Artikel top billede

IE fjernes fra Windows - hvem har gavn af det?

ComputerViews: Microsoft fjerner Internet Explorer fra Windows efter pres fra EU. Det gavner - måske - de andre browserproducenter. Men hvad med den helt almindelige forbruger?

ComputerViews: Microsoft har valgt at komme EU's konkurrence-vogtere i forkøbet ved helt at fjerne Internet Explorer fra Windows 7, når det nye operativsystem sendes på gaden den 22. oktober.

Monopol-anklagerne i EU er afstedkommet af brokkerier fra browser-producenten Opera, der senere har fået følgeskab af Mozilla og Google.

De mener, at Microsoft er med til at holde andre browsere ude fra markedet ved at bundle Windows med IE.

Kommer EU i forkøbet

Belært af tidligere monopolsager i EU har Microsoft godt kunne fornemme, hvor browser-sagen var på vej hen, og derfor valgte selskabet allerede tidligere på året at annoncere, at man i Windows 7 vil kunne fjerne IE helt - noget, der ikke har været muligt i tidligere Windows-versioner.

Det har dog tilsyneladende ikke været nok, og derfor går Microsoft nu hele vejen og sender EU-versionerne af Windows 7 på gaden helt uden en browser overhovedet.

Microsoft forklarer i et blogindlæg, at IE I stedet vil blive tilbudt seperat som 'easy-to-install' til både computer-producenter og -brugere.

Der er endnu ingen, der ved, om EU vil stille sig tilfreds med Microsofts tiltag. Det har tidligere været bragt på banen, at Microsoft skulle tvinges til at installere andre browsere, eller at brugeren under Windows-installationen skulle præsenteres for det direkte valg mellem de forskellige browsere.

Indtil videre er det eneste sikre dog, at IE ikke kommer med i Windows 7, hvis man køber computeren i EU.

Det gør Opera, Firefox og Chrome så heller ikke, selvom det nok var det håb, de havde, da de rejste sagen i sin tid.

Hvem gavner det?

I år 2009 er en computer uden en browser som en bil uden et rat. Du har alt det nødvendige grej i form af hardware og operativsystem, men alle de tjenester, som en typisk bruger anvender i dag - YouTube, Gmail, Facebook - kan du ikke få adgang til.

Set i det lys er det svært at se, hvem der får gavn af beslutningen fra Microsoft.

Jo, man kan da bare installere en browser - ingen problemer i det. Sagen er bare den, at en stor del af befolkningen - alle dem, der ikke arbejder med it og læser Computerworld eller andre it-medier - ikke har browseren specielt langt fremme i den daglige bevidsthed. Hvis man overhovedet ved, hvad en browser er?

De Windows-brugere (for det er det, de er) skal nu til selv aktivt at hitte ud af, hvordan man finder frem til en browser. Og når de finder den - måske med hjælp fra en it-kyndig nevø - vil det højst sandsynligt være i form af Internet Explorer, for det er den, de plejer at bruge.

Og hvordan installerer man egentlig Firefox, hvis man ikke har nogen browser på ens Windows-computer? Ved at installere Internet Explorer først.

Hvilken browser præinstallerer Dell mon?

Heldigvis kan pc-producenterne vælge at præinstallere en browser, inden de sender computeren ud i butikkerne, og så er det i det mindste ikke forbrugeren, der skal have bøvlet. Men gad vide, hvor mange pc-producenter, der vælger at satse på Opera eller Chrome?

De vil selvfølgelig vælge Internet Explorer, for det er det, den almindelige bruger kender og er fortrolig med, og hverken Dell, HP eller Acer ønsker, at deres kunder skal få en computer i hånden, som kommer med for mange ukendte ikoner på skrivebordet.

Flere af pc-producenterne vil muligvis vælge at præinstallere Firefox, der på Windows-platformen er den eneste browser, der p.t. kan true IE. Dermed er IE's dominerende position vel brudt?

Næppe. De mennesker, der har et behov for og et ønske om et browser-alternativ til IE, har nok allerede opdaget, at der er noget, der hedder Firefox.

De, der ikke har, vil bare lede efter det velkendte blå "e", som pc-producenterne mere eller mindre vil være tvunget til at præinstallere - Firefox eller ej.

Konkurrencen lever i bedste velgående

For læsere af nærværende medie er al denne snak om browsere naturligvis ligegyldig. Her har folk truffet et bevidst browser-valg. Men det har alle de andre ikke.

Derfor er Microsofts tiltag hverken fugl eller fisk, som det ser ud nu. Det vil ikke ændre markedsandelene markant, det vil ikke gøre en browser som Opera mere eller mindre populær.

Firefox, derimod, har for længst forladt vuggen og har i de senere år stille og roligt nuppet IE-markedsandele. Helt uden EU's indblanding.

Ifølge Net Applications havde IE-browserne i maj i år en global markedsandel på 65,50 procent, mens Firefox lå på 22,51 procent. Går man godt og vel to år tilbage, vurderer Net Applications, at IE lå på 79,12 procent, mens Firefox stod for 14,63 procent.

Resten skyldes Macs øgede popularitet - for Mac kommer som bekendt med Safari præinstalleret.

Den bevægelse vil fortsætte uanset hvad, netop fordi konkurrencen er til stede på browsermarkedet. Så når Microsoft nu sender Windows 7 på markedet uden en browser, er det aller højst en formel sejr for Opera og EU.

Den almindelige forbruger er ligeglad. Bare han/hun kan komme på nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere