Artikel top billede

Øverste halvdel af det originale cover til Scorpions Virgin Killer.

Wikipedia ramt af engelsk censur

Det brugerdrevne internetleksikon Wikipedia er i England blevet censureret. En artikel om et 32 år gammelt pladecover med et nøgent barn har sendt leksikonet på spærreliste.

Verdens største brugerdrevne leksikon, Wikipedia, er henover weekenden blevet censureret hos en række britiske internetleverandører.

Stridens kerne er et 32 år gammelt pladecover fra det endnu ældre heavy-metal band Scorpions, som forestiller en nøgen præpubertær pige og bærer titlen Virgin Killer.

Allerede dengang satte pladeomslaget sindende i kog. Albumcoveret blev forbudt i en række lande og hvor fotografiet blev skiftet ud med et andet foto. Nu er samme historie tilsyneladende ved at gentage sig med en artikel hos Wikipedia.

Udbydere spærer adgang

Ifølge internetmediet The Register har seks internetudbydere siden fredag sendt trafikken til og fra Wikipedia gennem såkaldte usynlige proxyservere, for at spærre adgangen til en artikel om den 32 år gamle plade.

Filtreringen begyndte fredag, og siden weekenden er kunder hos de seks britiske internetudbydere i stedet for artiklen blevet mødt af en tom side, skriver The Register.

Filtreringen er angiveligt sat i værk, fordi fotoet fra det gamle albumcover er havnet på en liste hos organisationen Internet Watch Foundation, (IWF) som med regeringsstøtte arbejder for at bekæmpe børneporno i Storbritannien og Europa.

Sagen har fået Wikipedia til at udsende en pressemeddelelse, hvor organisationen fordømmer spærringen, der ses som unødvendig, dels fordi det omfattede foto er tilgængeligt andre steder på nettet, dels fordi hele artiklen er blevet ramt af censuren, og fordi filtreringen mens at give hastighedsproblemer for resten af det store site.

"IWF siger, at målet er at beskytte Storbritanniens borgere, men jeg kan ikke se, hvordan denne handling medvirker til dette. Samtidig fratager det de britiske internetbrugere muligheden for at få adgang til information, som bør være frit tilgængelig for alle. Jeg anmoder IWF om at fjerne Wikipedia fra organisationens spærreliste," siger chefjurist hos Wikipedia Fonden, Mike Godwin i pressemeddelelsen..

Udbydere er uden ansvar for indhold

Hos det nyåbnede Center for Virksomhedsansvar ved Københavns Universitet fortæller lektor Henrik Udsen, at danske internetleverandører i forhold til e-handelsloven som udgangspunkt hverken kan gøres straffe- eller erstatningsansvarlige, uanset hvad deres netværk giver adgang til.

I stedet kan der muligvis nedlægges forbud overfor internetudbyderne om at give adgang til eksempelvis det 32 år gamle albumcover fra Scorpions, som dog ikke eksisterer i den danske udgave af Wikipedia.

Omfattet af e-handelsloven

Denne løsning er senest set i sagen om den svenske internetside The Pirate Bay, den russiske musikbutik allofmp3.com og en række tidligere sager vedrørende fildeling.

Ifølge lektoren er det vanskeligt at sige, hvor langt kendelserne fra allofmp3.com og Pirate Bay vil række og hvor langt man vil gå med dem.

"Det vil bero på en konkret vurdering. Men umiddelbart tror jeg, at domstolene vil være tilbageholdende med at pålægge dem (internetudbyderne, red.) at spærre adgangen i en bredere forstand, eksempelvis til Wikipedia," siger Henrik Udsen.

Ifølge Henrik Udsen er der nemlig forskel på Wikipedia og Allofmp3- eller Pirate Bay-hjemmesiden.

"Som jo, så vidt jeg har forstået, i al væsentligt formidler ulovlige kopier," siger Henrik Udsen.

Wikipedia omfattet af e-handelslov

Hvad angår Wikipedias part i sagen, vurderer Henrik Udsen, at den danske afdeling af det internationale online-leksikon vil være omfattet af e-handelsloven.

"Mit bud er, at udgangspunktet vil være set samme, at de ikke bliver straf- og erstatningsansvarlige, fordi det ikke er dem selv som lægger ting op. De stiller en side til rådighed, og så kan brugerne selv lægge ting op," vurderer Henrik Udsen.

Spærring giver få problemer i Danmark

Den danske afdeling af Wikipedia oplyser overfor Computerworld, at brugen af de transparente proxyservere også rammer den danske udgave.

Det skyldes, at alle udgaver af Wikipedia bliver hostet fra samme servere. Det betyder, at censuren også rammer brugere, der vil redigere danske artikler fra en computer, der er koblet til internettet hos en af de seks britiske internetudbydere.

"Men med det begrænsede antal dansktalende, der bor i Storbritannien, forventer vi ikke, at det vil give anledning til de store problemer," oplyser den danske afdeling af Wikipedia i en mail.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere