Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Slut med sololøb - nu gælder det sammenhold

Klumme: Dygtige kriseledere er tit dem, der er villige og dygtige nok til at manøvrere på tværs af organisationen for organisationens skyld og ikke kun for egen skyld.

Ved kaffebordet her forleden morgen fortalte en af mine mange kloge kollegaer - lad os kalde ham Rasmus - denne historie:

En håndfuld ledere fra samme virksomhed er ude og fiske i den canadiske vildmark. Pludselig dukker der en kæmpe bjørn frem. Lederne er lammede af chok - krisen synes uundgåelig, og skæbnen er beseglet. Alt hvad de har bygget op, og alt hvad de står for, er nu lagt i hænderne på et uhåndterligt og uberegneligt dyr af overdimensional størrelse.

En af lederne kommer sig over chokket og hiver et par løbesko frem fra rygsækken og tager dem på. De andre undrer sig højlydt over, at han tror, han kan løbe fra bjørnen. Det kan han ikke, forsikrer han de andre. "Men jeg kan løbe fra jer".

Moralen i den lille bjørne-kaffehistorie syntes at være, at lederen med løbeskoene overlevede krisen, fordi han var hurtigere end de andre og dermed efterlod resterne af ledergruppen til dem selv og bjørnen.

Historien fik bølgerne i kaffekopperne til at gå højt. Skal man bare stikke af uden at se sig tilbage og redde sit eget skind i krisesituationer? Eller skal man støtte hinanden og sammen komme ud af krisen?

Da vi nåede til den anden kop kaffe, fik historien et lille twist.

For de andre ledere overlevede imod forventning også krisen - om end de fik en del knubs efter mødet med omstændighederne og bjørnekløerne. Men de blev også klogere, mere erfarne, dygtigere til at samarbejde og fik opbygget en tro på, at de sammen kan overvinde kriser og sammen kan levere de nødvendige resultater.

Hvordan de overlevede, ville Rasmus ikke ud med (endnu).
Dygtige ledere - forsatte min kollega - har nemlig for længst begravet 'Hvad Får Jeg Ud Af Det' (HFJUAD) attituden og fokuserer mere langsigtet på 'Hvad Får Vi - som organisation - Ud Af Det' (HFVUAD).

De kigger rundt i og på tværs af organisationen efter muligheder for resultater og værdiskabelse. De forholder sig til en række spørgsmål. Hvilke områder kan vi som organisation forbedre os på? Hvor kan jeg gøre mine og mine medarbejderes kompetencer mest og bedst gældende i forhold til organisationens og de andre teams udvikling? Hvordan støtter jeg og mit team op om visionen, missionen og virksomhedens strategi?

Mindre dygtige ledere - som ham med løbeskoene - hænger typisk stadig fast i den gamle tro på, at så længe man selv får noget ud af det, så er alt godt.

Løb, leder, løb! Og kom ikke tilbage, fristes man til at sige. For det er et tegn på snæversyn og ligegyldighed over for organisationens samlede helbredstilstand. Der tænkes kun på egne budgetter og egne mål. Måske klart nok, hvis det er det, man bliver målt op imod? Eller måske er det bare en dårlig undskyldning, for de dygtige ledere kan godt tænke udover egne rækker.

Ved 3. kop kaffe fik vi svaret på, hvordan lederne overlevede bjørnen.

Krisen blev håndteret, som kriser skal håndteres. Ikke for meget 'jeg' og en tilpas mængde 'vi'. Lederne holdt hovedet koldt, holdt sammen, viste mod, fokuserede på det vigtigste, var fleksible nok til at ændre deres planer, og var manøvredygtige nok til at eksekvere dem.
Og så kastede de i øvrigt også deres nyfangede laks hen til bjørnen og løb i samlet flok.

Kristian Fischer er managementkonsulent i PA Consulting Group.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere