Artikel top billede

Sådan får du styr på dit privatliv på de sociale sites

Samfundet fungerer, fordi vi hidtil har holdt forskellige relationer adskilt. Men communities blander alle vores roller sammen, siger redaktør for socialt netværk.

Der er forskel på teknologiens evner, og det som vi tror, at teknologien kan. Derfor er det nødvendigt at være klar over, hvordan privatlivsbeskyttelse fungerer på sociale tjenester.

Problemet er, at sociale tjenester blander alle de grupper af kontakter sammen, som tidligere var isoleret i forskellige sammenhænge i vores liv.

Derfor kan det få konsekvenser, hvis chefen kan følge med i alle dele af den ansattes sociale liv.

Det fortalte Timme Bisgaard Munk fra det sociale netværk Kommunikationsforum på IT- og Telestyrelsens konference Privatliv på Profilen som foregik tirsdag i København.

Ingen lumre vitser til mormor

Normalt fortæller man ikke de samme lumre vitser til mormor, som man fortæller til rødderne fra fodboldholdet. Vi spiller nemlig forskellige roller, som passer til den enkelte sociale situation.

Og det er praktisk, fordi vores sociale liv på den måde kan trives fint, fortæller Timme Bisgaard Munk.

"Man er ikke den samme overfor sin chef, som man er overfor sin kone eller børn. Og det kræver, at man sætter privacy-settings for, hvem der ved hvad," siger Timme Bisgaard Munk.

Ifølge redaktøren er adskillelsen af vores forskellige roller en af grundene til, at samfundet og den enkeltes sociale liv fungerer i bedste velgående.

Sociale tjenester blander

Derfor skal man som ansat være klar over, hvilke konsekvenser det kan have, at chefen kan følge med i billederne fra skituren på den sociale tjeneste.

"Man skal nok tænke lidt over den ekstreme gennemsigtighed. Ting kan optræde i mange sammenhænge, som man ikke kan forudse," siger Timme Bisgaard Munk.

Ifølge redaktøren betyder det dog ikke, at man skal holde sig fra brugen af sociale tjenester på nettet. Men man skal være klar over, hvordan man benytter persondatabeskyttelse på tjenesterne.

Mangler der ikke noget i lovgivningen?

I sit oplæg på konferencen kom Timme Bisgaard Munk også ind på problemstillingerne omkring privatlivsbeskyttelsen stilling i forhold til lovgivningen.

"Problemet er, at lovgivningen halter helt vildt efter på det her område," siger Timme Bisgaard Munk.

Han pointerer, at en tredjedel af den danske befolkning i øjeblikket benytter sociale tjenester. Derfor vil han have politikerne på banen i forhold til persondatabeskyttelsen.

"Politikerne sover i timen. En tredjedel af befolkningen er på de her netværk i et politisk og juridisk limbo, hvor ingen ved hvad, der gælder," siger Timme Bisgaard Munk, og henviser til problematikken i placeringen af Facebooks servere i USA, som ifølge redaktøren gør det usikkert, om brugerne kan trække et billede tilbage fra deres profil.

Løsningen er ifølge redaktøren, at vi personligt og som samfund diskuterer, hvilke normer der gælder online, og som stat skaber nogle love, som udgør de ydre rammer.

Desuden burde der ifølge Timme Bisgaard Munk findes virtuelle rettigheder, der som en pendant til menneskerettighederne sikrer individet på nettet.

"Eksempelvis burde det være en virtuel rettighed, at du kan tage dine venner med fra Facebook til Myspace," siger Timme Bisgaard Munk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere