Sådan forholder det sig på trods af en øget opmærksomhed på problemet, samt større udbredelse af løsninger, der holder styr på virksomhedens licenser.
At hver fjerde softwareinstallation er ulovlig, er ikke et acceptabelt niveau.
Det mener advokat Niels M. Andersen, som er talsmand for Business Solftware Alliance (BSA), en sammenslutning af softwareproducenter, der arbejder for at komme software-pirater til livs.
Han mener, at virksomheder bør have samme fokus på licensregnskabet, som de eksempelvis har på momsregnskabet, hvor fejlprocenten er væsentligt lavere.
"Alle er klar over, at man skal afregne moms på sine ydelser. Og de fleste virksomheder har indrettet deres bogholderi og administration, så det foregår relativt præcist. Men på softwaredelen har man ikke samme præcise regnskab," siger Niels M. Andersen.
Han mener ikke, at det er ond vilje, når der er rod i licenserne. Derimod skyldes det, at virksomhederne ikke er gode nok til at følge op på deres licensregnskab.
"Der er en høj grad af opmærksomhed på, at virksomheden skal have orden på sine licenser, men ofte halter det i forhold til opfølgning," siger han.
Styr på processerne
Allan Mejer er senior business unit manager hos PC-Ware, der blandt andet leverer løsninger til licensstyring - såkaldt software asset management eller SAM.
Han taler dagligt med virksomheder, der ønsker at få styr på deres licenser eller er interesserede i at lette den administrative byrde i forbindelse med licensregnskabet.
Hans opfattelse er, at når der ikke er styr på licenserne, er det som regel fordi, der mangler nogle processer i virksomheden for, hvordan man håndterer sine softwareindkøb.
"Det er processerne, der er det vigtigste. Værktøjer som SAM bruges til at støtte processerne. Men hvis man ikke har en række ordentlige processer, der hænger sammen, kan det være helt ligegyldigt," siger Allan Mejer.
Denne betragtning deler han med Stig Kluge, der er forensic director i revisionsfirmaet KPMG. KPMG foretager licensrevisioner for flere store softwarevirksomheder i Danmark.
Han fortæller desuden, at en af de ting, der ofte går galt for de virksomheder, han møder, er, at scanningsværktøjerne, der skal indsamle oplysninger om hvilken software, der er i virksomheden, ikke er installeret på alle computere i netværket.
"Det kan være, man kommer godt rundt, når man installerer systemet. Men så er der måske pludselig en afdeling, der sætter 20 ekstra pc'er op og glemmer at fortælle det til ham, der sidder med scanningssoftwaren," siger Stig Kluge.
Artiklen fortsætter på næste side...