Artikel top billede

Sådan gør du dig umage når du søger nyt job

Klumme: Det er hårdt arbejde at finde et nyt job. Og det går slet ikke så let, som for et års tid siden.

Vi er igen i en periode, hvor antallet af jobansøgere er større end udbuddet af ledige stillinger.

Da skaren af ansøgere både består af rigtig dygtige mennesker og af de, som ikke har bidraget til at gøre en forskel der, hvor de tidligere var ansat, kræver det ekstra meget af de virksomheder, som søger nye medarbejdere.

Jo mere panisk og økonomisk presset, jobsøgeren er, jo større er risikoen for, at vedkommende går alt for meget på kompromis med egne kompetencer og ønsker for at få et job.

Virksomheden kan have svært at gennemskue det, og der er risiko for, at personen, som ansættes, aldrig kommer til at skabe de resultater, der forventes.

For dårligt forberedt

Vi ser også alt for mange jobsøgere, som simpelthen ikke er forberedt nok, når jobsøgningen starter.

CV'et er ansigtet udadtil.

Det skal betragtes som det personlige salgsbrev, hvor vi skal formidle budskabet om det "produkt", vi forhåbentlig kender allerbedst.

Jeg oplever en del arbejdsgivere, som sorterer gode kandidater fra, blot fordi CV'et ikke var velskrevet.

Nogle kommer selvfølgelig igennem nåleøjet og bliver indbudt til en samtale.

Da er det med stor undren, man møder kandidater, som kommer med attituden "endnu en samtale".

De gør simpelthen ikke deres hjemmearbejde godt nok med at sætte sig ind i virksomheden.

De møder op tilbagelænet, uden notater eller forberedte spørgsmål.

Det kunne måske gå for et år siden, men hvis du ikke har hjertet med og viser engagement, har du både spildt din, arbejdsgiverens og headhunterens tid.

Her har du nogle gode råd, hvis du er jobsøger

- Giv dig tid til at tænke over, hvad du skal i dit næste job. Måske er tiden inde til at prøve noget nyt. Du kommer måske til at gå lidt på kompromis, men hjertet skal være med. Hvis du er i tvivl, så rådfør dig med nogle, som kan give dig sparring.

- Udarbejd et sandfærdigt CV, som afspejler dig og dine kompetencer. Beskriv dine resultater, og hvordan du gjorde en forskel.

- Sig nej til et job eller en jobproces, hvis du ikke brænder for det - den fornemmelse har man ofte meget hurtigt. Det er opslidende at gå til samtaler, og du spilder både din og andres tid. Som oftest får du alligevel ikke jobbet.

- Vær forberedt til samtalen, søg viden om virksomheden og brug dit netværk til at forhøre dig. Sæt dig mål for samtalen. Hvilket indtryk vil du efterlade? Hvad er vigtigt for dig at få kommunikeret? Vær tro over for dine holdninger og værdier. Hvis du oplever, at du bliver uklar i din kommunikation, er jobbet eller arbejdspladsen sikkert ikke rigtig.

- Forestil dig, at du har fået jobbet og forbered dig på, hvordan du vil bestride det. Byd ind med, hvad du kan bibringe virksomheden.

- Tænk over din fysiske fremtræden og din påklædning. Udstråler du overskud og energi?

- Brug tid bagefter på at reflektere over, hvordan det gik. Efterlod du det indtryk, du ville? Vær åben for feedback, og hvis du ikke får den, så er det ok at spørge efter den.

Mange siger, at det er hårdt arbejde at søge job, og det er rigtigt.

Det er de små hårfine ting, der gør forskellen, både i din kommunikation og den måde, du præsenterer dig selv. Så spids blyanten, for hvis den er flad, blød og uklar, kommer budskabet simpelthen ikke hen over bordet. Held og lykke i din søgning.

Lannie Kluge er stifter af Kluge & Partners, The Nordic Search Company.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere