Illustration: Lene Sekjær

Sejler dit licensregnskab også?

Hvis mængden af ulovlig software skal ned, skal virksomhederne tage licensregnskabet lige så alvorligt som momsregnskabet, mener BSA. It-chefer vil have mere gennemsigtige licensregler.

Hver fjerde danske softwareinstallation er ulovlig. Det har tidligere undersøgelser vist. Og sådan har det været i mange år.

Sådan forholder det sig på trods af en øget opmærksomhed på problemet, samt større udbredelse af løsninger, der holder styr på virksomhedens licenser.

At hver fjerde softwareinstallation er ulovlig, er ikke et acceptabelt niveau.

Det mener advokat Niels M. Andersen, som er talsmand for Business Solftware Alliance (BSA), en sammenslutning af softwareproducenter, der arbejder for at komme software-pirater til livs.

Han mener, at virksomheder bør have samme fokus på licensregnskabet, som de eksempelvis har på momsregnskabet, hvor fejlprocenten er væsentligt lavere.

"Alle er klar over, at man skal afregne moms på sine ydelser. Og de fleste virksomheder har indrettet deres bogholderi og administration, så det foregår relativt præcist. Men på softwaredelen har man ikke samme præcise regnskab," siger Niels M. Andersen.

Han mener ikke, at det er ond vilje, når der er rod i licenserne. Derimod skyldes det, at virksomhederne ikke er gode nok til at følge op på deres licensregnskab.

"Der er en høj grad af opmærksomhed på, at virksomheden skal have orden på sine licenser, men ofte halter det i forhold til opfølgning," siger han.

Styr på processerne
Allan Mejer er senior business unit manager hos PC-Ware, der blandt andet leverer løsninger til licensstyring - såkaldt software asset management eller SAM.

Han taler dagligt med virksomheder, der ønsker at få styr på deres licenser eller er interesserede i at lette den administrative byrde i forbindelse med licensregnskabet.

Hans opfattelse er, at når der ikke er styr på licenserne, er det som regel fordi, der mangler nogle processer i virksomheden for, hvordan man håndterer sine softwareindkøb.

"Det er processerne, der er det vigtigste. Værktøjer som SAM bruges til at støtte processerne. Men hvis man ikke har en række ordentlige processer, der hænger sammen, kan det være helt ligegyldigt," siger Allan Mejer.

Denne betragtning deler han med Stig Kluge, der er forensic director i revisionsfirmaet KPMG. KPMG foretager licensrevisioner for flere store softwarevirksomheder i Danmark.

Han fortæller desuden, at en af de ting, der ofte går galt for de virksomheder, han møder, er, at scanningsværktøjerne, der skal indsamle oplysninger om hvilken software, der er i virksomheden, ikke er installeret på alle computere i netværket.

"Det kan være, man kommer godt rundt, når man installerer systemet. Men så er der måske pludselig en afdeling, der sætter 20 ekstra pc'er op og glemmer at fortælle det til ham, der sidder med scanningssoftwaren," siger Stig Kluge.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.