Artikel top billede

KMD solgt for milliarder - hvad skete der egentligt?

De danske kommuner begravede deres ejerskab af den største danskejede it-arbejdsplads uden fest og de store smil. Få overblikket over det langstrakte forløb op til handlen her.

Efter flere års forløb og politisk diskussion blev et af de tungeste it-selskaber herhjemme, KMD, solgt til pensionsselskabet ATP og kapitalfonden EQT. Sælgeren var KL - det tidligere Kommunernes Landsforening.

Trods stor mediebevågenhed og det faktum, at KMD-salget er et af de største og potentielt vigtigste offentlige frasalg i år, valgte KMD og KL at gå stille med dørene.

Op til håndslaget mellem de kommunale politikere og de to penge-organisationer blev givet, er der gået flere år med hed debat, bramfrie ønsker og stor bevågenhed.

Computerworld giver dig her overblikket over det lange forløb, der er endt med afhændelsen af KMD.

Klik på hvert link herunder for at læse hele artiklen.


KMD solgt til kapitalfond
Opdateret: KL meddeler, at KMD netop er blevet solgt. Pris og vilkår er 'gode', mener KL-formand, Erik Fabrin.


KMD-køber vil sikre bedre pensioner til danskerne
ATP Private Equity Partners, der har overtaget 15 procent af KMD, investerer med ét langsigtet mål for øje: At sikre de bedst mulige pensioner til danskerne.


Nyrup raser over salg af KMD til kapitalfonde
Den tidligere statminister Poul Nyrup Rasmussen tror ikke på forsikringer fra kapitalfonden, der køber KMD. Kritisabelt og bekymrende salg, lyder dommen fra EU-parlamentarikeren.


Fagforening frygter for KMD-priser efter salg
It-fagforeningen Prosa frygter, at KMD's nye ejere vil benytte den fordelagtige position til at presse priserne op. It-chefernes formand deler ikke frygten.


KMD-salg: Farvel til Kommunedata uden fest
ComputerViews: I al stilhed begravede de danske kommuner i går deres ejerskab af den største danskejede it-arbejdsplads.


KMD-formue skal bruges på it
De økonomisk pressede kommuner har fået en tidlig julegave. KL vil dele halvdelen af KMD-gevinsten ud til medlemmerne. Resten skal bruges til at forbedre kommunernes indkøb.


KMD er på vej mod en børsnotering
KMD skal udvikles og styrkes i de kommende tre til syv år og derefter børsnoteres og sælges til en ny investor.


KMD-direktør: Minimale ændringer efter salg
Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør i KMD, forventer minimale ændringer efter salget til kapitalfonden EQT og ATP. Han vil dog ikke give en jobgaranti.


KL beholder KMD-ejendomme for en milliard
Kommunerne beholder KMD-ejendomme for mere end en milliard kroner efter salget af den store it-virksomhed. Ikke tid til at sælge ejendomme, siger kommunernes formand Erik Fabrin.

Masser af spillere og spekulation op til salget


KMD-salg kan gå i vasken på grund af smuthul
Tiden nærmer sig et salg af KMD, der skal være solgt i løbet af de næste to år. Men et smuthul i loven kan helt aflyse salget.


København garderer sig mod KMD-opkøb
Københavns Kommune garderer sig mod et kommende KMD-køb i ny aftale. Aftalen sender op mod 800 millioner kroner i retning af fire giganter på det danske it-marked.


HP og EDS melder sig ud af KMD-kapløbet
Endnu en stor virksomhed dropper frieriet til KMD. Indtil videre har fire navngivne potentielle købere trukket følehornene til sig.


KMD-salg på vej ind i afgørende fases
KMD-salget er på vej ind i den afgørende fase. Et par store spillere er stadig inde i spillet om den offentligt ejede kæmpevirksomhed.


Norsk gigant trækker sig fra KMD-kampen
Et norsk SAP-firma meddeler nu også, at det trækker sig fra kampen om KMD. Tilbage i opløbet er nu en række fåmælte selskaber og investorer.


Asger Jensby melder sig ud af KMD-opløbet
It-investor Asger Jensby melder sig nu ud af kapløbet om at købe KMD. Dialogen med en udenlandsk aktør om at hjælpe med viden og eventuel kapital er stoppet.


It-chefer bakker op om KMD's overgangsaftale
De kommunale it-chefer er ifølge deres formand tilfredse med KMD's overgangsaftale. Stabilitet på priser og serviceniveauer hilses velkomment. Men de savner stadig klarhed over ejerskab til data.


