Artikel top billede

I 2002 flyttede Bjarne Stroustrup til Texas med familien, da han blev professor i datalogiafdelingen på Texas A&M University, hvor han stadig er.

Bjarne Stroustrups C++ for stort til Danmark

Udflytterne: Manden bag programmeringssproget C++ startede sin uddannelse på Aarhus Universitet, men løb tør for muligheder i Danmark og drog derfor af sted til udlandet.

Bjarne Stroustrup blev færdig som cand.scient. i matematik og datalogi fra Aarhus Universitet i 1975.

Da han ikke kunne finde en relevant videreuddannelse i Danmark, valgte han at tage til Cambridge University i England, hvor han fik sin ph.d. i datalogi i 1979.

"Da jeg fik min ph.d. fra Cambridge - som nok var den bedste datalogiafdeling i Europa dengang - blev jeg meget overrasket over, at jeg ikke kunne finde et godt job i Danmark," siger Bjarne Stroustrup.

"Jeg havde arbejdet på ting, man ikke gjorde i Danmark dengang, og havde ingen virkeligt gode kontakter."

Han havde egentlig planlagt at vende tilbage til hjemlandet på det tidspunkt, men da der stadig ikke var de store muligheder for en mand med Bjarne Stroustrups kompetencer, tog han imod et tilbud fra Bell Labs i New Jersey.

"Jeg var en naiv fyr, og de tilbud, jeg fik fra Danmark, krævede intet af, hvad jeg havde lært i England, og kun lidt af hvad jeg havde lært i Danmark. Derimod var Bell Labs, verdens største og bedste forskningscenter i datalogi, interesseret, så jeg flyttede til Murray Hill i New Jersey."

Starten på noget stort

Hos Bell Labs startede Bjarne Stroustrup på et projekt, dengang kaldet "C med klasser," som en naturlig forlængelse af hans ph.d.-afhandling om distribuerede systemer.

Projektet fik siden hen navnet C++, og et nyt programmeringssprog var født.

C++ er en forbedret udgave af C, og blev ratificeret som ISO-standard i 1998. Programmeringssproget bruges i dag i alt fra iPods til Photoshop, serverapplikationer, videospil og NASA's Mars Rover robot.

I 1984 blev en del af Bell Labs til AT&T Labs, og her blev Bjarne Stroustrup med tiden leder af afdelingen for Large-Scale Programmering Research.

I 2002 flyttede Bjarne Stroustrup til Texas med familien, da han blev professor i datalogiafdelingen på Texas A&M University, hvor han stadig er i dag. Forbindelsen til AT&T Labs er der dog stadig.

Ingen planer om at vende hjem

I 1990 blev Bjarne Stroustrup nævnt som en af USA's top-12 unge videnskabsfolk af Fortune Magazine, og i 1995 som en af de "20 mest indflydelsesrige personer i it-verdenen gennem de sidste 20 år" af BYTE magazine.

Bjarne Stroustrup har modtaget en række priser for sit arbejde med C++, herunder Dr. Dobb's Excellence in Programming award. En pris som er forbeholdt de helt store it-opfindere, og som tidligere er blevet tildelt folkene bag Linux, Java, Perl, Python og SQL.

I dag bor Bjarne Stroustrup med sin kone og to børn i byen College Station i Texas, og han har ikke planer om at vende hjem til Danmark.

"Det er langt sværere at 'komme hjem' efter nogle succesfyldte år i udlandet, end de fleste kan forestille sig," siger Bjarne Stroustrup.

Computerworld sætter fokus på store it-danskere i udlandet i artikelserien "Udflytterne."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere