Illustration: Tomeu Ozonas / iStockphoto

Konkurser truer it-branchen. Hvem overlever krisen?

I gunstige tider glemmer mange firmaer det gode købmandskab og kerneforretningen. Nu kradser krisen, og hver tredje virksomhed i it-branchen kører med underskud og hver femte styrer mod konkurs

Fremgang, medvind og lettjente penge har præget dansk erhvervsliv i så lang tid, at mange ledere er blevet skødesløse og har negligeret virksomhedens kerneforretning.

"Når renten er lav, og der er gevinster på mange forskellige typer forretning, så er mange mindre kritiske over for, hvad de vælger af forretninger, og forretningstyper bliver rentable, som ikke var det før. Det er det signal, som lav rente og mellemhøj inflation sender til de forretningsdrivende," konstaterer Henrik Carmel, der er fagkonsulent hos Foreningen af Registrerede Revisorer, FRR.

Den danske it-branche er præget af mange små og mellemstore virksomheder, der gerne betræder andre veje end den oprindelige, hvis det kan betale sig.

Samtidig har bankerne været yderst samarbejdsvillige og alt i alt har erhvervsbetingelserne i adskillige år været så gunstige, at mange har glemt alt om godt købmandskab.

"Firmaerne har så i stedet spekuleret i ejendomshandel og aktiekøb snarere end i kerneforretningen," siger Anders Drejer, professor i ledelse fra Århus Handelshøjskole.

Han henviser til en kendt case om SCS-koncernen, der gik ned med flaget, efter at et datterselskab havde tabt over en milliard kroner på spekulation i europæiske valutaer.

Spekulationsforretningerne gik ellers fantastisk i lang tid, men formålet var at dække underskud på selskabets primære drift og havde ikke en pind med selskabets kerneforretning at gøre - produkthandel.

Sort sky af truende konkurser
Konsekvensen af manglen på rettidig omhu viser sig nu som en sort sky af truende konkurser, der hænger over dansk erhvervsliv i almindelighed og it-branchen i særdeleshed.

Konkursen truer for en væsentligt større andel af it-virksomheder, end man ser i erhvervslivet generelt.

Det er konklusionen på en undersøgelse, som kreditanalyse-virksomheden Experian har udarbejdet for Computerworld blandt danske aktie- og anpartsselskaber:

21,4 procent af it-selskaberne har retning mod konkurs (underskud kombineret med en angrebet egenkapital). Det er 24,6 procent over danske selskaber generelt, hvor kun 17,1 procent er konkurstruet.

Værst ramt er it-branchens mindste selskaber, dem med kun en enkelt ansat - typisk ejen selv. Sorterer man dem ud af statistikken, har kun 15,5 procent af branchen retning mod konkurs.

Men det tal er stadig 15,7 procent højere end det tilsvarende tal for alle brancher. Her er 13,4 procent konkurstruede.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.