Tegning: Lene Sekjær.

Finansministeriet vælger standard - ODF eller OOXML?

Finansministeriets digitaliseringschef er klar med en anbefaling af format til åben standard i det offentlige Danmark. Blev det ODF eller OOXML? Se svaret her.

I et brev til IT- og Telestyrelsen dateret den 3. november peger Finansministeriets digitaliseringschef Lars Frelle-Petersen på, at ministeriets anbefaler indførelsen af både ODF- og OOXML-standarden i det offentlige Danmark.

"(Det er, red.) grundet usikkerheden omkring den tekniske interoperabilitet mellem dokumentformaterne ODF samt den uklare markedssituation på området for dokumentformater, på nuværende tidspunkt ikke muligt at vælge en enkelt dokumentstandard," skriver Lars Frelle-Petersen i brevet.

I det anbefaler han IT- og Telestyrelsen at arbejde videre med begge dokumentstandarder i det offentlige regi.

Han peger samtidig på, at det er Finansministeriets umiddelbare vurdering, at det kan have store økonomiske og administrative omkostninger at indføre krav om understøttelse af den såkaldte OOXML:STRICT, der skal sikre fuld kompatibilitet med Microsoft Office.

På grund af alle de tekniske genvordigheder anbefaler Lars Frelle-Petersen, at Danmark bør følge den internationale markedsudvikling og arbejdet i standardiseringsorganisationen ISO, før vi som nation vælger én dokumentstandard i den offentlige sektor.

Spredt modtagelse af anbefalingen
Microsoft, der har stor interesse i OOXML på grund af kompatibiliteten med selskabets Office-produkter, modtager udmeldingen fra digitaliseringschefen i Finansministeriet med tommelfingeren i vejret.

Hos den anden kommercielle spiller, Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark (OSL), der forsøger at få nedbrudt Microsofts de facto-monopol på kontorpakkeområdet, bliver anbefalingen modtaget med opgivende suk.

"Anbefalingen hænger ikke sammen overhovedet. Et samlet Folketing er enigt om, at vi kun kan have to standarder, hvis de kan kommunikere med hinanden. Det fremgår af alle konklusionspapirer og vedtagelser i forbindelse med it-ordførernes debatter," siger OSL-formand Morten Kjærsgaard med henvisning til, at der har været en del interoperabilitetsproblemer mellem ODF og OOXML.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skat gør klar til mangeårigt kæmpeudbud til mere end kvart milliard kroner
Skat sender central kæmpeopgave til mere end en kvart milliard kroner i udbud. Opgaven håndteres i dag af KMD, der tidligere har budt langt under udbudsprisen.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.