Tegning: Lene Sekjær.

Hvor sikker er sikkerhedsindustrien?

De digitale sikkerhedsvogtere har stor indsigt i datakriminalitet og benytter gerne frygtscenarier for at sælge software. Hvor troværdig er sikkerhedsbranchen egentlig?

De arbejder i en relativ ung industri, hvor de holder udkig efter it-kriminelle med hang til hurtige håndører og langsigtede botnet.

De maler gerne fanden på firewall'en og har ofte lige et produkt på hånden, der kan smide alle orme, virus-angreb, trojanere samt sorte katte og andre dæmoner på porten.

De rådgiver om digital tryghed og sælger sikkerhedssoftware, -konsulentbistand og -hardware, der ifølge analysehuset IDC årligt omsætter for omkring 2,1 milliarder kroner alene i Danmark.

De er sikkerhedsfolkene, der givetvis har ansvaret for den digitale arbejdsro i din virksomhed.

Men hvor sikker er den industri, der selv dagligt sidder begravet med fingrene i de onde sider af den digitale verden? Er det ikke fristende at gå over til den mørke side?

"Når man taler om sikkerhed, er der altid den fysiske sikkerhed i form af interne folk i et sikkerhedsfirma, der per definition udgør en sikkerhedsrisiko. På trods af enkelte brodne kar er det erfaringsmæssigt en branche, der er til at stole på herhjemme," vurderer research manager Anders Elbak fra analysehuset IDC.

It-kriminel står til 60 år i skyggen
Et af de brodne kar - tidligere sikkerhedskonsulent Max Ray Vision med tilnavnet "Iceman - blev i mandags fundet skyldig i snyd med ikke færre end to millioner kreditkortnumre, som han havde lænset for omkring 450 millioner kroner.

Iceman blev fanget af en FBI-agenten J. Keith Mularski, der havde infiltreret et af de sorte markeder på nettet i to år, og nu står ismanden til 60 år i skyggen ifølge cnet.com.

Datakriminalitet må og bør ikke ske på det danske sikkerhedsmarked, mener direktør Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS Group.

"Man kan selvfølgelig ikke helt udelukke, at den slags ting sker. Men hos os og i flere andre sikkerhedsfirmaer bliver job-kandidater grundigt kontrolleret for tidligere black hat-virksomhed (it-kriminel adfærd, red.). I vores og flere andre firmaer er der specifikke politikker og procedurer, som udelukker tidligere it-kriminelle fra at få et job i branchen," siger Peter Kruse.

Han nævner blandt andet, at job i et sikkerhedsfirma, der har med statens it-sikkerhed at gøre, kan indebære, at man bliver kontrolleret af Politiets Efterretningstjeneste (PET). Normalt kontrollerer sikkerhedsfirmaerne dog ikke meget mere end straffeattesten og jobkandidatens navn via en eller flere søgemaskiner.

"Vi ønsker ikke at ansætte black hats, fordi man ikke helt kan stole på dem. It-kriminalitet kan være en fristelse for svage sjæle, og jeg kan roligt sige, at det er slut med et job i sikkerhedsbranchen, hvis man blive taget med nallerne i kagedåsen," lyder det fra CSIS-chefen.

Integritet en del af kulturen
Den tilgang til sikkerheden i sikkerhedsfirmaerne møder opbakning hos sikkerhedsekspert Ken Willén fra sikkerhedsfirmaet Symantec.

"Alle de steder, jeg har arbejdet, har der været et stærkt internt kodeks omkring, hvad medarbejderne kan tillade sig. Men det er da klart, at når man foretager en penetrationstest mod it-infrastrukturen i et pengeinstitut, og man opdager svagheder, er det altafgørende, at sikkerhedsmedarbejderne ikke forsvinder ud af firmaet med den slags oplysninger," siger Ken Willén.

Han forklarer, at det er op til it-chefen i et sikkerhedsfirma løbende at evaluere tilliden til de enkelte medarbejdere.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Datadrevet forretning 2020: Sæt data på den strategiske dagsorden

Forretningspotentialet i data er enormt og vil på mange måder være den udløsende faktor mellem succes og fiasko for mange virksomheder i de kommende år. På denne konference gennemgår vi en række vinder-cases med virksomheder, der i både det små og store har indtænkt data og digitalisering på nye måder i deres dagligdag.

11. december 2020 | Læs mere


Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.