Artikel top billede

Slutbrugerne vil ikke kunne se, at Symbian er open source, men de vil kunne se, at der kommer nye features til platformen hurtigere, og at de får applikationer og services, som de ikke fik tidligere, mener Shaun Puckrin fra Symbian Foundation. Foto: Kim Stensdal

Nokias fremtid afhænger af åben Symbian-platform

Interview: Verdens mest anvendte mobil-styresystem, Symbian, er ved at blive gjort open source med Nokia som primus motor. Den åbne platform skal sikre finnernes fremtid.

Espoo, Finland: At drive en succesfuld mobil-virksomhed i 2009 handler i mindre grad om nye mobiler og ganske meget om ny mobil-software.

Sådan er det ikke mindst for Nokia, der satser alt på at blive et selskab, der kan tilbyde kunderne de applikationer og services, som får dem til at vælge en Nokia-telefon frem for en HTC eller iPhone.

Kernen i det arbejde er kernen i Nokia-telefonerne, nemlig Symbian-platformen.

I et forsøg på at bremse faldende markedsandele og gøre Symbian til en sprællevende og udvikler-venlig platform, købte Nokia i 2008 firmaet Symbian Limited og besluttede at gøre platformen open source.

Det sker under organisationen Symbian Foundation, der i dag tæller 165 medlemmer. Foruden Nokia finder man på listen virksomheder som Sony Ericsson, Vodafone, Texas Instruments og Samsung.

Siden dannelsen af Symbian Foundation i 2008 har open source-projektet taget fart, og nu øjnes en komplet open source-platform i horisonten.

"Vi er ikke helt open source endnu. Det er målet, og vi arbejder ekstremt hårdt på at nå dertil, men vi skal igennem en proces," siger Shaun Puckrin, der er leder af Developer Services hos Symbian Foundation og manden, der skal kunne yde udviklerne teknisk support og sikre, at udviklermiljøet trives.

Nokia går forrest med Symbian

Han forklarer, at Symbian-kernen allerede er gjort open source, mens andre dele af platformen må vente et stykke tid endnu.

"Det er blevet godt modtaget, og det er kun kernen. Efterhånden som vi gør applikationerne open source, håber vi at se en masse bidrag, der hjælper os med at udbygge platformen og innovere på den," fortæller Shaun Puckrin, da Computerworld møder ham til Nokias årlige presseevent i selskabets hovedkvarter i Espoo, Finland.

Indtil videre består selve Symbian Foundation af omkring 100 mennesker, der arbejder fra forskellige steder rundt omkring i verden.

"Men 100 mennesker kan ikke skrive al den kode, så der er en række virksomheder, der bidrager," siger Shaun Puckrin med henvisning til de forskellige medlemmer af organisationen.

Det er dog ikke alle, der spiller en lige aktiv rolle i Symbian-arbejdet, og Nokia må også siges at være den største bidragsyder til arbejdet med open source-platformen.

I hvert fald var det finnerne, der sidste år var villige til at betale over to milliarder kroner for Symbian Limited og dermed muligheden for at gøre Symbian open source.

Sådan vil slutbrugeren mærke det

Shaun Puckrin kan ikke på stående fod svare på, hvor meget af Symbian-koden, der er den gamle kode, der bliver gjort open source, og hvor meget, der er ny kode.

Men han forklarer, at der indtil videre er tale om 466 nye features, der bliver udviklet til den Symbian-version, der frigives engang i 2010 og som vil være komplet open source.

Hovedformålet med at gøre Symbian til open source er at sikre platformens overlevelse.

Det skal både ske ved, at så mange mobilproducenter som muligt ønsker at anvende og bidrage til platformen, men også ved at sikre et godt miljø for applikations-udviklerne.

Spørgsmålet er dog, om fordelene ved en open source-platform mest vil kunne mærkes hos virksomhederne bag, eller om også slutbrugerne vil kunne mærke en forskel på det gamle og det nye Symbian?

"Jeg tror, at de vil mærke en forskel. De vil ikke kunne se, at koden er open source, men de vil kunne se, at der kommer nye features til platformen hurtigere, og ændringen vil betyde, at de får applikationer og services, som de ikke fik tidligere," siger Shaun Puckrin.

Ikke det eneste open source OS

Symbian Fourndation er dog langt fra det eneste open source-projekt på mobil-fronten. Både Googles Android og Palms WebOS er open source, og begge de platforme er allerede ude på markedet.

Så spørgsmålet er, om Symbian Foundation dermed er kommet for sent i gang?

"Open source er en term, der kan betyde mange ting. Hvis du kigger på Apple og Palm, så baserer de deres platform på open source, men du kan ikke få fat i kildekoden, kun elementer af den."

"Android går et skidt videre, da de viser dig den kode, der kører i telefonen, men de driver det ikke nødvendigvis som et open source-projekt, hvor du skal slutte dig til og føje nye features til," lyder påstanden fra Shaun Puckrin.

Sidste udkald for Symbian?

Der vil givet vis være delte meninger om den holdning, og uanset hvad kan man sige, at det er ved at være sidste udkald for Symbian-platformen.

Ikke fordi platformen er ved at uddø, for som verdens mest anvendte platform med en markedsandel på 51 procent vil det være noget af en overdrivelse.

Sagen er bare den, at markedsandelen hed 57 procent for et år siden, og at Gartner i en vurdering af den fremadrettede udvikling inden for smartphone-operativsystemer vurderer, at Symbian-platformen i 2012 "kun" vil have en markedsandel på 37,4 procent.

De følgende pladser vil, hvis Gartners forudsigelse holder stik, gå til Android med 18 procent, RIM's BlackBerry-styresystem med 13,9 procent og iPhone OS med 13,6 procent. Windows Mobile vil ifølge Gartner være på 9 procent af de solgte smartphones.

Så der skal ske noget med Symbian, hvis den dominerende position skal fastholdes, og det er her open source-projektet kommer ind i billedet.

Shaun Puckrin føler sig dog overbevist om, at Symbian går en lys fremtid i møde til trods for den stigende konkurrence fra andre platforme.

"Du kan få al koden til Symbian, og vi opfordrer faktisk også alle, der har gode idéer, til at bidrage med deres tilføjelser. Vi har valgt den model, fordi vi tror på, at den har mange fordele og vil gøre platformen meget attaktiv."

Udvikler: Symbian er svær at lære

I udviklermiljøet er Symbian-platformen ligeså velkendt som Windows er på pc-fronten.

Og selvom Symbian rummer den klare fordel, at man ved at udvikle til den når ud til rigtig mange mobiltelefoner og smartphones, så er der ikke dømt lutter Symbian-lagkage.

Platformen er nemlig ikke altid lige nem at arbejde med, fortæller Martin Løbger, der er it-konsulent hos firmaet HiQ, der blandt andet arbejder med udvikling af mobilapplikationer til virksomheder.

"Symbian er et platform, som er svær at lære, den har en stejl indlæringskurve. Men det er samtidig også en platform, der er meget udbredt, så man rammer enormt mange enheder i markedet, hvis man skriver til den," siger Martin Løbger.

Han har arbejdet med som softwareudvikler siden 1996, de fleste af årene med et mobilt fokus, og har også selv en fortid som udvikler hos Nokia.

"Det, der har været Symbians helt store problem, er, at det er en kompleks platform. Den er svær at skrive applikationer til. Udviklingsværktøjerne har ikke været særligt gode, og det har på alle måder været op ad bakke at komme i gang med at skrive applikationer til Symbian. Og det er det, de nu prøver at arbejde med ved at gøre den open source og lave nye udviklingsværktøjer," siger Martin Løbger.

Løfter om lettere udvikling

Shaun Puckrin fra Symbian Foundation forklarer, at man godt er opmærksomme på udfordringerne for udviklerne, og selv det ikke hænger direkte sammen med open source-projektet, så vil platformen blive lettere at arbejde med, hvis man skal tro ham.

"En af de fantastiske ting ved Symbian er, at det er en meget åben og "rig" platformen, men dermed er der også en del kompleksitet."

"Vi anerkender, at vi skal gøre det lettere for andre at skrive applikationer, så vi har introduceret Qt (C++ værktøj der gør det muligt at anvende samme applikations-kode til forskellige Symbian-enheder, red.). Det er et mere simpelt uviklings-miljø, der gerne skulle resultere i en lavere lærings-kurve," forklarer Shaun Puckrin.

Han tilføjer, at også har lanceret Web Runtime, der gør det muligt at køre små widgets på S60-platformen ved af web-teknologier som HTML, JavaScript, Ajax og CSS.

"En meget unik ting ved Symbian er, at vi tilbyder valg for udvikler-miljøet. Hvis du ønsker en tæt integration med platformen, kan du vælge C++, og hvis du ønsker at skrive noget, der mere er en webservice, så kan du vælge Web Runtime," lyder det fra Shaun Puckrin.

Næste sommer er deadline

En af udfordringerne ved at udvikle til Symbian-platformen er, at den anvendes på mange forskellige typer enheder. Hvor man som udvikler til Apples iPhone kun skal tænke på en type enhed med en skærmstørrelse, så er Symbian-udvikling noget mere kompliceret.

"Forhåbentlig vil vi ved hjælp af Qt og nogle af de andre frameworks, vi har gjort tilgængelige, gøre det lettere at adressere de forskellige skærmstørrelser.

Det er et emne, som man også kommer til at skulle håndtere hos Google (med Android, red.) og med Apples forskellige hardware-platforme, og som vi allerede har taget hånd om," lyder det fra Shaun Puckrin.

"Denne fragmentering kommer alle vegne. Vi står overfor den nu, og det er noget, vi skal adressere. Vi tror på, at vi ved at føje ting til platformen kan gøre det muligt at udvikle produkter til platformen, uden at alt for megen kode skal tilpasses til hver enkelt enhed," siger han.

I øjeblikket er det version 2 af den nye (delvist) open source Symbian-platform, der er tilgængelig, og den vil kunne findes i mobiltelefoner efter nytår.

Derefter følger Symbian 3 og Symbian 4, der begge vil være tilgængelige for medlemmerne af Symbian Foundation i løbet af 2010.

Det er meningen, at hele Symbian-platformen skal være open source under EPL (Eclipse Public License) til næste sommer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere