Artikel top billede

Software-firmaerne mister milliarder til pirater

Installation af ulovlig software koster software-selskaberne i Danmark fire gange så meget, som musikindustrien mister til piraterne.

Selv om musikindustrien i Danmark hævder, at den mister op mod 300 millioner kroner som følge af pirateri, er musikken langt fra det største jagtområde for piraterne.

Ifølge tal fra analysehuset IDC er hver fjerde softwareinstallation ulovlig, hvilket svarer til, at softwarefirmaerne på globalt plan mister software til en værdi af 285 milliarder kroner til piraterne.

I Danmark alene ligger tabstallet på omkring 1,2 millarder kroner for softwareprodukter som eksempelvis Office-pakken og Photoshop, som samtidig er prissat meget højere end musik-CD'er.

Benyttes af private og virksomheder

Softwarefirmaet Microsoft står i kraft af sin dominans på softwaremarkedet som en af de store tabere i kampen mod piraterne. Så selv om firmaet fra Redmond kan notere en indkomst på 25 milliarder kroner ved sit seneste kvartalsregnskab, ser Microsoft med stor bekymring på pirateriet.

"Tabet betyder, at potentielle arbejdspladser ikke bliver etableret, der tabes skatteindtægter, og i yderste konsekvens er det konkurrenceforvridende element," forklarer Anne-Mette Stoltze, der er ansvarlig for bekæmpelse af piratkopiering hos Microsoft Danmark.

Hun forklarer, at den ulovlige software benyttes på tværs af både forbruger- og erhvervssegmentet, selv om flere virksomheder kæmper en ihærdig kamp for at holde styr på sine software-licenser.

"Langt de fleste danske virksomheder ønsker ikke at anvende ulovligt software, men en række forhold gør, at mange alligevel havner i situationer, hvor antallet af installerede licenser overskrider antallet af købte licenser og i nogle tilfælde omvendt," forklarer Anne-Mette Stoltze til Computerworld.

Selskaber kan havne i retten

For at kontrollere virksomhedernes brug af licenser har Microsoft og andre softwarefirmaer allieret sig med revisionsselskaber, der kontrollerer selskabernes køb og brug af software-licenser.

Slår hårdt ned på pirat-firmaer

Og Microsoft forsøger at slå hårdt ned på selskaber, der bevidst anvender ulovligt installeret software og som ikke vil ændre sin praksis ved hjælp af software-firmaernes medlemskab af handelsorganisationer som Business Software Alliance (BSA).

"Sagerne havner som regel hos BSA, som efterfølgende løser et eventuelt udestående for dens medlemmer gennem et advarselsbrev eller en fogedforretning. Disse sager havner enten med et forlig eller ved domstolen," fortæller Anne-Mette Stoltze.

Sikring af privatlivets fred

Hverken Microsoft eller et andet BSA-medlem som Adobe ønsker at kommentere på specifikke tabstal deres respektive virksomheder.

Men Adobe oplyser til Computerworld , at pirateri er et "stort problem" som selskabet forsøger at komme til livs ved hjælp af en verdensomspændende indsats i samarbejde med blandt andre BSA, lobby for skrappere anti-piratlove i diverse regeringer og implementering af anti-piratfunktioner i sine produkter.

Samtidig erkender selskabet også, at diverse tekniske løsninger for at kuldsejle piraterne ikke altid er en farbar vej.

"Hos Adobe synes vi, at brugervenligheden og sikring af privatlivets fred i forhold til vores ærlige kunder kommer før implementeringen af diverse anti-piratprogrammer," lyder det fra Natacha Jollet-David, som står for Adobes anti-piratprogram i Norden.

Tonen er nogenlunde den samme hos Microsoft.

"Forbrugerne skal have en god oplevelse med brug af ægte Microsoft-software, mens brugerne af uægte software blandt ikke kan få deres software valideret og dermed mister retten og adgangen til en række fordele," siger Anne-Mette Stoltze og angiver, at Microsoft-pirater udsætter sig selv for manglende validering, ingen adgang til Microsoft Download Centre, fare for virus og formindsket datasikkerhed.

"Vi er bekendte med, at ulovlige fremstillede produktnøgler til Microsoft Windows og Office kan findes på internettet, men vi ønsker primært at fortælle brugerne om de fordele, man som bruger af lovligt Microsoft-software får, langt overskygger de kedelige oplevelser, man kan løbe ind i med brug af ulovlige versioner af produkterne," fortsætter hun.

Selv om et dansk piratnævn er under opsejling på initiativ af musik- og filmindustrien samt teleudbyderne har hverken Adobe eller Microsoft nogle specifikke planer om at deltage i nævnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere