Artikel top billede

Ellison: Vi vil ikke af med MySQL

Oracles topchef tørster efter godkendelse af opkøbet af Sun og hævder, at Oracles database ikke konkurrerer mod MySQL.

Computerworld News Service: På trods af EU's bekymringer over Oracles potentielle ejerskab af open source-databasen MySQL insisterer Oracles koncernchef, Larry Ellison, ufortrødent på, at han ikke agter at afhænde MySQL for at få EU's godkendelse af Oracles planlagte opkøb af Sun Microsystems.

Oracles database konkurrerer ikke mod MySQL, understregede Larry Ellison, da han overfor en forsamling af branchens topfolk fremlagde sin vision om, at Oracle skal gøre, som IBM gjorde under tidligere Thomas Watson Jr., og blive en virksomhed, der leverer komplette systemer.

Ellison blev ved denne Churchill Club-begivenhed interviewet af Ed Zander, der er tidligere chef for både Motorola and Sun, hvor han understregede, at Oracle konkurrer mod databaser såsom Microsoft SQL Server og IBM DB2 men altså ikke MySQL.

"Vi er aldrig i konkurrence mod MySQL. Oracle og MySQL kaldes begge databaser, men de henvender sig til forskellige markeder," forklarer Larry Ellison.

"Nej, vi vil ikke afhænde MySQL, heller ikke hvis vi bliver bedt om det af EU," siger Ellison.

EU er bekymret over, at Oracle skal eje MySQL, som er den førende open source-database, samtidig med virksomhedens egen kommercielle database.

De amerikanske myndigheder mener ikke, at fusionen skader den fri konkurrence, og har allerede godkendt opkøbet, argumenterer Ellison.

"Jeg tror, at når EU-embedsmændene gør deres job, så kommer de frem til den samme konklusion," siger han.

Larry Ellison understreger det presserende behov for at gennemføre fusionen på 37,2 milliarder kroner, som blev offentliggjort i april.

"Sun taber 100 millioner dollars (cirka 503 millioner kroner, red.) om måneden. Vi vil gerne have det her overstået," siger koncernchefen.

Han understreger også, at Oracle vil forsøge at "beholde så mange job som muligt" ved fusionen.

Luftfart, bank og tele

Oracle håber med opkøbet af Sun, som udgør Oracles største udflugt ud i computerhardware, at eftergøre Thomas Watson Jr.'s IBM's dominans, forklarer Larry Ellison. Watson Jr. blev valgt som president af IBM i 1952 og blev senere bestyrelsesformand. Han stoppede som bestyrelsesformand og koncernchef i 1971.

"Da var IBM den dominerende softwarevirksomhed," siger Oracle-chefen og tilføjer, at Oracle dog ikke ønsker at konkurrere mod virksomheder som Dell.

"Vi har en dyb interesse i system-branchen" med at levere hardware- og software-kombinationer, der kan fungere som rygraden i de fleste store virksomheder i Amerika og resten af verden, siger Larry Ellison.

"Vi er meget interesserede i at levere reservationssystemer til luftfarten, og vi er meget interesserede i at levere banksystemer og telekommunikationssystemer, og det kræver både hardware og software," forklarer han.

Cloud er fortid, nutid og fremtid

Larry Ellison lovede ved begivenheden at beholde alle de Sun-teknologier, som Oracle køber heriblandt x86-teknologi, Sparc-processorerne, bånd og storage. Han roser også Java og Unix-styresystemet Solaris.

"Java-platformen er allerede universalsproget for netværkscomputere," siger han.

"Sun har været et nationalklenodie i de sidste par årtier," siger han.

"Solaris er langt bedre end IBM's AIX," hævder han, og tilføjer, at Suns maskiner "er hurtigere end IBM's maskiner til at køre Oracles database." Oracle er også fortsat "en stor tilhænger af Linux," men Solaris er et mere modent styresystem, mener han.

Ellison kom ind på adskillige andre emner i interviewet heriblandt cloud computing, Microsoft og økonomien.

Da han blev spurgt om cloud computing, afviste Ellison den forestilling, at dette skulle være et nyt koncept. "Det er en computer, der er forbundet til et netværk."

"Cloud computing er ikke blot fremtiden, det er også nutiden, og hele fortiden for computere handler fuldstændigt om cloud," mener han.

Cloud kræver stadig komponenter som databaser, styresystemer og hukommelse, fastslår han og peger på den tilsyneladende absurditet, der ligger i, at cloud computing tidligere er blevet kaldt både internettet, software-as-a-service og on-demand computing.

Larry Ellison beskriver Microsoft som en "meget forbruger-orienteret virksomhed," der fokuserer på spilplatformen Xbox, musikafspilleren Zune og på Google.

"Som jeg ser det, går deres energi til at opnå succes på forbrugerområdet," selvom Microsoft også er til stede i erhvervsområdet," siger Ellison.

Han understreger, at flash-storage går en lys fremtid i møde, da teknologien giver mulighed for en gevaldig acceleration af ydelsen i databaser.

Tror på det fri marked

I en kommentar om politik og økonomi, siger Ellison, at han stemte på Barack Obama, men tilføjer, at alle præsidentens udgiftsposter er meget store heriblandt den almene sundhedspleje og det såkaldte cap and trade-system til begrænsning og handel med CO2-kvoter. Han mener, at det bliver nødvendigt med told på importerede varer, hvis cap and trade-systemet godkendes.

Larry Ellison er overrasket over de høje statslige udgifter og tilføjer, at han ikke tror på en hurtig økonomisk bedring.

Han opponerer også mod de statslige planer om at regulere, hvem der betaler hvor meget med hensyn til internettet, som en del af de statslige regler om netneutralitet.

"Generelt tror jeg på det fri marked, og jeg mener, at dette er en af de situationer, hvor statslig regulering ikke er nødvendig," fortæller han.

Ellison afviser også enhver forestilling om, at Oracle skulle være drevet af salg og marketing.

"98 procent af vores salg eller derover er til eksisterende Oracle-kunder. Hvis ikke vi havde det rigtige produkt, ville folk ikke købe igen," argumenterer han.

"Virksomheden handler om udvikling. Det er det eneste, der virker," siger han og tilføjer: "Den eneste del af virksomheden, der altid bliver rapporteret til mig er om udvikling."

Når det kommer til hans fortsatte tjeneste i den 32 år gamle virksomhed, som han var med til at stifte, siger Larry Ellison, at han bliver i mindst fem år endnu som en del af virksomhedens femårsplan og vil så evaluere forholdene derefter.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere