Alvorligt sikkerhedshul i Windows 7 Beta

UAC-funktionen i Windows 7 får systemet til at stå pivåbent, lyder en samlet kritik fra både danske og udenlandske sikkerhedseksperter.

I Vista er funktionen blevet kritiseret sønder og sammen.

Derfor har Microsoft besluttet at ændre User Account Control (UAC) i Windows 7.

Allerede før Windows 7 er sendt på gaden, er den udskældte funktion igen løbet ind i kritik.

En række sikkerhedseksperter advarer nemlig om et massivt sikkerhedshul i betaversionen af Windows 7.

UAC i Windows 7 åbner for alvorlige angreb, lyder det blandt andet fra sikkerhedsblogger Long Zheng.

Hans vurdering bakkes op af en dansk sikkerhedsekspert.

Mange huller
UAC blev introduceret i forbindelse med Windows Vista, og sikkerhedsfunktionen gør, at en bruger med de rigtige rettigheder skal godkende applikationer, inden de kan afvikles.

Funktionen er blevet kraftigt kritiseret, fordi mange brugere anser godkendelsesproceduren for irriterende.

Den kritik har Microsoft taget til sig, og i Windows 7 har software-firmaet ændret funktionen således, at man kan forudindstille UAC til fire forskellige niveauer.

Den beslutning angriber sikkerhedsblogger Long Zheng nu på sin blog.

Han påpeger, at det er muligt at skrive skadelig kode, som kan ændre på indstillingsniveauerne uden, at brugeren bemærker det.

Sammen men udvikleren Rafael Rivera har Long Zheng også skabt et proof of concept, som gør det muligt at slå UAC helt fra på en ekstern maskine.

Problemet er ifølge en dansk sikkerhedsekspert helt reelt.

"Der er skabt et Visual Basic-script, der kan afvikles på maskinen og derigennem ændre på UAC-indstillingerne," siger Peter Kruse fra CSIS.

Nemt at fjerne
Han vurderer dog ikke problemet som meget alvorligt.

"Det kræver, at man kan lokke brugeren til at afvikle koden, så det er ikke noget angriberen bare lige gør. Hvis man kan det, er der samtidig en hel række måder, man kan misbruge systemet på," siger han.

"Hullet kan relativt nemt lukkes af Microsoft eksempelvis ved at fremtvinge en dialogboks på skærmen, når der foretages ændringer i UAC-indstillingerne," siger han.

"Microsoft har nok lempet UAC-funktionen lidt for meget, og det er ikke hensigtsmæssigt. Derfor vil problemet sandsyneligvis være fjernet i den endelige version af Windows 7," vurderer han.

En række andre sikkerheds-blogs som eksempelvis WindowsConnected omtaler problemet.

På den blog beskrives det som et 'Massivt sikkerhedshul i Windows 7'.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.