Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Finansministeriet vælger standard - ODF eller OOXML?

Finansministeriets digitaliseringschef er klar med en anbefaling af format til åben standard i det offentlige Danmark. Blev det ODF eller OOXML? Se svaret her.

I et brev til IT- og Telestyrelsen dateret den 3. november peger Finansministeriets digitaliseringschef Lars Frelle-Petersen på, at ministeriets anbefaler indførelsen af både ODF- og OOXML-standarden i det offentlige Danmark.

"(Det er, red.) grundet usikkerheden omkring den tekniske interoperabilitet mellem dokumentformaterne ODF samt den uklare markedssituation på området for dokumentformater, på nuværende tidspunkt ikke muligt at vælge en enkelt dokumentstandard," skriver Lars Frelle-Petersen i brevet.

I det anbefaler han IT- og Telestyrelsen at arbejde videre med begge dokumentstandarder i det offentlige regi.

Han peger samtidig på, at det er Finansministeriets umiddelbare vurdering, at det kan have store økonomiske og administrative omkostninger at indføre krav om understøttelse af den såkaldte OOXML:STRICT, der skal sikre fuld kompatibilitet med Microsoft Office.

På grund af alle de tekniske genvordigheder anbefaler Lars Frelle-Petersen, at Danmark bør følge den internationale markedsudvikling og arbejdet i standardiseringsorganisationen ISO, før vi som nation vælger én dokumentstandard i den offentlige sektor.

Spredt modtagelse af anbefalingen

Microsoft, der har stor interesse i OOXML på grund af kompatibiliteten med selskabets Office-produkter, modtager udmeldingen fra digitaliseringschefen i Finansministeriet med tommelfingeren i vejret.

Hos den anden kommercielle spiller, Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark (OSL), der forsøger at få nedbrudt Microsofts de facto-monopol på kontorpakkeområdet, bliver anbefalingen modtaget med opgivende suk.

"Anbefalingen hænger ikke sammen overhovedet. Et samlet Folketing er enigt om, at vi kun kan have to standarder, hvis de kan kommunikere med hinanden. Det fremgår af alle konklusionspapirer og vedtagelser i forbindelse med it-ordførernes debatter," siger OSL-formand Morten Kjærsgaard med henvisning til, at der har været en del interoperabilitetsproblemer mellem ODF og OOXML.

Overfladiske undersøgelser

Morten Kjærsgaard forstår heller ikke, at Finansministeriet kontant afviser indførelsen af OOXML: STRICT.

"For hvem er det, der rammes af "store økonomiske konsekvenser", hvis man anbefaler det eneste åbne og fremadrettede OOXML-format, nemlig Strict? Ja, det er Microsoft, for de vil miste deres monopolposition, indtil de kan levere Strict," tordner Morten Kjærsgaard.

OSL-formanden hæfter sig i øvrigt ved, at Finansministeriet kun har en umiddelbar vurdering af situationen.

"Det sætter en tyk streg under det basale problem i denne debat. Ingen, heller ikke Finansministeriet, foretager andet end overfladiske vurderinger og betragtninger," forklarer Morten Kjærsgaard, som ikke har meget til overs for Finansministeriets anbefalinger.

"Hvis Danmark følger den internationale markedsudvikling, som Finansministeriet foreslår, vil vi komme i selskab med Holland, Belgien, Norge og en række nordamerikanske stater herunder New York, siger OSL-formanden med henvisning til de nævnte staters beslutning om ene-kørsel af ODF.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere