Dansk IT håber, at folkeskolen kan sikre, at danskerne får bedre it-færdigheder, så flere får glæde af de offentlige digitale services. Arkivfoto: Mikael Rieck

Danskerne kan ikke udnytte gode digitale services

IT i Praksis viser, at danskerne sætter pris på digitale services. Men for mange har ikke færdighederne, lyder det fra Dansk IT.

Danskerne er generelt glade for den offentlige service på nettet.

Det viser rapporten "IT i Praksis 2009", som udkom i går.

66 procent af de 18-45 årige mener, internettet har forbedret det offentliges service. Kun 16 procent af det repræsentative udsnit af befolkningen, der er blevet spurgt, mener ikke, at de digitale kanaler har ført til forbedret service.

Og hvis man zoomer ind på gruppen af 26-35 årige, så foretrækker 60 procent ligefrem kommunikation via mail og hjemmesider frem fra andre former - for eksempel at ringe eller møde op på et servicecenter.

De positive toner fra en stor del af befolkningen møder ikke kun jubel hos interesseorganisationen Dansk IT, der står bag rapporten sammen med Rambøll Management.

På den ene side mener Klaus Kvorning Hansen, formand for Dansk IT og direktør med ansvar for it, HR og jura i Pensam, at det er positivt, at så mange danskere oplever bedre service gennem digitale muligheder.

"Hvis politikerne ikke har øje for den innovationskraft, der ligger i it, og borgernens parathed, går vi glip af nogle gevinster," siger han og opfordrer til, at det offentlige ser på borgernes oplevelse, blandt andet ved at digitalisere hele sagsforløb.

"Det, borgerne betragter som en forbedring, er blandt andet, at man kan afslutte sin sag online i stedet for også at skulle skrive noget ud og sætte et frimærke på og sende det med posten," siger Klaus Kvorning Hansen.

Ikke fuldt udbytte
Samtidig med optimismen er Dansk IT's formand bekymret for den del af befolkningen, som ikke rider med på den digitale bølge.

"Vi har set en undersøglse fra Danmarks Statistik, som viser, at 40 procent ikke har tilstrækkeligt avancerede it-færdigheder. Deres færdigheder går ikke langt ud over at kommunikere per mail, før nervøsiteten sætter ind, og kompetencerne begynder at mangle," siger Klaus Kvorning Hansen og tilføjer:

"De skal op på et mere avanceret niveau. Det er dyrt og skaber et a-hold og et b-hold, som gør, at vi bliver nødt til at have flere kanaler åbne."

Dansk IT's formand understreger, at de manglende færdigheder kun et stykke af vejen kan afhjælpes med mere brugervenlige løsninger, og samtidig minder han om, at det ikke kun er ældre danskere, der har problemer med it-færdighederne.

"Der er også blandt de unge manglende færdigheder," siger Klaus Kvorning Hansen. Han håber, at en mere målrettet indsats i både folkeskolen og på seminarierne kan løse problemet.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Få mere fart på og kvalitet i udviklingsafdelingen med DevOps

Få indsigt i den populære DevOps-tankegang, der kendetegner den moderne it-organisation, hvor samarbejde og integration er nogle af nøgleordene. Kom og hør konkrete cases fra virksomheder, der arbejder efter DevOps og mød de førende leverandører, der fortæller, hvordan du kommer derhen, hvor udviklingsafdelingen kan understøtte den digitale innovation med de ideer og i det tempo, som der forventes.

30. maj 2017 | Læs mere


Dropbox partnerdag 2017

Det er en fornøjelse at præsentere en ny stor forretningsmulighed med Dropbox Business. På partnerdag får I indsigt i både kommercielle og tekniske aspekter ved at sælge Dropbox Business. Arrangementet henvender sig til både eksisterende Dropbox-forhandlere i Danmark og til jer, der leder efter nye forretningsmuligheder, og som overvejer at blive Dropbox-forhandler.

31. maj 2017 | Læs mere


Business intelligence - den nye bølge: Få styr på de nye løsninger og alle mulighederne

En ny bølge af af moderne BI-løsninger og -produkter skaber helt nye muligheder. Vi sætter fokus på den nye BI-bølge.

07. juni 2017 | Læs mere


CIO
Bliv klar til EU-persondataforordningen: Ministerium klar med længe ventet dansk vejledning til den nye EU-lov
Justitsministeriet er efter en måneds forsinkelse klar med den store vejledning til EU's kommende persondataforordning, der kommer til at få konsekvenser for alle danske virksomheder. Se vejledningen her.
Comon
Microsofts vilde - og hammerdyre - Surface Studio kommer til Danmark
Microsofts all-in-one-computer, Surface studio, kommer til Danmark midt i juni til en vild pris
Job & Karriere
Dansk it-firma masseansætter: Skal bruge 90 nye medarbejdere med disse it-profiler
It-virksomheden BEC skal bruge 90 nye it-medarbejdere. Her kan du se de konkrete it-profiler, BEC er på udkig efter.
White paper
SharePoint implementeringens syv dødssynder
I dette whitepaper kan du læse mere om SharePoint-implementeringens syv dødssynder og om, hvordan man får sin SharePoint-løsning til at blive en succes ved at tage hånd om disse problemstillinger.