Artikel top billede

Forsvarskommission: Cyberspace er en kampzone

Forsvaret skal sikres bedre mod angreb på internettet, der gør det billigt og næsten risikofrit for stater eller terrornetværk at forvolde stor skade, skriver Forsvarskommissionen i dugfrisk rapport om Forsvaret.

Cyberspace er et kamprum, hvor konflikter udkæmpes, skriver Forsvars-kommissionen i en dugfrisk beretning som er offentliggjort torsdag.

Samtidig slår Forsvars-kommissionen i rapporten fast, at Danmark som højteknologisk samfund "er mere sårbar overfor angreb i cyberspace end mindre teknologisk udviklede samfund."

Kommissionen forklarer, at cyberspace også er et militært kamprum, der får voksende betydning, "ikke mindst på grund af den voksende afhængighed af informations- og kommuni-kationssystemer, både i samfundet generelt og i forsvaret specifikt," hedder det i rapporten.

Trusler mod forsvarets systemer

Det understreges, at truslerne også kan ramme ERP-systemet DeMars.

Løsningen er, ifølge Forsvarskommissionen, at oprette nye kapaciteter, "som blandt andet skal sikre Forsvarets it-systemer mod et angreb i cyberspace," hedder det i redegørelsen.

I rapporten nævnes et stigende behov for et egentligt "cyberforsvar" på grund af de stigende trusler fra internettet.

"Etableringen af cyberspace har således åbnet en helt ny sikkerhedspolitisk dimension, hvor stater, terrororganisationer og organiserede kriminelle med få omkostninger og ringe risiko for opdagelse og 'modangreb' kan forvolde stor skade. Denne udvikling - hvor krige ultimativt vil kunne udkæmpes virtuelt, uden at der løsnes et skud - udfordrer etablerede folkeretlige og institutionelle forestillinger om, hvori aggression består," hedder det videre i redegørelsen.

Slukke internettet

Samtidig foreslår kommissionen, at Forsvaret skal have kontrol med eventuelle fjender og modstanderes brug af internettet.

"Endvidere bør forsvaret fremadrettet kunne afdække og forhindre modstanderes anvendelse af cyberspace," skriver Forsvarskommissionen, der ser løsningen i oprettelsen af "en såkaldt Computer Network Operations (CNO) kapacitet inden for Forsvarsministeriets område med henblik på at forsvare egen brug af og forhindre modstanderes udnyttelse af cyberspace," står der i beretningen på side 361 af de i alt 406 sider.

I redegørelsen optegner Forsvarskommissionen også mulige trusler som følge af globaliseringen.

Eksempelvis vil "et sammenbrud i den indiske software-industri som følge af intern uro eller en konflikt med Pakistan (..) have en betydelig indvirkning på de europæiske økonomier, der har outsourcet store dele af deres programmeringsopgaver til Indien."


Læs kommissionens redegørelse her:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere