Tegning: Lene Sekjær.

Finansministeriet vælger standard - ODF eller OOXML?

Finansministeriets digitaliseringschef er klar med en anbefaling af format til åben standard i det offentlige Danmark. Blev det ODF eller OOXML? Se svaret her.

I et brev til IT- og Telestyrelsen dateret den 3. november peger Finansministeriets digitaliseringschef Lars Frelle-Petersen på, at ministeriets anbefaler indførelsen af både ODF- og OOXML-standarden i det offentlige Danmark.

"(Det er, red.) grundet usikkerheden omkring den tekniske interoperabilitet mellem dokumentformaterne ODF samt den uklare markedssituation på området for dokumentformater, på nuværende tidspunkt ikke muligt at vælge en enkelt dokumentstandard," skriver Lars Frelle-Petersen i brevet.

I det anbefaler han IT- og Telestyrelsen at arbejde videre med begge dokumentstandarder i det offentlige regi.

Han peger samtidig på, at det er Finansministeriets umiddelbare vurdering, at det kan have store økonomiske og administrative omkostninger at indføre krav om understøttelse af den såkaldte OOXML:STRICT, der skal sikre fuld kompatibilitet med Microsoft Office.

På grund af alle de tekniske genvordigheder anbefaler Lars Frelle-Petersen, at Danmark bør følge den internationale markedsudvikling og arbejdet i standardiseringsorganisationen ISO, før vi som nation vælger én dokumentstandard i den offentlige sektor.

Spredt modtagelse af anbefalingen
Microsoft, der har stor interesse i OOXML på grund af kompatibiliteten med selskabets Office-produkter, modtager udmeldingen fra digitaliseringschefen i Finansministeriet med tommelfingeren i vejret.

Hos den anden kommercielle spiller, Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark (OSL), der forsøger at få nedbrudt Microsofts de facto-monopol på kontorpakkeområdet, bliver anbefalingen modtaget med opgivende suk.

"Anbefalingen hænger ikke sammen overhovedet. Et samlet Folketing er enigt om, at vi kun kan have to standarder, hvis de kan kommunikere med hinanden. Det fremgår af alle konklusionspapirer og vedtagelser i forbindelse med it-ordførernes debatter," siger OSL-formand Morten Kjærsgaard med henvisning til, at der har været en del interoperabilitetsproblemer mellem ODF og OOXML.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.