Minister afkræver Sverige svar om overvågning

Mens statsministeren og videnskabsministeren afviser at kontakte Sverige vedrørende den omstridte overvågningslov, der fra næste år rammer danskerne, vil Lene Espersen nu tage kontakt til svenskerne.

"Et svensk anliggende".

Så markant var meldningen fra videnskabsminister Helge Sander (V), da han i Folketinget blev spurgt, om han ville tage kontakt til den svenske regering, der netop har vedtaget en overvågningslov, der rammer PET, Folketinget, danske virksomheder og danske statsborgere.

På samme facon afviste statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), at han er i "besiddelse af oplysninger", der skulle få ham til at kontakte svenskerne.

Afviser indgreb
Afvisningen skete på trods af, at den danske telekommunikations-branche har tilkendegivet, at danskere vil blive ramt af den nye lov, og ITEK direkte har appelleret til regeringen om at få en form for garanti mod svensk overvågning af danske interesser.

En Appel, som både Videnskabsminister Helge Sander (V) og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) altså har afvist.

Men nu har den konservative justitsminister Lene Espersen altså tænkt sig at reagere i sagen.

Det fremgår af svar på spørgsmål i sagen om svensk overvågning fra Folketingets Retsudvalg til Justitsministeren.

I svaret fortæller Justitsministeriet, at man til brug for besvarelsen af spørgsmålene har "anmodet Justitiedepartementet i Sverige om en udtalelse om indholdet af lov om signalspaning i försvars-underrättelseverksamhet, herunder i relation til dansk internettrafik mv."

Dermed vil ministeren altså både indhente oplysning direkte fra svenskerne og tage initiativ til at undersøge, om den svenske overvågningslov rammer danske statsborgere.

S går ind i sagen
Et af spørgsmålene er stillet af Socialdemokraternes Morten Bødskov, der altså sammen med SF, De Radikale og Enhedslisten alle er bekymret over den svenske overvågningslovs konseskvenser i Danmark.

Spørgsmålet fra Morten Bødskov til Lene Espersen lyder:

Ministeren bedes redegøre for hovedindholdet af den i Sverige netop vedtagne såkaldte FRA-lov om bl.a. registrering af internettrafik, og hvordan delelementerne i denne lov enten er enslydende med eller forskellig fra de relevante dele af den danske terrorlovgivning.

Udover flere oppostionspoltikere er en række danske borgere også blevet bekymret over konsekvenserne af loven.

Af dokumenter, Computerworld har fået aktindsigt i, fremgår det, at to borgere inden for de sidste par uger direkte har kontaktet IT- og Telestyrelsen for at udbede sig svar om konsekvenserne.

I Sverige har over seks millioner borgere sendt protestmails til de svenske myndigheder.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Disse 10 certificeringer giver den højeste løn: Cloud er helt i top
Det er især cloud-certificeringer, der giver en høj gennemsnitsløn. Det viser en undersøgelse, der samtidig slår fast, at det godt kan betale sig at lade sig certificere. Tjek de 10 certificeringer, der giver mest i løn her.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?