Syv gode råd til sikkerhed i skyen

It-Akademiet: Alle taler om cloud computing, og mange er ængstelige over, om det mon er sikkert nok. Her får du syv håndfaste råd til, hvordan du får styr på sikkerheden i skyen.

Et af it-verdenens varmeste emner i 2009 er cloud computing.

It-giganter som Amazon, Google og Oracle lokker alverdens selskaber med massive besparelser på forskellige cloud-services, der typisk går under betegnelser som software-as-a-service (SaaS), platform-as-a-service (PaaS), infrastructure-as-a-service (IaaS) og senest det amerikanske teleselskab Verizons computing-as-a-service (CaaS).

Spørgsmålet, de fleste it-chefer i den henseende tumler med, er, om de skal blive ved med at bevare data, applikationer og services nede i kælderen, eller om de via nettet skal sendes op i en sky - eller cloud på it-nydansk.

Set gennem business-brillerne er især omkostningsbesparelser som følge af betaling for reelt serverforbrug og cloud-leverandørens stordriftsfordele samt automatiseret skalering og outtasking af kundernes egne it-ressourcer yderste interessante områder i finanskrisens skygge, fordi der kan spares mange driftskroner i skyerne.

Men sikkerhedsspørgsmål om, hvorvidt applikationer, services og ikke mindst data er i sikre hænder i en eller flere skyer, får mange it-ansvarlige til at trække i håndbremsen, inden de får sendt it-forretningen i den syvende himmel.

Sikkerhedsekspert Carsten Jørgensen fra Devoteam Consulting peger på, at nuværende eller potentielle cloud-kunder skal overveje og sikre flere områder, før de slipper it-forretningen løs i skyerne.

"Der er en række sikkerhedsområder, der er nye i cloud computing i forhold til virksomhedernes nuværende interne eller eksterne it-drift. Man skal i hvert fald holde sig for øje, at man via de netbaserede tjenester har meget lidt at skulle have sagt med hensyn til sikkerhedsadministrationen," foræller Carsten Jørgensen.

Han understreger dog, at trods de nye cloud-tider, er der meget, der er business as usual.

Dansk hjemmeside om sky-sikkerhed
Som fritidsprojekt har han startet den ikke-kommercielle hjemmeside cloudsecurity.dk, hvor interesserede kan læse mere om internationale sikkerhedsinitiativer i it-skyerne.

"De fleste kunder er nok interesserede i at danne sig et sikkerheds-overblik selv hos meget store it-firmaer. Hvis ens data ligger ukrypterede på servere i Cambodja, kunne det jo være, at man havde lyst til at kigge efter en anden leverandør," forklarer Carsten Jørgensen.

Han opstiller syv leveregler, hvis man vil flyve driftssikkert inden for cloud computing:

1. Definer skyens omfang
Undersøg præcis hvilken skyer, der er tale om i din aftale.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Til Computerworlds Premium-medlemmer: Download eksklusiv single og lydbog om det store Mærsk-angreb - fortalt time for time
Som Premium-læser skal du forkæles. Derfor har vi på Computerworld gjort lidt ekstra ud af det og lavet en sommerferiegave til dig. Download den her.
Computerworld
Margrethe Vestager på vej med rekordbøde til Google for misbrug af Android
Margrethe Vestager lægger op til endnu et slagsmål med Google. Denne gang kan udfaldet blive den hidtil største bøde til den internationale tech-gigant.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.