"(Det er, red.) grundet usikkerheden omkring den tekniske interoperabilitet mellem dokumentformaterne ODF samt den uklare markedssituation på området for dokumentformater, på nuværende tidspunkt ikke muligt at vælge en enkelt dokumentstandard," skriver Lars Frelle-Petersen i brevet.
I det anbefaler han IT- og Telestyrelsen at arbejde videre med begge dokumentstandarder i det offentlige regi.
Han peger samtidig på, at det er Finansministeriets umiddelbare vurdering, at det kan have store økonomiske og administrative omkostninger at indføre krav om understøttelse af den såkaldte OOXML:STRICT, der skal sikre fuld kompatibilitet med Microsoft Office.
På grund af alle de tekniske genvordigheder anbefaler Lars Frelle-Petersen, at Danmark bør følge den internationale markedsudvikling og arbejdet i standardiseringsorganisationen ISO, før vi som nation vælger én dokumentstandard i den offentlige sektor.
Spredt modtagelse af anbefalingen
Microsoft, der har stor interesse i OOXML på grund af kompatibiliteten med selskabets Office-produkter, modtager udmeldingen fra digitaliseringschefen i Finansministeriet med tommelfingeren i vejret.
Hos den anden kommercielle spiller, Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark (OSL), der forsøger at få nedbrudt Microsofts de facto-monopol på kontorpakkeområdet, bliver anbefalingen modtaget med opgivende suk.
"Anbefalingen hænger ikke sammen overhovedet. Et samlet Folketing er enigt om, at vi kun kan have to standarder, hvis de kan kommunikere med hinanden. Det fremgår af alle konklusionspapirer og vedtagelser i forbindelse med it-ordførernes debatter," siger OSL-formand Morten Kjærsgaard med henvisning til, at der har været en del interoperabilitetsproblemer mellem ODF og OOXML.
Artiklen fortsætter på næste side...