"Listen er lang, og der er ingen tvivl om, at den igangværende konsolidering kommer til at fortsætte," siger teleanalytiker John Strand. Foto: Torben Klint

BiBoB-salg fortsætter konsolidering - M1 den næste?

TDC købte tidligere på året Fullrate, og i dag køber Telenor mobilselskabet BiBoB. Det er eksempler på en løbende konsolideringsbølge, vurderer teleanalytiker John Strand.

Telenors køb af mobilselskabet BiBoB er endnu et eksempel på, at de store spillere på det danske telemarked køber op. Senest har TDC købt bredbåndsselskabet Fullrate, der også pressede priserne ned.

Det er endnu et led i den konsolideringsproces, der har fundet sted på det danske telemarked, vurderer teleanalytiker John Strand fra Strand Consult.

Han fremhæver eksempler som TDC's opkøb af Telmore, Telenors af CBB Mobil og Telias af Debitel og Orange.

"Listen er lang, og der er ingen tvivl om, at den igangværende konsolidering kommer til at fortsætte, og der kommer også nye firmaer til," siger John Strand.

Han mener ikke, at den fortsatte konsolideringsbølge er med til at svække konkurrencen, selvom der nu er en spiller mindre til at presse de store teleselskaber.

"Nogle vil sige, at det er svært for nye spillere at komme til, og at det her skader konkurrencen, men nej," siger John Strand og fortsætter:

"Konsolideringen er et eksempel på, at konkurrencen reelt fungerer. De her nye spillere kommer ind og viser nye måder at lave produkter på, og de påvirker markedet i en periode, hvorefter de opbygger en kundebase og bliver solgt, og efterfølgende dukker der igen nye spillere op, som får en rolle i markedet," forklarer han.

Ny type mobilselskaber
Ifølge John Strand kommer vi måske til at se en lidt anden type mobilselskaber. Et eksempel er det nye mobilselskab, som Ekstra Bladet lancerede forleden.

"I stedet for at tjenesteudbydere, som vi har set nu, hvor de investerer og opbygger alt selv på nær netværk, så kommer vi til at se 'branded resellers', der stiller deres varemærke og distributionskanaler til rådighed for teleselskaberne," siger han og henviser blandt andet til Ekstra Bladet.

Derudover nævner han pc-producenter, der sælger dataabonnementer sammen med de bærbare pc'er, ligesom han også fremhæver aktører, der sælger tjenester. Her betaler kunden til tjenesteudbyderen - eksempelvis en udbyder af nyheder - hvorefter tjenesteudbyderen betaler et beløb tilbage til operatøren, som leverer datatrafikken.

BiBoB var i den situation, at selskabet lejede sig ind på Telenors operatørnetværk. Den samme model anvender mobilselskabet M1, der lejer sine over 100.000 kunder ind i TDC's netværk.

Er M1 det næste salgsobjekt?
Ifølge aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets køber Telenor formentlig BiBoB, fordi det norsk-ejede selskab ønsker at fastholde kundernes trafik i Telenors netværk. Den næste handel kunne derfor være, at TDC købte M1 for at fastholde kunderne i TDC-nettet.

Kunne TDC være en interessant køber for jer?

"Det er nok bedre, at du spørger TDC om det. Men det vil jeg da tro, for vi er et attraktivt selskab, og det er vi også for alle mulige andre, for det har vi været i mange år. Jeg har ikke noget konkret at forholde mig til, men hvis beløbet bliver stort nok, vil man naturligvis altid kigge på det," siger administrerende direktør Mads Veiby fra M1.

Mens BiBoB blev solgt i dag, kan et salg have længere udsigter hos M1. Hvis overhovedet selskabet skal sælges.

"Det er svært at spå om fremtiden, men jeg sagde engang, da vi fik Gazelle-prisen, at jeg godt ville holde et møde med den første, der gerne betaler en halv milliard kroner," fortæller Mads Veiby.

Samtidig vil han også benytte lejligheden til at ønske dagens sælger, Frank Rasmussen, tillykke med salget.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Energinet udskyder kæmpe-outsourcing til KMD med flere måneder: ""Vi er blevet klogere, og derfor rykker vi datoen"
Interview: Den store transitionen i Energinets omfattende outsourcing-aftale med KMD er udskudt i tre måneder. "Vi er blevet klogere, og derfor rykker vi datoen," siger selskabets CIO, Morten Gade Christensen. Få indblik i forløbet her.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Minimér spildtid og understøt det nye arbejdsliv med effektive videomøder
Under nedlukningen i foråret 2020 vænnede dine medarbejdere sig til at mødes via Microsoft Teams. Men mange blev frustrerede over at vende tilbage til kontoret og opdage, at dette – nu helt essentielle! – møderedskab ikke fungerede særligt godt sammen videoudstyret i mødelokalerne. Nu bygger en ny løsning endelig bro mellem Teams og verdens nok mest udbredte og velfungerende løsning til professionelle videomøder – Cisco Webex. Det kan du læse mere om i denne korte og præcise gennemgang af løsning og muligheder fra NetDesign.