Artikel top billede

Foto: Leon Bonaventura / iStockphoto

De vil redesigne internettet

EU-projektet Trilogy ser nærmere på kontrolstrukturen i internettet, så den forventede fremtidige vækst i internettrafikken kan håndteres.

Det er ikke en videre ydmyg holdning, som ligger bag EU-projektet Trilogy:

"Vores mål: At redesigne internettet," lyder det på projektet website.

Projektet er et samarbejde mellem en række europæiske virksomheder, akademiske universiteter og EU. Leder af Trilogy-projektet er Matthew Ford fra den engelske telegigant BT. Som andre deltagere i projektet ser han en række udfordringer for internettet i de kommende år.

"En række aspekter ved det nuværende internet vil gøre sig gældende i de kommende år. Adresserummet vil udløbe om tre-fire år. Der er udfordringer i forbindelse med skalerbarhed ved interdomain routing, ligesom væksten i peer-to-peer-netværk påvirker internettet. Samtidig er der ønske om at udrulle båndbreddekrævende IP-tv," forklarer Matthew Ford.

Problemerne med adresserummet skyldes, at den nuværende version af Internet Protocol (IP), version 4, kun har et relativt begrænset antal adresser til rådighed. Det problem bliver forhåbentligt løst, efterhånden som IPv6 bliver introduceret. Hidtil er det dog gået langsomt.

Internettets kontrolstruktur

Mens organisationer som ICANN ser nærmere på udfordringerne med adresserummet, vil Trilogy-projektet se på iandre funktioner.

"Vi skal se på internettets kontrol-arkitektur. Der er en række udfordringer i forbindelse med, hvordan datapakker fremover skal routes gennem nettet. Vi skal eksempelvis undersøge, hvordan trafikpropper kan undgås på fremtidens internet," siger Philip Eardley, teknisk projektleder fra Trilogy.

Trafikprioritering

I dag findes der en række routing-protokoller, der er med til at bestemme, hvordan data sendes over internettet. Det er et sæt protokoller, der eksempelvis er med til at få videostrømmen fra Youtube til at flyde uhindret rundt til internetbrugere verden over.

Eksempelvis anvendes routing-protokollen Border Gateway Protocol (BGP) til at route datapakker mellem forskellige operatørers netværk, mens Open Shortest Path First (OSPF), håndterer routing internt i en operatørs domæne.

Trilogy skal undersøge, om man kan optimere eller udvikle nye kontrolstrukturer, der er i stand til at håndtere den stigende trafikmængde på internettet.

Et centralt aspekt ved arbejdet er at sørge for, at internettet kan klare de fremtidige store trafikmængder.
"Vi skal øge skalerbarheden af netværket og gøre netværket nemmere at kontrollere. Et aspekt af det er traffic-shaping og spørgsmålet om, hvordan man skal håndtere peer-to-peer-trafik.

Hverken operatører eller brugere har i dag de rette kontrolmekanismer til at gøre lige præcis, hvad de vil, så protokollerne bliver udnyttet og misbrugt til at opnå forskellige resultater" forklarer Philip Eardley.

Traffic-shaping er et følsomt emne, hvor fortalere for netneutralitet ikke mener, man skal prioritere nogle trafiktyper fremfor andre. Det er Trilogy-projektets ledere uenige i.

"Vi har behov for en arkitektur der tillader trafikdifferentiering. Eksempelvis er det nødvendigt at prioritere IP-tv, hvis man ønsker en god kvalitet. Der er folk, der mener, at prioritering ikke er nødvendigt, men det giver ikke nogen mening," siger Philip Eardley.

I dag foregår der allerede trafic-shaping med de eksisterende protokoller. Trilogy-projektet ønsker at udvikle bedre kontrolstrukturer til internettet, så det er nemmere for operatørerne at håndtere samt klarere for slutbrugerne, hvad der foregår.

"For øjeblikket prøver operatørerne at skjule, hvad de gør," siger Philip Eardley.

Tæt samarbejde med IETF

Trilogy-projektet håber at nå frem til en detaljeret arkitektur og protokoller, der løser problemerne. Samtidig skal projektet munde ud i etablering af gode råd til andre internetprotokoldesignere.

"Vi er i gang med at definere designprincipper," siger Matthew Ford.

Selvom Trilogy-projektet ikke skal være for bundet af eksisterende protokoller, skal de på den anden side heller ikke ignorere den nuværende net-arkitektur.

"Vi har ikke en liste over, hvad vi ikke må. Men det er heller ikke urealistiske tanker. Vi tager hensyn til, hvad vi har i dag," siger Philip Eardley.

"Vores arkitektur-design starter på sin vis med en ren tavle, så vi kan udvikle fremtidens internet for de næste 20 år og fremover. Samtidig bliver vores design dog tilpasset og forfinet, så en gradvis udrulning i den eksisterende arkitektur er mulig," supplerer Matthew Ford.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere