Artikel top billede

"Listen er lang, og der er ingen tvivl om, at den igangværende konsolidering kommer til at fortsætte," siger teleanalytiker John Strand. Foto: Torben Klint

BiBoB-salg fortsætter konsolidering - M1 den næste?

TDC købte tidligere på året Fullrate, og i dag køber Telenor mobilselskabet BiBoB. Det er eksempler på en løbende konsolideringsbølge, vurderer teleanalytiker John Strand.

Telenors køb af mobilselskabet BiBoB er endnu et eksempel på, at de store spillere på det danske telemarked køber op. Senest har TDC købt bredbåndsselskabet Fullrate, der også pressede priserne ned.

Det er endnu et led i den konsolideringsproces, der har fundet sted på det danske telemarked, vurderer teleanalytiker John Strand fra Strand Consult.

Han fremhæver eksempler som TDC's opkøb af Telmore, Telenors af CBB Mobil og Telias af Debitel og Orange.

"Listen er lang, og der er ingen tvivl om, at den igangværende konsolidering kommer til at fortsætte, og der kommer også nye firmaer til," siger John Strand.

Han mener ikke, at den fortsatte konsolideringsbølge er med til at svække konkurrencen, selvom der nu er en spiller mindre til at presse de store teleselskaber.

"Nogle vil sige, at det er svært for nye spillere at komme til, og at det her skader konkurrencen, men nej," siger John Strand og fortsætter:

"Konsolideringen er et eksempel på, at konkurrencen reelt fungerer. De her nye spillere kommer ind og viser nye måder at lave produkter på, og de påvirker markedet i en periode, hvorefter de opbygger en kundebase og bliver solgt, og efterfølgende dukker der igen nye spillere op, som får en rolle i markedet," forklarer han.

Ny type mobilselskaber

Ifølge John Strand kommer vi måske til at se en lidt anden type mobilselskaber. Et eksempel er det nye mobilselskab, som Ekstra Bladet lancerede forleden.

"I stedet for at tjenesteudbydere, som vi har set nu, hvor de investerer og opbygger alt selv på nær netværk, så kommer vi til at se 'branded resellers', der stiller deres varemærke og distributionskanaler til rådighed for teleselskaberne," siger han og henviser blandt andet til Ekstra Bladet.

Derudover nævner han pc-producenter, der sælger dataabonnementer sammen med de bærbare pc'er, ligesom han også fremhæver aktører, der sælger tjenester. Her betaler kunden til tjenesteudbyderen - eksempelvis en udbyder af nyheder - hvorefter tjenesteudbyderen betaler et beløb tilbage til operatøren, som leverer datatrafikken.

BiBoB var i den situation, at selskabet lejede sig ind på Telenors operatørnetværk. Den samme model anvender mobilselskabet M1, der lejer sine over 100.000 kunder ind i TDC's netværk.

Er M1 det næste salgsobjekt?

Ifølge aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets køber Telenor formentlig BiBoB, fordi det norsk-ejede selskab ønsker at fastholde kundernes trafik i Telenors netværk. Den næste handel kunne derfor være, at TDC købte M1 for at fastholde kunderne i TDC-nettet.

Kunne TDC være en interessant køber for jer?

"Det er nok bedre, at du spørger TDC om det. Men det vil jeg da tro, for vi er et attraktivt selskab, og det er vi også for alle mulige andre, for det har vi været i mange år. Jeg har ikke noget konkret at forholde mig til, men hvis beløbet bliver stort nok, vil man naturligvis altid kigge på det," siger administrerende direktør Mads Veiby fra M1.

Mens BiBoB blev solgt i dag, kan et salg have længere udsigter hos M1. Hvis overhovedet selskabet skal sælges.

"Det er svært at spå om fremtiden, men jeg sagde engang, da vi fik Gazelle-prisen, at jeg godt ville holde et møde med den første, der gerne betaler en halv milliard kroner," fortæller Mads Veiby.

Samtidig vil han også benytte lejligheden til at ønske dagens sælger, Frank Rasmussen, tillykke med salget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere