Dansk IT håber, at folkeskolen kan sikre, at danskerne får bedre it-færdigheder, så flere får glæde af de offentlige digitale services. Arkivfoto: Mikael Rieck

Danskerne kan ikke udnytte gode digitale services

IT i Praksis viser, at danskerne sætter pris på digitale services. Men for mange har ikke færdighederne, lyder det fra Dansk IT.

Danskerne er generelt glade for den offentlige service på nettet.

Det viser rapporten "IT i Praksis 2009", som udkom i går.

66 procent af de 18-45 årige mener, internettet har forbedret det offentliges service. Kun 16 procent af det repræsentative udsnit af befolkningen, der er blevet spurgt, mener ikke, at de digitale kanaler har ført til forbedret service.

Og hvis man zoomer ind på gruppen af 26-35 årige, så foretrækker 60 procent ligefrem kommunikation via mail og hjemmesider frem fra andre former - for eksempel at ringe eller møde op på et servicecenter.

De positive toner fra en stor del af befolkningen møder ikke kun jubel hos interesseorganisationen Dansk IT, der står bag rapporten sammen med Rambøll Management.

På den ene side mener Klaus Kvorning Hansen, formand for Dansk IT og direktør med ansvar for it, HR og jura i Pensam, at det er positivt, at så mange danskere oplever bedre service gennem digitale muligheder.

"Hvis politikerne ikke har øje for den innovationskraft, der ligger i it, og borgernens parathed, går vi glip af nogle gevinster," siger han og opfordrer til, at det offentlige ser på borgernes oplevelse, blandt andet ved at digitalisere hele sagsforløb.

"Det, borgerne betragter som en forbedring, er blandt andet, at man kan afslutte sin sag online i stedet for også at skulle skrive noget ud og sætte et frimærke på og sende det med posten," siger Klaus Kvorning Hansen.

Ikke fuldt udbytte
Samtidig med optimismen er Dansk IT's formand bekymret for den del af befolkningen, som ikke rider med på den digitale bølge.

"Vi har set en undersøglse fra Danmarks Statistik, som viser, at 40 procent ikke har tilstrækkeligt avancerede it-færdigheder. Deres færdigheder går ikke langt ud over at kommunikere per mail, før nervøsiteten sætter ind, og kompetencerne begynder at mangle," siger Klaus Kvorning Hansen og tilføjer:

"De skal op på et mere avanceret niveau. Det er dyrt og skaber et a-hold og et b-hold, som gør, at vi bliver nødt til at have flere kanaler åbne."

Dansk IT's formand understreger, at de manglende færdigheder kun et stykke af vejen kan afhjælpes med mere brugervenlige løsninger, og samtidig minder han om, at det ikke kun er ældre danskere, der har problemer med it-færdighederne.

"Der er også blandt de unge manglende færdigheder," siger Klaus Kvorning Hansen. Han håber, at en mere målrettet indsats i både folkeskolen og på seminarierne kan løse problemet.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hosting og outsourcing: Find den rigtige model og leverandør

Hosting og outsourcing-markedet rummer utallige muligheder for at aflaste og effektivisere din virksomhed, så der kan fokuseres på kerneforretningen. Markedet er dog også kendetegnet ved mange og meget forskellige leverandører og leverance-modeller. På dette event giver vi dig et indblik i, hvordan hosting i 2017 kan blive en strategisk og praktisk hjælp for din virksomhed.

24. oktober 2017 | Læs mere


Gå hjem møde om machine learning: Kickstart dine machine learning-projekter

På dette gå hjem møde får du fra eksperter på området en introduktion til machine learning og de nye teknologiske og forretningsmæssige muligheder, det skaber. Kickstart dine machine learning-projekter ved at deltage i dette gå hjem møde

25. oktober 2017 | Læs mere


Sikkerhed i virksomheden: Sådan får du et bedre forsvar mod de mange trusler

Flere tusinde it-ledere meldte for nylig i en ny stor undersøgelse ud, at sikkerhedstruslen aldrig har været mere alvorlig. Det er dog langt fra kun de cyberkriminelle, der giver søvnløse nætter. Vi sætter fokus på sikkerhed i virksomheden i 2017.

31. oktober 2017 | Læs mere


Computerworld
Retten ophæver navneforbuddet i Atea-sagen: Her er de syv tiltalte
Østre Landsret har netop besluttet at ophæve navneforbuddet i Atea-sagen. Det betyder, at offentligheden nu må se navnene på de tiltalte i sagen.
CIO
"På 11 minutter blev vores computere ramt af den frygtede Petya ransomware-skærm"
"På 11 minutter blev vores computere ramt af den frygtede Petya ransomware-skærm. Først troede vi, at det bare ville blive en aften uden email, og at de ville fikse det i løbet af natten. Men næste morgen var der krisemøde, og vi fik at vide, at vi ville være nede i lang tid."
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
IBM’s Watson har gennemlæst 600 jobopslag, og snart kan der blive vendt op og ned på vores jobsøgning
Kunstig intelligens kan forandre den måde virksomheder rekrutterer på. Derfor har IBM netop gennemført et stort forsøg med Danmarks største erhvervsskole.
White paper
Er din virksomhed (måske) på vej ud i skyen? … her er tre mulige strategier og alle de vigtigste overvejelser
For langt de fleste virksomheder er cloud en uundgåelig del af fremtiden. Men hvordan skal man gribe det projekt an? Dette whitepaper fra EG fyldt med værdifulde input til de virksomheder, som står på tærsklen til at tage beslutningen - analyser, refleksioner, opmærksomhedspunkter og anbefalinger, som kan være en støtte i overvejelserne og undersøgelsen forud for beslutningen.