Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Gå dog på barsel!

Klumme: Vi mænd får konstant tudet ørerne fulde med, hvor godt det er for karrieren at gå på barsel og hvor meget bedre en leder, man bliver af at gå hjemme i et par måneder.

Men hvad er det, der gør en barselsmand til en bedre leder?

Er det de 5-10 daglige lortebleer (beklager min ligefremhed)?

Er det traveturene rundt om søerne midt om natten, mens man venter på avisens kommen og franskbrødets æltning?

Eller er det den mærkelige følelse af ikke at kunne klare den lille selv, når sulten melder sig, og det ikke er fars ubarberede og trætte ansigt, der er i fokus?

Eksperter og andet godtfolk mener at vide, at når man(d) går på barsel, bliver man en bedre leder, fordi man blandt andet lærer at håndtere stress bedre, styrke organsationstalentet, forbedre forhandlingsteknikken og konflikthåndteringen og forhøje sin følelsesmæssige og sociale intelligens.

Man kan sågar blive bedre til at forhandle missiltraktater med russerne ved at skændes med sin datter, påstås det i bogen "If you've raised kids, you can manage anything."

Men er det ikke blot dårlige undskyldninger i et - slet skjult - forsøg på at lokke mændene væk fra skærmen og jobbet og hjem til puslebordet og ungerne?

Og i så fald er det skønne spildte kræfter, for vi behøver det ikke - os moderne mænd. Vi behøver ingen dårlige undskyldninger.

Vi elsker nemlig at være sammen med vores børn, og vi bruger gerne uger og måneder væk fra arbejdet til fordel for ungerne.

Og det er ikke for at blive bedre ledere, vi gør det.

Nogle konkrete eksempler

Lad os for argumentets skyld tage udgangspunkt i et af ovennævnte områder, vi - ifølge eksperterne - bliver bedre til.

Stresshåndtering

Stress er et yndet diskus­sionsemne, der kan få de fleste op ad stolen.

Stress rammer mange og oplagt fædre på barsel.

Så naturligvis er det nærliggende at argumentere for, at man bliver bedre til at håndtere stress ved at tage del i de velkendte kritiske morgen- og eftermiddagsulvetimer flere måneder i træk.

Den samme argumentation kan vel i øvrigt næppe overføres til arbejdet.

Ganske få ville hævde, at mere arbejde og mere stress på jobbet forbedrer evnerne til at håndtere stress!

Men måske kan den hjemlige stress alligevel hjælpe med til, at man reelt set ikke oplever stress på arbejde nær så meget og på samme måde, som før man gik på barsel.

Jeg husker tydeligt, da jeg efter et par dejlige måneder hjemme vendte tilbage til arbejdet.

Stilhed og afslappethed hele formiddagen og eftermiddag.

Og derudover en hel halv times frokostpause uden afbrydelser.

Pludselig var myldretiden på Helsingørmotorvejen en dans på roser.

De mange opgaver på skrivebordet var pludselig små fine gaver, jeg ikke kunne vente med at åbne.

Og efter en afstressende dag på arbejde var jeg klar til at møde familien med åbne arme.

Så ok.

Jeg blev måske bedre til at håndtere stress, men jeg vil alligevel opfordre til at droppe alle de skæve forsøg på at retfærdiggøre barslen ved at argumentere for, at man bliver en bedre leder.

Man bliver derimod en bedre far - og det er meget vigtigere.

Om man så herigennem udleder, at en bedre far også er en bedre leder, er reelt set ligegyldig. Bare du tager tid væk fra arbejdet (gerne over en måned) og giver tiden til ungerne og familien.

Det vil du aldrig fortryde - heller ikke klokken 03.45 en regnfuld vintermorgen med barnevognen på slæb, avisen forsinket og bageren lukket.

Kristian Fischer er managementkonsulent i PA Consultning Group.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere