Artikel top billede

Erhvervslivet har ikke styr på cloud computing

Mange er fortsat noget bekymrede over at overlade data til en cloud computing-leverandør. Men få gør noget ved det.

Computerworld News Service: Erhvervslivet er bekymret for administrationen og sikkerheden af de data, som det betror cloud computing-leverandørerne, men ikke mange gør noget ved det, påpeger en spørgeundersøgelse fra Deloitte.

Det er ifølge spørgeundersøgelsen "Enterprise@Risk: Privacy & Data Protection Survey" uklart, om denne mangel på handlekraft kommer af, at man mangler midlerne til at sikre sig, at cloud-leverandørerne faktisk beskytter dataene lige så godt, som de forpligter sig til, eller om virksomhederne ikke har etableret processerne til at foretage en evaluering.

82,6 procent af de adspurgte svarer, at de ikke har implementeret formelle programmer til at vurdere, hvor godt leverandørerne overholder de privacy- og datasikkerhedsbestemmelser, som de har skrevet under på i service-kontrakten, og dette er ifølge Deloitte et problem.

"Man kan ikke placere e-mails og finansielle applikationer i en cloud-tjeneste leveret af tredjepart, der afkræves at leve op til datalovgivning, regulativer og kontraktaftaler, og så ikke have nogen evaluerende mekanisme på plads," siger Rena Mears, som er partner og leder af Deloittes security and privacy services.

Mange forklaringer på manglende kontrol

Men det er ifølge spørgeundersøgelsen præcis, hvad de fleste virksomheder gør. Det kan være, at det stadig er nyt for virksomhederne at administrere cloud-leverandører, og at de endnu ikke har modnet processen, påpeger Deloitte.

Men det kan også være, at det simpelthen er for svært at teste og overvåge leverandørernes cloud-miljøer for at se, om de gør, hvad de skal, og at det er derfor, det ikke sker.

Men grundlæggende er det sådan, at den virksomhed, hvis data kompromitteres, i sidste ende selv er ansvarlig for dette brud på sikkerheden. Det er ikke den tjenesteleverandør, der ellers indgik aftalen om at beskytte dataene tilstrækkeligt, advarer Mears.

Sådan sikrer du dig

Så virksomheder, der bruger cloud computing-tjenester, bør ifølge Mears løbende udføre risikovurderinger for de data, der betros skyen. Data bør klassificeres efter følsomhed og bør betragtes som forretningsaktiver, hvorudfra virksomheden forsøger at drage størst mulig udbytte.

Erhvervslederne er nødt til at afveje omkostningsbesparelser og -fordele ved at flytte data ud i skyen mod de risici, der opstår ved denne praksis, påpeger hun.

Det er ikke fordi, at erhvervslederne ignorerer problemerne, de står bare foran mange nye omstændigheder, som de ikke har erfaring med at håndtere.

"Markedet er i forandring, og virksomhederne tilpasser sig flere datastrømme for at opnå flere målsætninger i et komplekst reguleret miljø," siger Mears.

Cloud computing træder ikke bare ind på scenen i et statisk erhvervsmiljø, forklarer hun. Dette miljø er nemlig under hurtig forandring med stigende omkostninger, data i global bevægelse og regulerende forordninger, der bliver strammere og mere talrige, og som kan være forskellige fra land til land.

Nedprioriterer sikkerheden

Og alligevel er det ikke en topprioritet blandt virksomhederne at håndhæve regulerende og kontraktmæssige krav i forhold til cloud computing. Det er i stedet beskyttelse af virksomhedernes immaterielle rettigheder.

30 procent af de adspurgte bekymrer sig om immaterielle rettigheder, hvorimod 20,7 procent bekymrer sig om evnen til at håndhæve regulerende og kontraktmæssige krav. Uautoriseret brug af data er den tredjestørste bekymring med 15,1 procent.

Antallet af virksomheder, der i dag står over for disse udfordringer er betydeligt, og det stiger. Næsten 45 procent af respondenterne har ifølge Deloitte allerede købt cloud computing-tjenester, og 22 procent svarer, at de overvejer det.

Kunderne til disse tjenester bruger dem til storage (27,7 procent), finansielle applikationer (17 procent), database-applikationer (16,1 procent) og e-mail (12,8 procent).

Mears forventer, at it-branchen vil finde på acceptable tilgange til at styre data i skyen, så de håndteres i overensstemmelse med forretningsmæssige og statslige regulativer. International Organization for Standardization, National Institute of Standards and Technology samt grupper som Cloud Security Alliance arbejder alle på at skabe rammeværktøjer til at håndhæve privacy og datasikkerhed i skyen.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere