Artikel top billede

Dansk software tager på rumfart i dag

Når to rum-teleskoper sendes op i eftermiddag, er det hidtil største software-bidrag fra danske Terma til den europæiske rum-mission med i raketten.

Når Ariane 5-løfteraketten i dag tordner af sted i skyer af ild fra den europæiske rumfartsorganisation ESA's launchsite i Kourou i Fransk Guyana, er der missionskritisk dansk software ombord.

Opsendelsen af Herschel og Planck-rumteleskoperne forventes at finde sted i dag klokken 15.12 centraleuropæisk tid. Begge satellitter opsendes med Ariane-raketten.

Århus-virksomheden Terma har udviklet og leveret den centrale og kritiske software, der sikrer, at satellitterne manøvrerer korrekt i rummet. Det er den såkaldte Attitude Orbit and Control Software.

Terma leverer desuden Software Validation Facility, som anvendes til at sikre og tjekke, at al software ombord virker, som det skal, og at der ikke er fejl, som kan føre til, at missionen fejler.

Styrer og overvåger satellitter

Undervejs i projektet blev Terma desuden bedt om at gennemføre en systemtest og uafhængig validering af den software, der sikrer indsamling af data fra instrumenter om bord og kommunikation med jorden.

Termas afdeling i Darmstadt i Tyskland har leveret Mission Control-systemet, som fra kontrolcentret overvåger og styrer begge satellitter efter opsendelsen.

Fra afdelingen i Leiden i Holland har Terma leveret det Centrale Check-Out System. Det er hovedtest-systemet, der benyttes til at samle, integrere og validere satellitternes mange funktioner inden opsendelse.

Endelig har Terma leveret et system, der kan måle og verificere den optiske ensretning af det primære videnskabelige instrument på Herschel.

Siden 2003 har Terma leveret software og services for cirka 130 millioner kroner, og det gør Herschel- og Planck-missionerne til det hidtil største ESA-projekt for Terma.

Terma har i alt 1.300 medarbejdere, og omsætter for godt en milliard kroner om året.

Galakser i det tidlige univers

Terma har sendt medarbejdere til såvel Kourou i Fransk Guyana og til ESA's kontrolcenter i Darmstadt, under opsendelsen.

Her skal de bistå missionen i de første kritiske timer, når satellitterne frigøres fra løfteraketten, og de mange systemer ombord skal startes op.

Kort fortalt skal Planck-teleskopet give forskerne en forståelse af oprindelsen og udviklingen af de store strukturer, der opstod i universet umiddelbart efter Big Bang, mens Herschel skal studere dannelsen af galakser og deres udvikling i det tidlige univers.

Den skal også undersøge dannelsen af stjerner og observere de kemiske kompositioner i atmosfærerne omkring kometer, planeter og måner.

Opsendelsen af Ariane 5-raketten kan følges live på ESA's hjemmeside




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere