Artikel top billede

Retspræsident afviser kritik af digital tinglysning

Retspræsidenten for den nye tinglysningsret afviser, at det digitale tinglysningssystem åbner flere muligheder for svindel. Tværtimod er det mere sikkert, siger han.

To jurister har kritiseret den digitale tinglysning for give mulighed for mere svindel.

Juristerne har overfor Jyllands-Posten kritiseret det nye system, fordi de mener, at det giver øget mulighed for at tage pant i andres ejendom - uden at den rigtige ejer opdager og stopper svindelen.

Retspræsident i den nye tinglysningsret, som har ansvaret for den digitale tinglysning, Sørup Hansen, er dog fuldstændig uforstående overfor kritikken.

"Det er ikke anderledes end i dag, og det er ulovligt og det er strafbart at svindle på den måde. Vi mener selv at det nye system er mere sikkert," konstaterer Sørup Hansen.

Kritikken går på, at en svindler kan optage lån i en anden persons ejendom - og da der ikke automatisk bliver sendt en kvittering til vedkommende, vil det kunne gå ubemærket hen.

Sørup Hansen forklarer dog, at svindel med det nye system blandt andet vil kræve, at man har adgang til den digitale signatur for den person, man vil begå svindelen imod.

"Det er ikke væsentlig lettere end det er i dag. Man skal tilegne sig den pågældende persons digitale signatur og kode. Det er sværere end at lave en falsk underskrift," siger Sørup Hansen.

Bedre kontrol

En anden del af kritikken retter sig mod for store muligheder for såkaldte autoriserede meddelere, som er professionelle i ejendoms-, bank- eller revisionsbranchen. De kan udstede falske pantebreve i andres ejendom, hvis de har et cpr- eller cvr-nummer.

Men retspræsident Sørup Hansen fortæller, at der for det første er strenge krav til de autoriserede meddelere, og for det andet vil den person, hvis ejendom, der tages pant i, blive gjort opmærksom på det.

"Tinglysningssystemet vil sende besked direkte, så man vil få besked," konstaterer Sørup Hansen.

Han mener desuden, at det nye system giver gode muligheder for kontrol - og dårlige muligheder for at slippe afsted med svindel, fordi alting registreres og det vil gøre det let at finde frem til svindlere.

Sørup Hansen pointerer, at det digitale tinglysningssystem ikke er indført efter en pludselig indskydelse.

"Det er en lov som Folketinget har vedtaget, og der ligger altså et grundigt forarbejde foran," siger han.

Allerede 20. august lukker Tinglysningsretten ned for den traditionelle tinglysning, og 8. september går det nye digitale system i luften.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere