Artikel top billede

"Forretningen ser sund ud især set i lyset af det hårde økonomiske klima," forklarer Googles administrerende direktør, Eric Schmidt.

Googles topchef: En sund forretning

Googles overskud styrtdykkede i fjerde kvartal 2008, mens omsætningen steg med næsten en femtedel.

Computerworld News Service: Googles omsætning for hele 2008 ligger på 125,7 milliarder kroner, hvilket er en stigning fra 95,7 milliarder kroner i 2007. Nettoindkomsten steg til 24,36 milliarder kroner - eller 76,65 kroner per aktie - fra 24,18 milliarder kroner - eller 76,47 kroner per aktie - i 2007.

"Vi havde et stærkt kvartal og hvad, der viste sig at blive et stærkt år, og forretningen ser sund ud især set i lyset af det hårde økonomiske klima," forklarer administrerende direktør Eric Schmidt.

Store ekstraordinære omkostninger

Den primære årsag til faldet i indtjening er ekstraordinære omkostninger. Schmidt og andre af søgegigantens chefer fortæller under et telefonmøde om Googles nyeste regnskabstal, at virksomhedens resultater i fjerde kvartal har været stærke, og at de er godt tilfredse i lyset af den aktuelle globale finanskrise.

"Vi havde en stærk vækst i antal søgninger i forhold til samme periode året før, omsætningen steg på de fleste forretningsområder, og vi havde godt styr på vores udgifter, hvilket vi måske ellers tidligere er sluppet mindre godt fra, men nu har vi fået styr på opskriften," oplyser Schmidt.

De ekstraordinære omkostninger var blandt andet i forbindelse med forliget i retssagerne om brud på ophavsret ført af de amerikanske brancheorganisationer Authors Guild og Association of American Publishers i Google-tjenesten Book Search (Bogsøgning). Dertil kommer også afskrivninger på 6,28 milliarder kroner af Googles investeringer i primært AOL og Clearwire.

Større omsætning, mindre overskud

I fjerde kvartal 2008 havde Google en omsætning på 32,77 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 18 procent sammenlignet med omsætningen på 27,77 milliarder kroner i fjerde kvartal 2007. Når man fratrækker den provision, som Google betaler til sine annoncenetværkspartnere ender omsætningen på 24,24 milliarder kroner.

Nettoindkomsten ligger på 2.195 millioner kroner - eller 6,95 kroner per aktie - hvilket er et stejlt fald fra 6,9 milliarder kroner - eller 21,78 kroner per aktie - i fjerde kvartal 2007.

Googles kvartalsomsætning overgik de gennemsnitlige forventninger blandt finansanalytikere ifølge en spørgeundersøgelse udført af Thompson Financial. Her lå konsensusvurderingen på 23,69 milliarder kroner i omsætning fratrukket kommission til annoncenetværkspartnerne.

Websites ejet af Google genererede i fjerde kvartal 67 procent af omsætningen, mens 30 procent kom fra annoncenetværkspartnere. Selvom det ikke blev oplyst af Google, så kom de sidste tre procent sandsynligvis fra mindre kilder såsom enterprise-forretningsområdet. Når man ser på geografiske regioner kom halvdelen af kvartalets omsætning fra USA og halvdelen fra resten af verden.

Betalte klik på Googles og Googles partneres websites steg med cirka 18 procent sammenlignet med fjerde kvartal 2007.

Google sluttede kvartalet med 20.222 fuldtidsansatte, hvilket er en stigning fra de 20.123 personer, der var fuldtidsansat per 30. september 2008.

Værdiløse aktieoptioner genoplives

Google har netop offentliggjort planer om at tilbyde ansatte en frivillig en-til-en-ombytning af aktieoptioner med det formål at skabe flere incitamenter for ansatte at blive i virksomheden.

Ansatte vil mellem 29. januar og 3. marts få mulighed for at bytte alle eller nogle af deres aktieoptioner for det samme antal nye aktieoptioner.

I de forrige to kvartaler har omkring 85 procent af Googles ansatte ifølge Schmidt oplevet, at deres aktieoptioners aftalekurs er blevet væsentligt højere end den aktuelle markedskurs.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere