Artikel top billede

Intel beskylder EU for unfair heksejagt

Ren heksejagt med et resultat, der nærmest var planlagt på forhånd, raser Intel, der for alvor skærper kritikken af EU.

Computerworld News Service: Intel kritiserer EU-Kommissionen skarpt for at være selektiv i sin undersøgelse af bevismaterialet i den monopol-sag, som EU har indledt mod Intel med beskyldning om, at selskabet har misbrugt sin dominerende position til egen fordel.

Intel beskylder EU for på forhånd at gå ud fra, at virksomheden er skyldig i monopol-sagen.

Intels kritik kommer samtidig med, at EU-Kommissionen offentliggør et dokument, der i detaljer beskriver e-mail-udvekslinger mellem Intel og en stribe pc-producenter.

Det fældende bevis

Repræsentanter fra EU-Kommissionen beskriver disse e-mail-udvekslinger som "det fældende bevis" i undersøgelsen. Intel fik i maj en bøde på knap otte milliarder kroner for misbruget, men har siden appelleret dommen.

Intel angriber således EU-Kommissionesn håndtering af sagen.

"Intel har med skuffelse konkluderet, at EU-Kommissionen indledte undersøgelsen med en forudindtaget holdning om at ændre i resultaterne af den fri konkurrence. Det har haft den konsekvens, at EU har vurderet bevismaterialet som en anklagemyndighed, der skal bevise sin påstand. Det har gjort, at EU-Kommissionen har ignoreret - og til tider endda nægtet at indhente - vigtigt bevismateriale, der har stredet mod kommissionens verdensbillede. Resultatet er blevet en konsekvent ensidig og resultatorienteret udvælgelse og fortolkning af bevismaterialet," skriver Intel i dokumentet, der er tilgængelig på chipproducentens website [pdf].

Fatter ikke en brik af markedet

EU-Kommissionen har ifølge Intel heller ikke forstået konkurrencesammenhængen for x86-processoren og pc-markederne og den måde, hvorpå Intel konkurrerer mod sin hovedkonkurrent, Advanced Micro Devices, AMD.

Ifølge kommissionens domsafsigelse har Intel forhandlet rabatordninger på plads med pc-producenter som Dell, Hewlett-Packard og Lenovo for at holde AMD ude af markedet.

I kendelsen på 518 sider, som blev offentliggjort i mandags, offentliggør EU-Kommissionen e-mails som bevis på, hvordan Intel har forhandlet aftaler om at levere chip til pc-producenterne gennem rabatordninger.

Lukrativ aftale med Intel

Disse ordninger har ifølge kendelsen afholdt pc-producenterne fra at købe AMD-processorer, så de næsten udelukkende er begyndt at anvende Intel-chip.

"Sent i sidste uge indgik Lenovo en lukrativ aftale med Intel. Som resultat vil vi ikke introducere AMD-baserede produkter i 2007 i vores sortiment af bærbare," skrev en chef fra Lenovo i en intern e-mail fra december 2006 ifølge kendelsen.

Men Intel afviser, at der med rabatterne, som virksomheden gav Lenovo, skulle følge vilkår om eksklusivaftaler.

Intels rabatter til HP fra november 2002 til maj 2005 blev dog givet på det vilkår, at mindst 95 procent af HP's behov for mikroprocessorer til desktoppe til erhverv skulle være fra Intel.

I en e-mail fra juli 2002 skrev en chef fra HP: "SØRG VENLIGST FOR IKKE … at kommunikere til regionerne, resten af jeres teams eller til AMD, at vi er begrænsede til at bruge AMD i maksimum fem procent ved at forfølge denne aftale med Intel." Denne e-mail blev skrevet, mens Intel og HP forhandlede deres rabatordning.
'Følelsesmæssige udvekslinger'
Europa-Kommissionen satte selektivt sin lid til "følelsesmæssige udvekslinger" og spekulation i e-mails, der blev bedømt til at støtte kommissionen i sin sag, skriver Intel.

Kommissionen ignorerede ifølge Intel kernebevismateriale heriblandt dokumenter, nedskrevne erklæringer og vidneudsagn fra ledende individer, der forhandlede transaktionerne.

Blandt de vigtige beviser, som EU-Kommissionen angiveligt har ignoreret, hører et interview af en chef fra Dell, som ifølge Intel har aflagt vidne udsagn til chipproducentens fordel.

Er det embedsmisbrug?

Intel har fremlagt denne sag for EU-Kommissionens ombudsmand, som konkluderede i juli, at undladelsen "at registrere og gemme bevismaterialet fra dette møde nærmest udgør embedsmisbrug fra kommissionens side," skriver Intel.

Denne chef fra Dell skal ifølge rapporter i medierne have fortalt kommissionens undersøgere, at han fandt ydelsen i AMD's chip "meget ringe" sammenlignet med Intels.

Intel skriver også, at AMD's salg af mikroprocessorer til pc-producenter steg mellem 2002 og 2007, hvilket skal indikere, at Intels konkurrent faktisk havde fremgang i den periode, hvor Intel er dømt for konkurrenceforvridende adfærd.

Herudover havde EU-Kommissionen ifølge Intel ikke med i overvejelserne, at AMD angiveligt stod over for nogle udfordringer i visse områder af markedet heriblandt at leve op til sine mikroprocessor-kunders krav.

"Kommissionens konklusion, at Intel solgte produkter til underpris for at skade AMD, er opnået ved åbenlys manipulation af pris og konkurrencevilkår," skriver Intel, som også kritiserer Europa-Kommissionen for ikke at kræve, at AMD indgav interne dokumenter med relation til sagen, og for at nægte Intel adgang til disse dokumenter.

Bevismaterialet, der er offentliggjort af Europa-Kommissionen, taler sit eget tydelige sprog, udtaler talsmand for AMD Michael Silverman via e-mail.

"Intel kan sige, hvad det skal være, men der er en simpel årsag til, at virksomheden ikke har kunnet overbevise en eneste monopol-instans, der uafhængigt har gennemgået bevismaterialet, om at deres praksis skulle være lovlig og forbrugervenlig. Og årsagen er, at Intel bryder loven," skriver Silverman.

Intels udtalelse kommer under en uge efter, at virksomhedens formelle appel af afgørelsen blev offentliggjort af Retten i Første Instans i Luxembourg, som hører appeller af Europa-Kommissionens sager.

"Intel bringer al bevismaterialet frem for Retten i Første Instans, ikke kun for at vise hvorfor Europa-Kommissionens afgørelse var forkert, men også hvorfor den bør omstødes, skriver Intel.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere