Artikel top billede

Mainframe: Døende øgle på livsforlængende medicin?

Hvem har i dag råd til ikke at overveje mainframes fremtid, spørger HP-chef Keld Jersild Olsen. IBM afviser dog mainframens død.

"Er mainframen fredet?"

Det spørgsmål stillede Hewlett-Packard Danmarks (HP) administrerende direktør Keld Jersild Olsen for nylig på Computerworlds blog.

Når nu virksomhederne i disse finanskrisetider alligevel er i gang med at finde besparelser rundt omkring i organisationen, ville det være fornuftigt at kaste et kritisk blik på en af de største poster i it-budgettet, nemlig mainframen, lyder opfordringen fra HP-direktøren.

Mainframes er dobbelt så dyre i dag som i 2001, fortæller Keld Jersild Olsen, og peger på, at omkostningerne til mainframe i mellemstore mainframe-datacentre, eksempelvis hos store danske industrivirksomheder, ligger et sted mellem 50 og 80 millioner kroner om året.

"Der skal ikke meget hovedregning til at finde ud af, hvad blot en 10 procents besparelse ville betyde, og i realiteten kan omkostningerne typisk reduceres med 50 procent ved at skifte til en standardplatform," skriver han.

Den konvertering fra mainframe- til server-platform koster måske fem til 10 millioner kroner, men er tjent ind på et år til halvandet.

"Det er en fantastisk business case at gå fra mainframe til standardplatform. Så hvorfor er det alligevel som om, at mainframen er fredet i mange danske virksomheder?" spørger han.

IBM hilser diskussion velkommen

Det er ikke nogen hemmelighed, at Keld Jersild Olsens virksomhed sælger servere og ikke mainframes. Derfor er det let at skyde ham i skoene, at han med sit blog-indlæg blot forsøger at sælge en af sine egne HP-serverfarme.

De beskyldninger om eventuel brødnid er han klar over kan komme, men modsat af, hvad man kunne tro, er mainframe-folket ikke utilfreds med at tage diskussionen.

"Selvfølgelig skal man spørge sig selv, om man har man råd til at lade være med at kigge på den største post i it-budgettet," siger afdelingsdirektør Peter Sommer, som ansvarlig for IBM's hardware-division.

"Men vores kunder er professionelle. Hvis mainframen ikke var det rigtige valg for dem, ville vi se en flugt i hobetal fra platformen til noget andet, og det gør vi ikke. Hos de virksomheder, vi har som kunder, ser vi, at de driver deres it meget professionelt," siger Peter Sommer.

Løn til flere på server-platform

Ligesom med alle andre forretningsmæssige beslutninger, for eksempel om at udlicitere sin produktion til Østen, handler det om at tilpasse sig den økonomiske situation, fortsætter han

"Her er it-omkostninger jo meget gennemsigtige. Hvis mainframen var for dyr, ville vores kunder handle på det. Det er fint at blive udfordret, men når tingene er regnet færdig, så viser alle undersøgelser, at det, det koster at drive en Intel-platform, er lige så dyr eller dyrere end en mainframe, alene på grund af lønninger til de mange flere mennesker, man skal bruge for at drive den."

Han peger på, at mainframe-folk ganske vist tjener mere end de fleste andre it-folk.

"Men de er ikke fem gange så dyre, og der går typisk én mainframe-mand for hver 15-20 af de andre it-folk."

Mainframe-platformen vokser

Kan I trods alt mærke, at virksomhederne begynder at overveje at skifte platform fra mainframe til servere?

"Tværtimod, vi ser platformen vokse. Vi måler vores computerkraft i MIPS (millioner instruktioner per sekund, red.), og vi leverer flere og flere MIPS til flere og flere kunder. Der er kolleger i branchen, der ønsker at føre migreringsdialogen med vores kunder, men vi kan ikke se, at de har fået noget ud af det endnu. Typisk er de påståede besparelser ved af flytte opgaver bort fra mainframen stærkt overvurderede."

"Vi har ofte set projekter skrinlangt, hvor man har søgt at flytte opgaver bort fra mainframen, fordi man har måttet se i øjnene, at omkostningerne til ekstra kapacitet, infrastruktur og personale er fejlvurderet. Jeg kan ikke nikke genkendende til en tendens om, at mainframe-platformen forlades til fordel for servere," siger Peter Sommer.

En ting er, at kunderne er glade for deres mainframe. Men hvad skal de gøre, hvis der pludselig ikke er folk, som kan vedligeholde og udvikle på platformen. Så må den jo dø?

"Det er klart, hvis man tegner billedet op på den måde. Det fantastiske er, at software også bliver mere og mere modnet, og vi oplever, at den front end eller programmeringsflade og hele tilgang til platformen, bliver mere og mere platformsneutral. De, der tidligere har udviklet på en Unix-platform, kan i dag meget lettere udvikle til mainframe," siger Peter Sommer.

Han henviser til, at der skal bruges relativt meget færre mennesker til at drive en mainframe.

"Det er et af vores kraftigste salgsargumenter," siger IBM-chefen.

Et andet slagfærdigt salgsargument er mainframens placering i den grønne diskussion.

"Alle studier viser, at mainframen ligger rigtig godt til i den grønne bølge. IBM bliver ved med at poste mange penge i udviklingen af mainframen og dens software. Den eneste grund til, at IBM gør det, er, at der er kunder, der bruger den og er glade for den."

Computerworld sætter i en række artikler fokus på mainframe. Vil serverne overtage, eller holder mainframen sin position som it-verdenens klippesolide talknuser?

Læs mere:
Mainframens pålidelighed bliver et dødsmærke

Skandinavien i gryende mainframe-panik

Vi savner den gode gamle systemprogrammør




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere