Artikel top billede

Excel er (stadig) ledernes foretrukne BI-værktøj

Tema: Regnearket Excel er stadig det mest populære business intelligence-værktøj. Forklaringen ligger hos både leverandørerne og brugerne.

Selv om business intelligence-værktøjerne er piblet frem siden slutningen af 1980'erne, bliver et regneark som Excel stadig brugt i stor stil som beslutningstagernes foretrukne værktøj.

"Hvis man ser på business intelligence som en disciplin, så er Excel det mest udbredte værktøj."

Det mener direktør Michael Borges, som er direktør for den uafhængige business intelligence-konsulentvirksomhed Platon på Østerbro i København.

"Det gælder sådan set også for mit vedkommende," erkender Michael Borges og henviser til, at der inden for business intelligence (BI) stadig er et såkaldt convenience gap i form af manglende brugervenlighed i mange BI-værktøjer.

"BI-industrien har fået styr på data- og informationskontrollen, men der mangler stadig en del brugervenlighed i værktøjerne. De er ofte blevet for brede og rettet mod superbrugere frem for, hvad man kunne kalde almindelige brugere," forklarer Michael Borges.

"Vi har alverdens smarte værktøjer til at indsamle og sortere data, men industrien kæmper stadig med at kunne præsentere de data på en måde, som brugerne forstår" fortsætter han.

Lærer Excel under uddannelsen

Platon-direktøren med små tyve års erfaring i BI-verdenen peger på, at et program som Excel har vundet solidt indpas i lederens beslutningsproces, fordi det var et af de første BI-redskaber, og brugerne siden er blevet flasket op med det i løbet af uddannelsen.

"Excel var det første program, hvor brugeren for alvor kunne manipulere med deres data, og så stifter folk jo bekendtskab med det i uddannelsen, efter de er blevet fortrolige med tekstbehandlingsprogrammerne," fortæller Michael Borges.

BI-firmaerne spiller derfor også op til Excel, som i løbet af årerne har fået en del BI-add in's fra blandt andre leverandøren Microsoft til at håndtere og præsentere kompleks information.

Det populære regneark har dog ofte med samme problemer som de andre BI-værktøjer: Manglende overskuelighed.

SAS præger danske ledere tidligt

Han peger på, at et selskab som SAS Institute har forstået at rykke tidligt ind på uddannelsesinstitutionerne.

Og det er ifølge Michael Borges en af hovedårsagerne til, at selskabet i Danmark har en forholdsvis stor markedsandel sammenlignet med selskabets udenlandske forretning,

"Det er jo naturligt for kandidaterne at hælde mod SAS' løsninger, når de forlader universiteterne og kommer ud på arbejdsmarkedet," lyder forklaringen.

Udnytter værktøjerne 20 procent

Cheferne i danske virksomheder har først og fremmest oftest brug for den mest simple præsentation, men samtidig også den mest situationsafhængige fremstilling med flest mulige omskiftelige datakilder for at kunne lede virksomhederne effektivt.

I det seneste år har det eksempelvis været stor fokus på omkostninger, mens det tidligere var investeringer, der var i centrum.

Og så bliver det et problem, hvis man ikke forstår at udnytte værktøjerne til det yderste frem for de 20 procent, som Michael Borges sjusser sig frem til som udnyttelsesgennemsnittet.

"Den manglende forståelse af brugen af BI-værktøjer handler jo i høj grad også om manglende engagement hos cheferne, og ja, faktisk vidensmedarbejdere på alle niveauer," vurderer Michael Borges.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere