Illustration: Tomeu Ozonas / iStockphoto

Konkurser truer it-branchen. Hvem overlever krisen?

I gunstige tider glemmer mange firmaer det gode købmandskab og kerneforretningen. Nu kradser krisen, og hver tredje virksomhed i it-branchen kører med underskud og hver femte styrer mod konkurs

Fremgang, medvind og lettjente penge har præget dansk erhvervsliv i så lang tid, at mange ledere er blevet skødesløse og har negligeret virksomhedens kerneforretning.

"Når renten er lav, og der er gevinster på mange forskellige typer forretning, så er mange mindre kritiske over for, hvad de vælger af forretninger, og forretningstyper bliver rentable, som ikke var det før. Det er det signal, som lav rente og mellemhøj inflation sender til de forretningsdrivende," konstaterer Henrik Carmel, der er fagkonsulent hos Foreningen af Registrerede Revisorer, FRR.

Den danske it-branche er præget af mange små og mellemstore virksomheder, der gerne betræder andre veje end den oprindelige, hvis det kan betale sig.

Samtidig har bankerne været yderst samarbejdsvillige og alt i alt har erhvervsbetingelserne i adskillige år været så gunstige, at mange har glemt alt om godt købmandskab.

"Firmaerne har så i stedet spekuleret i ejendomshandel og aktiekøb snarere end i kerneforretningen," siger Anders Drejer, professor i ledelse fra Århus Handelshøjskole.

Han henviser til en kendt case om SCS-koncernen, der gik ned med flaget, efter at et datterselskab havde tabt over en milliard kroner på spekulation i europæiske valutaer.

Spekulationsforretningerne gik ellers fantastisk i lang tid, men formålet var at dække underskud på selskabets primære drift og havde ikke en pind med selskabets kerneforretning at gøre - produkthandel.

Sort sky af truende konkurser
Konsekvensen af manglen på rettidig omhu viser sig nu som en sort sky af truende konkurser, der hænger over dansk erhvervsliv i almindelighed og it-branchen i særdeleshed.

Konkursen truer for en væsentligt større andel af it-virksomheder, end man ser i erhvervslivet generelt.

Det er konklusionen på en undersøgelse, som kreditanalyse-virksomheden Experian har udarbejdet for Computerworld blandt danske aktie- og anpartsselskaber:

21,4 procent af it-selskaberne har retning mod konkurs (underskud kombineret med en angrebet egenkapital). Det er 24,6 procent over danske selskaber generelt, hvor kun 17,1 procent er konkurstruet.

Værst ramt er it-branchens mindste selskaber, dem med kun en enkelt ansat - typisk ejen selv. Sorterer man dem ud af statistikken, har kun 15,5 procent af branchen retning mod konkurs.

Men det tal er stadig 15,7 procent højere end det tilsvarende tal for alle brancher. Her er 13,4 procent konkurstruede.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Delivering enduring customer engagement: Why now is the time to invest in a solid data foundation

Never has it been more important to have a robust data management strategy that enables a 360 view of the customer. The most successful companies in the current environment are harnessing the value of their data by proactively monitoring changes in customer behaviors & experiences and making targeted investments to address them.Hear firsthand how Maersk is offering a completely differentiated customer experience by putting data at the heart of their digital-transformation journey.

23. april 2021 | Læs mere


Digital konference: Træf det rigtige cloud-valg - fokus på strategi bag og muligheder med hybrid- og multi-cloud

Få indsigt i de strategiske valg, som en række førende CIO'er har foretaget på cloud-området - og hør hvordan hybrid- og multi cloud-tilgangen giver en række fordele - hvis du vel og mærke kan få sikkerhed, release cycles og flere teknologi-stakke til at gå op i en højere enhed.

28. april 2021 | Læs mere


Brug af kunstig intelligens i den kommunale sagsbehandling

Der er behov for en kritisk samfundsdebat om brug af kunstig intelligens i det offentlige. Vi sætter derfor fokus på, hvilke udfordringer og muligheder der er, og hvilke rettigheder borgerne har i en sådan en situation, hvor sagsbehandlingen og afgørelserne er truffet på baggrund af kunstig intelligens. Og hør hvordan nogle af de kommuner, der har erfaringer med brug af kunstig intelligens, har formået at anvende denne teknologi.

29. april 2021 | Læs mere


Premium
Atea stormer frem: Her er de 20 it-leverandører som branchen mener har de bedste produkter, ydelser og service
Computerworld Image 2021: Disse 20 selskaber leverer ifølge det professionelle it-Danmark de bedste produkter, de bedste ydelser og har den bedste service. Se listen her.
Computerworld
Nu er de her: Efter flere års rygter lancerer Apple Airtags
Langt om længe kan du købe Apples Airtags. De kan modstå støv og vand, og samtidig gør de det muligt for millioner af iPhone-brugere at hjælpe dig med at finde dine nøgler.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.