KMD-tillidsmand savner garanti for medarbejderne
KMD's fællestillidsmand er skuffet over, at medarbejdernes forhold og en jobgaranti ikke er blandt de fire vigtigste punkter i KMD's overgangsaftale for et salg.


KMD-salg: Overgangsaftale sænker salgsprisen
KL og KMD's overgangsaftale for et kommende salg af KMD banker prisen ned. Sikkerhed koster, lyder vurderingen fra ekspert i virksomhedssalg.


KMD-salg et vigtigt skridt nærmere
Det forestående salg af KMD er kommet et vigtigt skridt nærmere. KL, som ejer KMD, har lavet en transaktionsaftale, som skal sikre kommunerne efter et salg.


KMD-topmøde: Nu står salget for døren
I denne uge skal KMD's bestyrelse holde møde om det kommende salg af selskabet. En køreplan, for hvordan salget skal udformes, spøger op til mødet.


Nyrup: Kapitalfonde vil fyre KMD-ansatte
Hvis KMD havner i hænderne på en kapitalfond, risikerer flere af de 3.000 ansatte at blive fyret. Sådan lyder advarslen fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.


KMD-tillidsmand: Investorerne kan rende mig
"Smarte investor-typer som Ib Kunøe kan rende mig i røven," siger KMD-tillidsmand. Hvis kommende investorer blot suger værdierne ud af selskabet, vil de møde massiv modstand fra de ansatte, lyder det.


Ekspert: Kunøe og Jensby i hedt KMD-opgør
It-investor Ib Kunøe slår på, at KMD skal forblive på danske hænder. Asger Jensby vil formodentlig gå sammen med udlændinge. Men de står lige stærkt, lyder det fra ekspert.


SAP-chef: Her er en mulig køber af KMD
Tyske SAP's nordiske chef, Henrik Rasmussen, har et bud på, hvem der vil være en god ny ejer af det kommunalt ejede KMD og også en forklaring på, hvorfor SAP ikke skal købe KMD.

Synspunterne skærpes - krig på kniven i Folketinget


KMD-salg i voldsom politisk turbulens
KMD's ansatte går til Folketinget. S vil bremse salget. V vil beholde monopol-virksomheden, og sjællandske borgmestre rumler med et oprør mod salget. Salget af KMD sidder fast i en politisk hårdknude.


Leder: Farligt fodslæb i KMD-salg
Computerworld mener: Det er ikke en samfundsopgave at drive it-virksomhed som KMD. En privatisering vil give handlefrihed til at lade selskabet udvikle sig. Så stop nu fodslæberiet.


KMD ruster sig til salg - åbne standarder er nøglen
Et vigtigt element i det forestående salg af KMD er, at kommunerne i KL sikrer sig adgang til systemer i fremtiden. Derfor er åbne standarder en af de nøgler, som skal låse KMD's systemer op.


Kunøe lurer på KMD-salg fra kulissen
En chok-melding fra it-branchens økonomiske muskelbundt Ib Kunøe har skabt mulighed for et lokalt salg af KMD. Kunøes ideer blev affejet, men it-matadoren er stadig klar i kulissen.


Socialdemokrater vil sætte KMD-salg i bero
Socialdemokraterne mener, at regeringen i lyset af det udsatte salg af DONG også skal bede KL om at stille salget af KMD i bero.


V-ordfører: Tåbelige argumenter fra KMD-ansatte
Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen langer kraftigt ud efter det brev, som KMDs medarbejderrepræsentanter har sendt til Folketinget. Han kalder argumenterne tåbelige.


Nødråb til Folketinget fra KMD-ansatte
Kortslut salget af KMD, lyder det fra virksomhedens ansatte. Medarbejdernes repræsentanter i KMD's bestyrelse opfordrer i nødråb Folketinget til at stoppe salget.


Venstre-ordfører vil have KMD solgt i en fart
Et KMD-salg kan trække ud i årevis. V-ordfører kan ikke se nogen grund til at vente.


Strid i Venstre om salg af KMD
Regeringspartiet Venstre er i strid med sig selv om salget af KMD. Formanden for KL, Venstre-borgmesteren Erik Fabrin, ville helst lade være med at sælge.


KMD-salg kan indbringe fire milliarder kroner
Et salg af KMD kan indbringe KL op imod fire milliarder kroner, efter ny lov bringer et salg nærmere. Eksperter advarer dog om, at salget kan medføre et dræn af kommunernes it-viden.


Strid i Venstre om salg af KMD
Regeringspartiet Venstre er i strid med sig selv om salget af KMD. Formanden for KL, Venstre-borgmesteren Erik Fabrin, ville helst lade være med at sælge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere