRA-lov om bl.a. registrering af internettrafik, og hvordan delelementerne i denne lov enten er enslydende med eller forskellig fra de relevante dele af den danske terrorlovgivning.

Udover flere oppostionspoltikere er en række danske borgere også blevet bekymret over konsekvenserne af loven.

Af dokumenter, Computerworld har fået aktindsigt i, fremgår det, at to borgere inden for de sidste par uger direkte har kontaktet IT- og Telestyrelsen for at udbede sig svar om konsekvenserne.

I Sverige har over seks millioner borgere sendt protestmails til de svenske myndigheder.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.